Foto: Martin Lehmann (arkiv)
Danmark

Espersen: Danske soldater til Afrika

Udenrigsministeren er klar til sende danske landtropper i kamp mod nye terrorreder i Afrika.

Danmark

Det danske forsvar skal ikke pakke ørkenstøvlerne væk, når krigen i Afghanistan er forbi. Næste destination for danske soldater kan meget vel blive Somalia, Sudan eller andre skrøbelige stater i Afrika.

Det siger udenrigsminister Lene Espersen (K), der er klar med sit første store, samlede bud på en dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik, der rækker ti år frem i tiden.

»Afrika må ikke blive en ny sikker havn for terrorisme, sådan som Afghanistan har været det. Derfor kommer vi i løbet af de næste ti år til at styrke vores sikkerhedspolitiske engagement i Afrika«, siger hun.

LÆS ARTIKEL

I et interview med Politiken afslører Lene Espersen hovedlinjerne i udspillet.

»Afrika må ikke blive en ny sikker havn for terrorisme, sådan som Afghanistan har været det«Det beskriver, hvordan Danmark skal agere i et »uforudsigelighedens årti« frem til 2020, hvor magten spredes til nye vækstøkonomier som Kina, og hvor nye sikkerhedspolitiske trusler afløser gamle.

Vores problem, hvis Somalia bryder sammen
Netop hjemvendt fra weekendens topmøde i Nato siger Lene Espersen, at en vigtig del af det nye trusselsbillede er skrøbelige afrikanske stater som Somalia og Sudan.

»Hvis disse eller andre stater bryder sammen, så er det ikke kun et problem for Afrika. Det er også en trussel mod Danmarks sikkerhed«, siger hun.

LÆS ARTIKEL

Nato’s generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, har tidligere sagt, at alliancen må være forberedt på at rykke ud igen efter Afghanistan.

Derfor betragter Lene Espersen det som sandsynligt, at Nato på sigt kan blive nødt til at sende en international fredsstyrke til Afrika, i stil med Isaf-styrken i Afghanistan:

»Jo mere massivt, vi er til stede i Afghanistan, jo mere gør de internationale terrorister for at finde nye hjem. Det ser vi blandt andet i Afrika, hvor Danmark siden 2008 har været engageret i flådeoperationer«, siger udenrigsministeren.

Ikke nok med flådeindsats
»Men vores indsats til havs kan ikke stå alene. Som supplement til vores bistandspolitiske engagement kommer vi også til at overveje egentlige landtropper i Afrika som led i internationale operationer«.


Så hvis Nato beslutter at sende en styrke til Afrika – med eller uden FN’s mandat – så skal danske soldater med derned?

»Ja. Når vi afvikler Afghanistan og får lidt luft igen, så er Afrika et af de steder, hvor det vil være relevant for os at være. Somalia meget oplagt. Men også Sudan kan få behov for hjælp via FN, Nato eller EU«, siger Lene Espersen.

Den Afrikanske Union løfter ikke en finger for noget som helst. Hvorfor skal vi rende rundt og løse deres problemer?

DF afviser landtropper i Afrika
På Christiansborg får Lene Espersens planer en blandet modtagelse.

Socialdemokraterne er som udgangspunkt positivt indstillet, hvis operationerne foregår i FN-regi. Regeringens faste støtte Dansk Folkeparti tager derimod klart afstand fra tanken:

»Vi er ikke indstillet på at sende kamptropper til Somalia eller Sudan. Den Afrikanske Union løfter ikke en finger for noget som helst. Hvorfor skal vi rende rundt og løse deres problemer? Det lyder fuldstændig urimeligt i mine ører«, siger udenrigsordfører Søren Espersen (DF).

Ekspert: Tropper risikerer at skabe yderligere splid

Seniorforsker ved The European Council on Foreign Relations i London Daniel Korski er også skeptisk.

Han mener, at lektien fra Afghanistan er, at brugen af tropper har afgørende begrænsninger: »Vi kan skabe større strid og splid end den, der var, da vi kom til, fordi fremmede soldaters tilstedeværelse selv bliver kimen til frustrationer og i sidste ende også vold«, siger Daniel Korski.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce