Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Overfald. 24-årige Ehsan blev overfaldet af en racist på en McDonald's på Hovedbanegården.
Foto: MARIE HALD

Overfald. 24-årige Ehsan blev overfaldet af en racist på en McDonald's på Hovedbanegården.

Danmark

Racistisk overfaldsmand slap med bøde

Ehsan fik brækket næsen og blev kaldt perker, da en mand overfaldt ham på McDonald’s. Alligevel gav politiet Ehsan en bøde, som han måtte i retten for at slippe for.

Danmark

Klokken havde passeret 4 om morgenen, da Ehsan og hans kammerat 8. september 2013 besluttede at runde en god bytur af med en cheeseburger på McDonald’s ved Københavns Hovedbanegård.

Ehsan hentede burgere og fritter og gik ned mod kammeraten, som havde fundet et ledigt cafébord. Han bemærkede, at en fremmed mand stod ved deres bord. Ehsan satte sig ned, og hans kammerat fortalte på persisk, at han ikke rigtig kunne forstå, hvad den tydeligt påvirkede mand sagde. Ehsan var lidt beklemt ved situationen, så han forsøgte at smile til den fremmede.

»Vil du sidde med os? Vi har købt for mange cheeseburgere, du må gerne få en«, sagde han.

Tog kvælertag

Den ukendte mand mumlede noget uforståeligt. Så lænede han sig pludselig ind over Ehsans ven, tog kvælertag på ham, tvang ham ned på gulvet og slog ham i hovedet. Ehsan rejste sig chokeret og forsøgte at komme sin ven til undsætning, men den fremmede mand vendte sig og plantede en knytnæve midt i ansigtet på Ehsan.

Næsen brækkede, og blodet strømmede ud. Ehsan forsøgte at beskytte sit ansigt, mens den fremmede prøvede at give ham knæ i hovedet.

De to mænd endte på gulvet, før flere ansatte med en McDonald’s-vagt i spidsen kom til og fik skilt dem ad. Vagten slæbte Ehsan og den ukendte mand ud fra restauranten, men slap hurtigt Ehsan fri, så han kunne holde den ukendte mand fast, indtil politiet kom.

»Din perker! I kommer til Danmark og ødelægger det hele«, råbte den unge danske mand, mens han lå på gulvet.

Samme morgen tog Ehsan på skadestuen for at få tilset den brækkede næse og de mange mærker, han havde tildraget sig på kroppen og i ansigtet. Han var chokeret over overfaldet, men blev ikke mindre overrasket, da han modtog et bødeforlæg fra Københavns Politi.

Politiet havde afgjort sagen efter ordensbekendtgørelsen, som siger, at »slagsmål, skrigen, råben eller anden støjende, voldelig, fornærmelig« adfærd, der kan forstyrre den offentlige orden, er forbudt. Derfor fik Ehsan og overfaldsmanden hver en bøde på 3.000 kroner.

Ehsan er politisk flygtning fra Iran. Han havde dengang boet i Danmark mindre end tre år, så han kendte ikke den danske lovgivning særligt godt.

»Men jeg kunne slet ikke forstå, at jeg skulle have en bøde, når det var mig, der var blevet overfaldet«, siger han, da Politiken møder ham. Efter fire et halvt år i Danmark taler Ehsan, der ikke ønsker at få sit efternavn i avisen, flydende dansk med en snert af jysk fra den tid, han tilbragte på et asylcenter vest for Storebælt.

For sent til en voldssag

Ehsans danske kontaktfamilie anbefalede ham at søge hjælp hos Dokumentations- og Rådgivningscenteret om Racediskrimination (DRC).

Her fik Ehsan kontakt til advokat og centerleder Niels-Erik Hansen, som bestemt ikke mente, at Ehsan skulle betale bøden til Københavns Politi. Derfor endte sagen i Københavns Byret.

I retten mødte et vidne op, som hverken kendte Ehsan eller overfaldsmanden. Det var en yngre dansk mand, som havde ventet i McDonald’s-køen med sin kæreste, og han underbyggede fuldstændig Ehsans historie: Overfaldsmanden havde helt umotiveret taget kvælertag på Ehsans ven og slået både ham og Ehsan i hovedet. De to unge mørklødede mænd havde end ikke slået tilbage, før overfaldsmanden blev tvunget ned på gulvet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Personen råbte mange racistiske ord, mens han lå på gulvet«, fortalte vidnet ifølge retsbogen fra Københavns Byret, som sidste år pure frifandt Ehsan.

Ehsan og Niels-Erik Hansen fra DRC var dog ikke tilfredse med, at overfaldsmanden var sluppet med en bøde på 3.000 kroner. De anmeldte ham derfor til politiet for vold og påpegede, at det ifølge straffeloven skal medføre skærpet straf, hvis et overfald er motiveret i offerets etnicitet, tro eller seksuelle orientering.

Men Københavns Politi afviste at åbne en voldssag mod gerningsmanden, fordi sagen var forældet, og overfaldsmanden allerede havde accepteret en bøde efter ordensbekendtgørelsen. En klage til Statsadvokaten i København gav det samme udfald.

»Jeg er enig i politiets afgørelse«, skrev senioranklager Dorthe Vejsig.

Dorthe Vejsig forklarer til Politiken, at Statsadvokaten godt kan ændre politiets beslutning om at afgøre en sag med bøde. Men det skal i givet fald ske, inden for to måneder efter at bøden er udstedt.

»Af hensyn til den sigtede er der i retsplejeloven nogle regler med frister for omgørelse, så den sigtede ved, at efter en given dato behøver han ikke at frygte, at den afgørelse, han har modtaget, bliver ændret«, forklarer Dorthe Vejsig.

Klage til FN på vej

Niels-Erik Hansen mener, at danske myndigheder har overtrådt internationale konventioner, som forpligter Danmark til at bekæmpe hadforbrydelser. Han er derfor i gang med at hjælpe Ehsan med at få fri proces til en civil erstatningssag mod gerningsmanden samt at indgive en klage til FN’s Racediskriminationskomité.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der er tale om fejl på fejl, for det er åbenlyst, at politiet fra starten skulle have ført en voldssag og ikke bare afgjort sagen efter ordensbekendtgørelsen, og det er oplagt, at strafskærpelse kunne være kommet i spil, eftersom gerningsmanden råbte racistiske ting efter overfaldet«.

Ehsan, som i dag bor i København og læser på teknisk skole, siger, at en venlig politimand efter overfaldet sagde til ham, at han skulle lukke øjnene og forsøge at komme videre. Men 24-årige Ehsan føler sig uretfærdigt behandlet, så det vil han ikke.

»Jeg kunne også bare have lukket øjnene over for uretfærdigheder i mit hjemland, Iran, men det gjorde jeg ikke, og derfor var jeg nødt til at flygte. Jeg er meget taknemmelig over at have fået muligheder i Danmark, men jeg kan ikke bare lukke øjnene«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce