Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sundhedstjeneste. Personale fra forsvarets sundhedstjeneste på kursus i York i England før udsendelsen til Sierra Leone. Nu skal hele tjenesten starte forfra.
Foto: Simon Longworth, British Army Medical Training Centre

Sundhedstjeneste. Personale fra forsvarets sundhedstjeneste på kursus i York i England før udsendelsen til Sierra Leone. Nu skal hele tjenesten starte forfra.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsvarets sundhedsfolk vil ikke til Aarhus

Flytningen af Forsvarets Sundhedstjeneste giver ekstra udgifter. Tjenesten skal reelt afvikles og genopbygges.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For godt en uge siden fik den første gruppe ansatte i Forsvarets Sundhedstjeneste, der til daglig arbejder på Flyvestation Skalstrup ved Roskilde, besked på, at de 1. august skal stille på deres nye tjenestested i Aarhus.

Det vil de fleste af de ansatte ikke. Forsvarets læger, sygeplejersker, fysioterapeuter, kontoransatte og militært ansatte – i alt omkring 100 personer – er ved at blive afviklet. Det har chefen for Forsvarets Sundhedstjeneste, generallæge Søren Worm-Petersen, indstillet sig på.

»Vi forventer ikke, at der er ret mange, der vil flytte med, så vi skal i det store og hele genopbygge en ny myndighed i Aarhus«, siger han.

»Det betyder, at vi i en periode vil få et tab af kompetencer og et tab i produktivitet, indtil de nye har lært metieren. Det vil nok tage et par år«.

Oversergent: Håbløs beslutning

Flytningen, som er besluttet af forsvarsminister Nicolai Wammen (S) og partierne bag forsvarsforliget, vil heller ikke have nogen økonomiske fordele. Tværtimod viser de foreløbige regnestykker, at flytningen vil give ekstra udgifter på adskillige millioner kroner om året. Hvor mange er ikke gjort op endnu.

Oversergent Per Stenberg, der arbejder i uddannelsesafdelingen, betegner flytningen som »en håbløs beslutning«, og han har skrevet til Folketingets Forsvarsudvalg i håb om at få den ændret.

»Vi har fået at vide af ledelsen, at det ikke er en del af en spareplan. Tværtimod vil jeg sige, for det løber op i en ekstraudgift på et trecifret millionbeløb de næste 10 år«, siger Per Stenberg.

Der er, siger han, »ingen faglige eller saglige begrundelser for flytningen«, som alle er uforstående over for.

»I min optik virker det som noget lokalpolitik. Vores forsvarsminister bor i Aarhus og er valgt i Aarhus, og så flytter man flyvestation Skalstrup til Aarhus uden nogen begrundelse«, siger Per Stenberg.

Dyrere i Aarhus

Beslutningen blev truffet 10. april sidste år som en del af en samlet aftale om at effektivisere forsvarets ledelse. Aftalen betød, at forsvarschefen og omkring 125 medarbejdere i hans stab skal trækkes ind i departementet i Forsvarsministeriet, så de kommer tættere på ministeren.

Samtidig samles hærens, søværnets og flyvevåbnets operative kommandoer i Karup. Det betyder, at Søværnets Operative Kommando skal flytte fra det nuværende domicil i Aarhus, og det er i dette domicil, at sundhedstjenesten skal flytte ind.

Problemet er bare, at der ikke er plads.

Flyvestation Skalstrup syd for Roskilde rummer i dag både sundhedstjenestens stab og en uddannelsesafdeling, der uddanner læger, sygeplejersker, fysioterapeuter og sygepassere, der indkaldes og udsendes sammen med danske soldater på mission i udlandet eller hjælper med at bekæmpe sygdommen ebola i Sierra Leone.

Afdelingen har fast mellem 50 og 80 personer indkvarteret og råder over kontorer, undervisningslokaler, depot og kantine, og det er der ikke plads til i bygningerne i Aarhus. Derfor er Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i gang med at finde et sted med 65 indkvarteringspladser, hvor man kan leje sig ind, forklarer major Brian Busk.

»Vi ser på en række forskellige muligheder, og vi er ved at indlede en realitetsforhandling«, siger han.

Med lejeudgiften til de nye lokaler ender flytningen af Forsvarets Sundhedstjeneste med at være en underskudsforretning. »Det foreløbige regnestykke viser, at det isoleret set er dyrere at have dem placeret i Aarhus end i Skalstrup. Men man skal se det som et led i den samlede løsning«, siger Brian Busk.

Lægerne er irriterede

For militærlægerne, der i forvejen har meget svært ved at rekruttere nye læger, er flytningen en ekstra irritation, siger deres formand, Jan Nybo Nielsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der er ikke nogen rationel begrundelse for flytningen. Det kan kun være en politisk afvejning af, at man gerne vil have arbejdspladser til Aarhus«, siger han.

Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, har stillet en række spørgsmål til sagen.

»Flytningen skaber flere problemer og flere udgifter, men den er lukket af forligspartierne, så jeg kan ikke gøre noget«, siger hun.

Politiken har bedt Forsvarsministeriet om at oplyse, hvordan økonomien i flytningen af Forsvarets Sundhedstjeneste ser ud til at blive, men det har ministeriet ikke svaret på.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) skriver i en udtalelse, at den samlede aftale fra april 2014 med »en række geografiske omplaceringer i blandt andet Karup, Frederikshavn, Vordingborg, Aarhus og Aalborg« giver »en samlet besparelse på 170 millioner kroner årligt«.

»Der er tale om en stærk aftale, der muliggør en styrket indsats for vores veteraner og deres familier«, siger ministeren.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden