Konflikt. Danmark anno 1956.
Foto: Erik Gleie (arkiv)

Konflikt. Danmark anno 1956.

Danmark

Tilbageblik: De største danske arbejderkonflikter

Flere danske konflikter er endt med regeringsindgreb siden Anden Verdenskrig.

Danmark

1956 - Storstrejken En storstrejke lammer blandt andet dagspresse og olieforsyning. Et mæglingsforslag stemt ned af arbejderne, der har krævet arbejdstiden sat ned fra 48 til 44 timer om ugen med fuld lønkompensation. En socialdemokratisk regering ophøjer for første gang et mæglingsforslag til lov, som arbejderne har afvist, og på kort tid er der 100.000 demonstranter på slotspladsen. Fra folketingssalen kan statsminister H.C. Hansen se ud på demonstranterne og hvæse: »Mig skal de ikke drive pis på«.

1985 - Påskestrejken
Op mod 300.000 strejker eller bliver lockoutet fra 24. marts, efter at lønmodtagernes krav om 35-timers arbejdsuge, lavtlønsværn og højere ATP ikke er blevet imødekommet.

Schlüterregeringen stopper konflikten med et indgreb med små lønstigninger en uge senere.

Det fremkalder nogle af danmarkshistoriens største demonstrationer med 200.000 på Christiansborgs Slotsplads. 10. april 1985 er der 125.000 demonstranter på slotspladsen.

1998 - Gærkonflikten
Danskerne hamstrer gær for at kunne bage selv under en storkonflikt, der lammer blandt andet industrien. Strejken får lov at løbe i 11 dage, inden Nyrupregeringen stopper strejken med et lovindgreb. Lønmodtagerne har stemt nej til et mæglingsforslag, som ikke rummede den 6. ferieuge.

2008 - Maratonkonflikten

I foråret 2008 strejker i titusindvis af sygeplejersker, pædagoger og sosu’er for at få mere i løn. Der havde i årene inden været højkonjunktur, og mange af kvindefagene i det offentlige følte, at de var bagud lønmæssigt. Mod forventning bliver strejkerne ikke stoppet med et politisk indgreb, men sygeplejerskerne får lov at strejke i næsten to måneder og ender med beskedne lønstigninger.


Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden