Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

HK-kampagne kan give storkonflikt i foråret

HK vil af med omstridt regel – ellers bliver der ballade ved forhandlinger om nye overenskomster.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På mandag indleder HK en storstilet annoncekampagne. En kampagne, som kan ende med at sende flere hundred tusind danskere ud i storkonflikt til april.

»HK’s kampagne er den eneste alvorlige sten i skoen ved forårets overenskomstforhandlinger«, siger professor Flemming Ibsen, Aalborg Universitet.

Store annoncer i landsdækkende aviser og provinsdagblade vil agitere for, at HK skal have lov til at tegne overenskomster, selv om mindre end halvdelen på en arbejdsplads er medlem af HK. Annoncerne skal danne en optakt til de forhandlinger om ny overenskomster, som bliver indledt på onsdag mellem arbejdsgiverne i Dansk Industri og arbejderne i CO-industri.

100.000 potentielle HK'ere
En særlig regel, der udelukkende gælder for HK, betyder kort fortalt, at HK skal have mindst 50 procent af de potentielle HK’ere på en arbejdsplads som medlemmer for at kunne tegne overenskomst.

Det vil sige, at er der 40 kontorfunktionærer ansat i et firma, så skal mindst 20 være medlem af HK, for at forbundet kan indgå overenskomst.

»Det er et hovedkrav for os, at ’50 procent-reglen’ bliver afskaffet. Den kampagne, vi indleder på mandag, er blot første fase. Det er en virkelig afgørende sag for os«, siger formand Simon Tøgern, HK/Privat og uddyber:

»Op mod 100.000 i HK-job bliver holdt uden for overenskomst på grund af 50 procent-reglen. Det duer ikke i et moderne samfund, hvor vi praler af at have ordnede forhold og er stolte af den danske aftalemodel«.

Et utroligt vigtigt krav
Allerede ved forhandlingerne for to år siden forsøgte HK’erne at slippe af med ’50 procent-reglen’. Men arbejdsgiverne afviste blankt. Dansk Industri ønsker ikke at kommentere sagen, inden den formelle start på forhandlingerne på onsdag, men intet tyder på, at positionerne har ændret sig i løbet de seneste to år.

Det er Metal-formand Thorkild E. Jensen, der som formand for CO-industri, skal føre kravet frem ved forhandlingsbordet.

»Det er et utroligt vigtigt krav, som satser på at få et gennembrud i forhandlingerne«, siger Thorkild E. Jensen.

Er det et konfliktudløsende krav?

»Det vil jeg ikke tage stilling til nu«.

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen spår et forløb af forårets forhandlinger, der minder om forløbet i 2010.

»Jeg kan ikke forestille mig, at arbejdsgiverne vil gå med til at afskaffe 50 procent-reglen. Og så kan HK let komme i den situation, at de må sige nej. HK er kravlet højt op i træet, og får svært ved at sige nej, hvis de ikke får noget særligt«, siger Flemming Ibsen.

I 2010 stemte næsten tre ud af fire HK’ere nej til et overenskomstresultat, der altså ikke afskaffede 50 procentreglen. Men det samlede resultat blev et ja. Blandt andet 3F’ere i stort tal stemte ja.

Tiden er ikke inde til konflikt
»Sidst stemte 3F ja, fordi de fik noget mod løndumping fra østarbejdere. Arbejdsgiverne vil forsøge at komme 3F’ere og byggearbejdere i møde, så de ikke tør stemme nej. Vi lever i tider med stigende arbejdsløshed, faldende realløn og stor usikkerhed, så tiden er ikke til konflikt«, siger Flemming Ibsen.

I årevis har 3F traditionelt stemt nej til overenskomstresultater, men i 2010 stemte 70 procent ja.

Falder 3F tilbage i det gamle mønster, og HK’erne ikke får indrømmelser, så kan en afstemning til april blive tæt. HK fik tilbudt et udvalgsarbejde i 2010.

»Det er slet ikke nok. Vi skal have markante indrømmelser«, siger Simon Tøgern.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden