Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Folk i sorg ved synagoge: »Jeg blev fuldstændig rystet, da jeg hørte det«

Foran den jødiske synagoge, hvor en mand i går blev dræbt, forsamles folk.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke almindelige søndagsgåture, der foregår i kvarteret i Københavns indre by i gaderne omkring den jødiske synagoge i Krystalgade.

I nat stod den 37-årige mand Dan Uzan vagt ved en konfirmationsfest, der foregik i et menighedshus bag synagogen. I dag er fortovet foran porten, som han stod ved, bedækket med blomster. Dan Uzan, der var cand.polit og i sin fritid engageret i Det Jødiske Samfund i Danmark, blev skudt af den terrorist, der i går og i nat skød på både Østerbro og altså ved synagogen.

Foran synagogen har folk samlet sig. Midt på den stille dag forsamles de og kigger på synagogen, hinanden, blomsterne og himlen. Politifolk, der stadig er svært bevæbnede, afspærrer adgangen til selve fortovet, og lukker en efter en de, der har blomster med, ind.

En af dem er en kvinde, der hedder Nancy. Hendes efternavn holder hun for sig selv. For hun er bange.

»Jeg synes, det er forfærdeligt, hvad der er sket. Min far kommer fra Israel, og jeg skal selv derned til sommer. Jeg er meget utryg nu. Jeg har sagt til min søn, at han ikke skal sige til folk, hvor han kommer fra«, siger hun, inden hun går ind bag afspærringen med sin buket og lægger den på fortovet.

Ikke kun mennesker med forbindelser til det jødiske samfund er mødt op. En ung kvinde med lyst hår græder, da hun ser det blomsterbedækkede fortov. Hendes kæreste krammer hende. I blomsterkøen kommer en familie med blomster i hænderne; En lille purk har fastelavnsudklædningen på. Han er politimand.

»Det kommer tæt på« I den stille mumlen stiller mange sig selv og hinanden spørgsmålet om, hvad det er, der er sket - og hvorfor. Det gør også Alexander Nathan. Hans familie er jødisk og kommer i synagogen, og han er tydeligt påvirket af, hvad der er sket.

»Jeg blev fuldstændig rystet, da jeg hørte det. Det kommer pludselig meget tæt på. Det er forfærdeligt. Det føles enormt ubehageligt med dette her specifikke fokus mod én gruppe. Og jeg er uforstående omkring, hvad det egentlig er, der sker. Hvad der får folk til at gøre sådan noget, bare fordi man er uenig med den ene eller den anden«, siger han.

Også statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kommer forbi og lægger en buket på fortovet. Ligesom alle andre er hendes ansigt alvorligt og berørt. Også Enhedslistens politiske leder, Johanne Schmidt-Nielsen lægger en buket hvide roser. Og den amerikanske ambassadør kommer - under stort sikkerhedsopbud - med sin buket. I et godt stykke tid står han foran synagogen og det blomstrende fortov og kigger på murene, bygningerne og himlen.

Muhammedtegninger rammer jøder

At angrebet på den jødiske synagoge kommer efter det nylige terroranslag i Paris, hvor også et jødisk supermarked blev angrebet, gør indtryk på de jøder, der er kommet. Også for Michael Gaarmann, der er iført kalot.

»Det er ret tydeligt efter angrebet i Paris: Man har Muhammed-tegningerne. Og så er der åbenbart en indbygget automatik, der siger, at efter det skal man have fat i jødiske symboler. Det hænger åbenbart sammen«.

Hvorfor tror du, det er sådan?

»Ja, den palæstinensiske konflikt har jo eksisteret i rigtig mange år«.

Vil det altid være sådan?

»Ja«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden