0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Pendlertalsmand til politikere: Få styr på skrotbranchen

Kontrol med skrotbranchen og brug af hårde straffe skal holde kabeltyve fra det danske tognet, mener pendlerrepræsentant.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

REPARATION. Mandskab fra Banedanmark er i færd med at udbedre skaderne efter kabeltyveri på Køge Bugt-banen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kristian Jakobsen er pendler og repræsentant for de mange S-togkunder på Køge Bugt-banen.

I fem år har han dagligt brugt strækningen for at komme på arbejde.

Han er en af de titusinder af passagerer, der er blevet ramt af de seneste dages kaos på strækningen, hvor kabeltyve har fået standset S-togene i myldretidstrafikken.

Straffen er for lav. Folk i togene er oppe i det røde felt over det. Samfundet taber så meget på det her.

I går anholdt politiet tre mænd fra en københavnsk skrothandel. De sigtes for hæleri ved at have købt 900 meter kabler, der menes at være stjålet af kobbertyve.

»Det burde ikke kunne ske, alt det fusk«, lyder reaktionen fra Kristian Jakobsen.

LÆS ARTIKEL

Han undrer sig over, at der ikke sættes ind over for metalbranchens sorte får for eksempel ved at stille krav om autorisation af alle metalhandlere og krav om, at der ikke kan handles med kontanter.

»Man skal registreres på Danske Spil for at forhindre hvidvask. Skrothandlere skulle stille samme krav«, siger Køge-pendlernes repræsentant.

»Overfører man betaling via bankkonto, har du registreret folk«, siger han og kritiserer, at der ikke stilles krav til sælgere og købere af metalskrot.

»Det er sådanne huller, der er med til at ødelægge den præventive indsats, vi kører«.

LÆS MERE

»Jeg kan næsten ikke tage det alvorligt mere, når man hører, at det bliver endnu en morgen med kaos«, mener han.

Kunder får ikke nok hjælp

Pendlertalsmanden er heller ikke tilfreds med DSB's måde at håndtere de trafikforstyrrelser, kabeltyvene er skyld i.

»Mange er ikke klar over, at DSB har en pendlergaranti. De prøver at skjule det for at spare penge. Det er ikke i orden. De burde i disse tider skilte med det på tv-skærmene i togene. Det gør man på ingen måde. Men det burde være en selvfølge efter min mening«, siger Kristian Jakobsen.

Han kritiserer samtidig DSB for at lade kontrollørerne give bøder til kunder, der tvunget af aflysningerne vælger at tage regionaltog over Roskilde for at komme frem til arbejdet - selv om deres zonekort ikke gælder på strækningen.

»DSB refunderer dem, hvis man skriver til dem. Men behandlingstiden er to måneder«, konstater han og foreslår, at jernbaneselskabet opgav den strikse kurs over for kunderne, når de rammes af kabeltyverier.

»Jeg kan nemt forestille mig, at DSB mister goodwill og kunder på det her«.

Efterlyser mærkbare straffe til kobbertyvene

Pendleren efterlyser også en hårdere kurs over for gerningsmændene og hælerne.

Muligheden for at tiltale tyvene for den strenge straffelovsparagraf om forstyrrelse af samfærdselen burde udnyttes, mener han. Den hæver straffen betragteligt og kan give op til seks års fængsel.

»Straffen er for lav. Folk i togene er oppe i det røde felt over det. Samfundet taber så meget på det her. Så man kunne statuere et eksempel, der kunne skræmme andre kabeltyve«, mener Kristian Jakobsen, der efterlyser politisk vilje til at gøre noget mod kabeltyvene og mærkbare fængselsophold i gerningsmændenes hjemlande frem for i danske fængsler.

»Man bliver påvirket til at sætte sit kryds ved partier, der vil gøre noget ved problemerne«, konkluderer han.

LÆS ARTIKEL