Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING (arkiv)
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

nedtur. Det er især de lavtuddannedes forbund der mister medlemmer.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Titusindvis forlader fagforbund

De store LO-forbund fortsætter med at bløde medlemmer. Det betyder mindre politisk indflydelse, påpeger forsker.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Landets to største fagforbund måtte igen i 2012 sige farvel til medlemmer i tusindvis. 3F mistede godt 20.000 medlemmer, mens HK sagde farvel til omkring 10.000 medlemmer.

Alene for HK betyder det en nedgang i kontingentbetaling på omkring 20 millioner kroner, mens 3F endnu ikke har gjort regnskabet op. Tilbagegangen dækker nemlig over både erhvervsaktive medlemmer, der betaler godt 400 kroner månedligt, og for eksempel pensionister og studerende, som slipper billigere.

»Uanset hvordan tallene bliver gjort op, er det en alvorlig udvikling«, siger forbundsformand Poul Erik Skov Christensen, 3F, der også har bud på en forklaring.

Strejkemusklen mister sin styrke, hvis det kun er fåtal, der er villige til at strejke»Hovedårsagen til, at medlemmerne forlader os, er økonomi. Mange af vore medlemmer er økonomisk presset, og så vælger de medlemskabet af 3F fra. Vore analyser viser, at medlemmerne er godt tilfredse med det faglige arbejde«, siger Poul Erik Skov Christensen, der fremhæver, at en moderat prisudvikling på kontingent er afgørende, men at der er grænser for, hvor billigt et medlemskab kan blive. 3F bruger for eksempel mange ressourcer på at holde øje med, at arbejdsgiverne overholder overenskomsterne.

HK havde faktisk budgetteret med en endnu større tilbagegang.

LÆS OGSÅ De unge rykker»Medlemstilbagegangen er en stor udfordring for os, men tilbagegangen er den mindste i en årrække«, siger forbundsformand Kim Simonsen, HK, der kan notere sig, at de har fået flere unge medlemmer. »Sagerne om Paradis Is og Agnes Cupcakes med ringe arbejdsvilkår for unge har gjort klart for mange unge, hvad det betyder at være medlem af en fagforening. Det er ikke abstrakte historier om solidaritet«, siger Kim Simonsen. Arbejdsmarkedsforsker Christian Lyhne Ibsen fra Københavns Universitet mener, at de nye opgørelser over medlemsudviklingen må være grum læsning for Danmarks største fagforbund, 3F. Fagforeninger mister magt Faldet i medlemstallet kan betyde, at fagforeningerne mister magt og legitimitet både på den enkelte arbejdsplads og i forhold til politikerne på Christiansborg. »Det er klart, at når fagforeningerne i mindre grad repræsenterer størstedelen af lønmodtagerne i virksomheden, rykker det ved magtbalancen. Strejkemusklen mister sin styrke, hvis det kun er et fåtal, der er villige til at strejke«, siger han. »I forhold til det politiske niveau får fagforeningerne i høj grad deres gennemslagskraft og legitimitet, fordi de repræsenterer en masse vælgere, og fordi de har overenskomster. Fortsætter den nuværende udvikling med faldende medlemstal, vil fagforeninger højst sandsynligt få sværere ved at påvirke politikerne«. Det er også en problematik, som optager HK’s formand. »I sidste ende kan medlemstilbagegang betyde slutningen for den danske model, hvor lønmodtagernes organisationer og arbejdsgiverne forhandler løn- og arbejdsvilkår. En fagbevægelse med ganske få medlemmer er simpelthen ikke så interessant for arbejdsgiverne, men der er vi langtfra«, siger Kim Simonsen. Nedturen fortsætter Medlemsnedturen i 2012 kommer ovenpå en årrække med tilbagegang. Fra 2002 til 2011 mistede forbundene under LO således næsten 300.000 medlemmer eller omkring hvert fjerde medlem.

En del af frafaldet kan forklares med, at den danske befolkning bliver bedre uddannet. Frafaldet i 2012 betyder ikke ekstraordinære sparerunder, hverken i HK eller 3F.

»Vi har taget højde for det. Vi har næsten for megen rutine i at tilpasse os«, siger Poul Erik Skov Christensen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS KRONIK

Spørgsmålet er imidlertid, hvor meget mere fagforbundene kan skære, mener arbejdsmarkedsforsker Christian Lyhne Ibsen.

»Der bliver en øvelse i at skære ind til benet, uden at det går ud over kerneydelserne. Men der er selvfølgelig en overhængende risiko for at skære noget væk, som medlemmerne sætter pris på«, siger han.
Risiko for negativ spiral

Sker det, kan det sætte gang i en negativ spiral, hvor besparelserne fører til yderligere medlemsflugt. På 3F’s kongres i september skal der præsenteres en plan for at sætte en prop i medlemsflugten.

»Tillidsfolkene på de enkelte arbejdspladser bliver krumtappen i at vende udviklingen. De skal uddannes i systematisk at hverve og fastholde medlemmer«, siger Poul Erik Skov Christensen, der kalder det absolut nødvendigt at have en høj andel af medlemmer på den enkelte arbejdsplads.

»Hvis en tillidsmand skal forhandle en besværlig sag med en arbejdsgiver, er det ikke så godt blot at have 40-50 procent af de ansatte bag sig. Det vil være langt bedre at have alle bag sig«, siger han.

Fremgang for højt uddannede

I den anden ende af skalaen kan juristernes og økonomernes forbund, Djøf, melde om medlemsfremgang. »Vi er selvfølgelig begunstiget af, at flere får en videregående uddannelse, men gør også rigtigt meget ud af at få de studerende til at melde sig ind. Det er god måde at få nye medlemmer på«, siger næstformand Per Hansen. Djøf har sat medlemskontakten i system og kontakter medlemmer, der ikke selv har henvendt sig til forbundet . I 2012 kontaktede Djøf 6.500 medlemmer og talte med 5.241 i telefonen.LÆS KRONIK »Vi ved, at de medlemmer, som har været i kontakt med os, er mest tilfredse. Derfor satser vi på opsøgende rådgivning. Det er en god måde at fastholde og tiltrække nye medlemmer«, siger Per Hansen. Han oplyser, at der i 2012 var der cirka 30.000 medlemskontakter – telefonisk, personlige møder, karrieresparring eller chat over nettet. Djøf har holdt kontingentet på knap 300 kroner månedligt i ro siden 2009.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden