job. Seniorjob er målrettet langtidsledige, som mister retten til at modtage dagpenge og har mindre end fem år til efterlønnen. Kommunerne skal finde et job på overenskomstvilkår til ældre langtidsledige, som ønsker det.
Foto: LIV HØYBYE /arkiv)

job. Seniorjob er målrettet langtidsledige, som mister retten til at modtage dagpenge og har mindre end fem år til efterlønnen. Kommunerne skal finde et job på overenskomstvilkår til ældre langtidsledige, som ønsker det.

Danmark

Antallet af seniorjob tredoblet på tre måneder

Mere end 16.000 langtidsledige har mistet retten til at modtage dagpenge i 2013. Det lægger pres på kommunerne for at tilbyde seniorjob.

Danmark

I december havde knap 600 fået seniorjob i landets kommuner. Men i februar var tallet tredoblet til 1.840, viser en ny opgørelse fra Kommunernes Landsforening (KL).

Det er en kombination af dårlige tider og halveringen af dagpengeperioden fra fire til to år, som er årsagen til væksten i seniorjob.

»Kurven følger det mønster, vi havde forudset. Men det er nogle større tal, end vi havde regnet med«, siger formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg, Michael Ziegler (K), borgmester i Høje Taastrup.

5.000 seniorjob inden 1. juli
Seniorjob er målrettet langtidsledige, som mister retten til at modtage dagpenge og har mindre end fem år til efterlønnen. Kommunerne skal finde et job på overenskomstvilkår til ældre langtidsledige, som ønsker det.

Seniorjob skal være såkaldt merbeskæftigelse, så kommunen må ikke bare fyre for eksempel en lærer og ansætte en ældre lærer, der har mistet dagpengene.

KL’s prognose spår, at antallet af seniorjob runder 5.000 inden 1. juli. Tal fra A-kassernes brancheorganisation, AK-samvirke, viser, at 16.221 langtidsledige har mistet dagpengene indtil nu i år.

LÆS OGSÅ Kommunerne bliver kompenseret for lønudgiften til seniorjob af staten over for eksempel bloktilskuddene. Men fordi antallet af seniorjobbere er større end ventet, frygter kommunerne at ende med en ekstraregning på 800 millioner kroner i 2013. »Vi vil gå til regeringen og kræve, at vi bliver kompenseret for merudgiften. Bliver vi ikke det, kan vi komme i den absurde situation, at vi må nedlægge ordinære stillinger for at finansiere seniorjob«, siger Michael Ziegler, der gerne så seniorjobordningen afskaffet: »Jeg er godt klar over, at det kan blive vanskeligt i den nuværende situation. Men man kunne forestille sig en udfasning af ordningen«.


Anerkender vanskelig situation
Regeringen har hidtil afvist at ændre ordningen, og det vil i givet fald udløse endnu et opgør med fagbevægelsen.

»Det er kynisk at true med fyringer, når kommunerne bliver fuldt kompenseret. Seniorjob er en fornuftig ordning, som hjælper folk, der har arbejdet mange år og gerne vil tilbage i job. Arbejdsgiverne står jo ikke ligefrem i kø for at beskæftige ledige ældre. Vi er nødt til at gøre noget for dem – ikke mindst nu, hvor dagpengeperioden er blevet halveret«, siger LO-sekretær Ejner K. Holst.

KL erkender, at de ældre langtidsledige står i en vanskelig situation.»For den enkelte er det fint med seniorjob. Vi erkender fuldt ud, at vi skal bære vores del af de sociale ansvar, og nok også en større del, end vores størrelse tilsiger«, siger Michael Ziegler, der dog peger på en stribe problemer.

»Det er altså et stort problem for kommunerne at finde seniorjob. Det hører jeg fra min egen hr-afdeling, hvor der bliver brugt mange ressourcer på at finde seniorjob. Og det bliver stadig sværere at opfinde dem«, siger han.

Bremser effektiviseringen

Seniorjob bremser effektiviseringen af kommunerne, mener borgmesteren: »Normalt vil vi gå efter at ansætte de bedste folk til at løse opgaverne. Men her bliver vi tvunget til at ansætte nogle bestemte folk uden skelen til deres kvalifikation, fordi de har et retskrav på et job. Og så er der signalet til vores medarbejdere, hvor mange har oplevet, at de har sagt farvel til gode kompetente kollegaer på grund af økonomien, og så skal der ansættes nye folk i særlige stillinger«, siger Ziegler.

LÆS OGSÅ LO er på det rene med, at det kan være vanskeligt at finde seniorjob. »Men det ser jo ud til, at det lykkes. Og det skulle jo også nok være muligt at finde områder, hvor det var muligt at forbedre den kommunale service«, siger Ejner K. Holst.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden