Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Pædagoger er handlingslammede, når udsatte unge sælger sex

Unge på opholdssteder sælger relativt ofte sex for gaver eller beskyttelse. Mange ansatte aner ikke, hvad de skal gøre ved det.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sex for cigaretter. Et blowjob for en taske. Eller et kærestelignende forhold for at blive beskyttet mod en udsat tilværelses lurende farer.

Gråzoneprostitution kaldes det, når unge udveksler sex for ydelser som gaver, stoffer, husly eller beskyttelse. Og det er en tendens, der er velkendt blandt pædagoger og socialarbejdere på landets døgninstitutioner og opholdssteder, viser en ny rapport fra behandlingscentret LivaRehab.

Centret har i forbindelse med et undervisningsforløb spurgt en række pædagoger, lærere og socialrådgivere, om de har erfaringer med, at unge indgår i relationer, hvor de sælger eller bytter sex. Det har 9 ud af 10 af de 90 adspurgte. Men det er kun knap hver tredje, der føler, at de har redskaber til at håndtere det.

Grove omsorgssvigt

»Det er dybt bekymrende«, siger Flora Ghosh, leder af LivaRehab, der siden 2011 har hjulpet godt 400 kvinder med at komme videre efter et liv i prostitution.

»De ansatte vil så gerne hjælpe de unge, men de ved ikke, hvad de skal gøre. De har ikke redskaberne til at håndtere det«.

Cirka 80 procent af kvinderne, der henvender sig til LivaRehab, haft en opvækst præget af grove omsorgssvigt, og mange har været anbragt udenfor deres hjem. En del af dem har begyndt deres tilværelse som prostituerede i ungdommen, hvor de har solgt sex for eksempelvis gaver, et sted at sove eller beskyttelse.

»Når man bytter eller sælger sex som ung, bliver man seksuelt udnyttet. Det har store psykiske omkostninger. Unge, der gør det, har stor sandsynlighed for at blive socialt udsatte i deres voksenliv«, siger Flora Ghosh.

Et fælles sprog

I morgen arrangerer LivaRehab en høringskonference på Christiansborg, og Flora Ghosh håber, at politikerne vil få øjnene op for, at gråzoneprostitution er et problem, der i dag er uden løsninger og som kræver et større fokus.

»Det skal ikke være den enkelte pædagogs personlige holdning og moralske kompas, der skal afgøre, om man skal handle, når man formoder, at et barn eller en ung er i gråzoneprostitution. Der skal være en samlet, koordineret indsats, så socialarbejdere ved, hvordan de skal forholde sig til problemet«.

1-2 procent af en gennemsnitlig ungdomsårgang har fået betaling for sex, viser flere undersøgelser, der samtidig slår fast, at det langt oftest er unge med andre sociale udfordringer, der prostituerer sig. Der findes dog ikke tal på, hvor mange unge der har udvekslet sex for andre ydelser end penge.

Hos Socialstyrelsen, der blandt andet har til opgave at undervise pædagoger på institutioner med udsatte unge, genkender konsulent Mogens Holm Sørensen tendenserne fra LivaRehabs undersøgelse.

»Der mangler pædagogiske redskaber, de ansatte kan anvende, når de får mistanke om betalt seksuel udnyttelse mellem de unge«, siger han.

Men det er langtfra simpelt. For hvor prostitution, hvor man sælger sex for penge, er let at definere, er gråzoneprostitution en diffus størrelse. Falder det for eksempel inden for kategorien, hvis en pige bliver kærester med en fyr, fordi han giver hende cigaretter? Eller hvis hun er sammen med en, fordi han kan beskytte hende mod andre drenge?

»Når vi har at gøre med betalt seksuel udnyttelse, er der også et relationsspil i gang mellem de unge. Sex er bare én af de ting, man udveksler. Så det er enormt vanskeligt at lave klare definitioner«, siger Mogens Holm Sørensen, der ser fornuften i LivaRehabs ønske om at få øget fokus på området.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En anden udfordring er, at de unge ikke nødvendigvis selv betragter det at sælge sex som prostitution eller gråzoneprostitution.

»At det er så svært et område, gør det kun endnu mere aktuelt at arbejde seriøst med problemet på institutionerne. Det er vigtigt, at de ansatte får mere viden og får udviklet et fælles sprog, der kan gøre det lettere at handle, når de ser tingene ske«.

Formand: En ret alvorlig beskyldning

At det jævnligt sker, at unge på landets døgninstitutioner og opholdssteder sælger sex for gaver eller beskyttelse, er velkendt hos socialpædagogernes fagforening, Socialpædagogerne, fortæller formand Benny Andersen.

Men såkaldt gråzoneprostitution er ikke et let emne at tage op med de unge, siger han.

»Hvis du har en mistanke om at en ung sælger sex, kan det for nogen være en svær samtale at tage. Der er nok en grad af tabu i det. For det er en ret alvorlig beskyldning at komme med, hvis den unge ikke opfatter det, han eller hun gør, som prostitution«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden