Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Truet. En mand er blevet idømt tre måneders betinget fængsel for trusler mod bland andre imam i Grimhøjmoskeen Oussama el-Saadi.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

Truet. En mand er blevet idømt tre måneders betinget fængsel for trusler mod bland andre imam i Grimhøjmoskeen Oussama el-Saadi.

Danmark

It-konsulent får betinget fængsel for at true omstridt imam

33-årig konsulent truede med at »fjerne« omstridte personer og »likvidere« dem, hvis ikke de ville konvertere til kristendom. Det koster tre måneders betinget fængsel.

Danmark

Normalt er Odsherred Teater et idyllisk kulturhus, der har komedieforestillinger, talkshows, gæstespil og egnsarrangementer på repertoiret.

Men 3. september sidste år var der på et kontor inde i teatres administrationsafdeling anderledes dårlig stemning. Et par computere skulle opdateres og gøres klar med regnskabsprogrammer, og til den opgave blev en 33-årig konsulent, JH, fra et mindre it-firma hidkaldt. Nu sad konsulenten alene ved computeren, men han nøjedes ikke med at udføre de planlagte arbejdsopgaver. It-konsulenten brugte også computerens internetforbindelse til at besøge en række nyhedssider, herunder BT’s netavis, hvor han læste om Islamisk Stats fremfærd i Mellemøsten.

Om det var disse artikler, der fik frustrationen til at boble i den 33-årige mand, er uvist. Men lidt efter frokost, klokken 12.22, oprettede han en anonym mailkonto hos Microsoft med navnet ’rendk@outlook.dk’. Og syv minutter senere, 12.31, sendte han en mail til Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Ekstra Bladet, hvori han truede med selvtægt, hvis ikke der blev skredet ind over for formanden for den omstridte moske på Grimhøjvej i Aarhus, Oussama el-Saadi, og Hizb ut-Tahrirs danske talsmand, Junes Kock.

LÆS ARTIKEL

»Den imam, der har udtalt sig om IS (Islamisk Stat, red.) ude i Grimhøj-moskeen: Fjern ham inden søndag den 7/9 2014, ellers fjerner vi ham. Den jordbærfarvede plastik-perker Junes Kock ude i Mjølnerparken: Fjern ham inden tirsdag den 9/9 2014, ellers fjerner vi ham«, hed det i mailen, der fortsatte:

»Alle salafister og jihadister, der støtter IS, vil fra i dag af være lovløse. Der er åben jagtsæson, og de vil alle få den samme behandling, som de selv praktiserer, nemlig konvertér til Kristendom eller bliv likvideret«.

Herefter lod JH i mailen forstå, at »hvis ikke dette sker, mobiliserer vi tropperne og starter ’operation affaldskværn’«.

Uskyldig mand anholdt

At mailen blev taget særdeles alvorligt af PET, fremgik i går ved Retten på Frederiksberg, da anklagemyndigheden ville have JH idømt for tre måneders fængsel for truslerne.

Efterforskningsarbejdet involverede blandt andet kontakter til Microsoft i USA, og før politiet kunne skride til anholdelse af den 33-årige, blev en uskyldig person i Høje Gladsaxe ransaget, anholdt, sigtet og siden løsladt. Årsagen var, at it-konsulenten ved oprettelsen af den anonyme mailkonto opgav en falsk navn, der var identisk var navnet på den uskyldige mand.

Ved retten i går forklarede den tiltalte it-konsulent, at han ikke mente truslerne bogstaveligt:

»Jeg har måske en sygere humor, end så mange andre, men det er vel ikke ulovligt?«, spurgte han tilføjede, at mailen var som en slags ventil for ham.

»Det var bare som at slå i en boksepude fem gange og få det hele ud«.

Begge parter er tilfredse

Konsulenten fortalte også i retten, at hans valg af kodeordet ’HeilHitler’ til mailkontoen bare var »for sjov«.

I retten takserede dommeren konsulentens trusler til tre måneders betinget fængsel og 60 timers samfundstjeneste. Og det er hans forsvarsadvokat, Poul Hauch Fenger, fint tilfreds med, selv om han også betegner sin klient som »et offer for den periode, vi befinder os i«:

»Vi noterer os med tilfredshed, at det blev en betinget dom. Navnlig når dommen er afsagt i en meget ladet og intens periode i forhold til, hvad man må sige og ikke må sige. Man kan meget let fare vild i noget, der ikke nødvendigvis var ment så alvorligt«, siger Hauch Fenger.

Specialanklager Jakob Buch-Jepsen var også tilfreds med dommens længde:

»Det er et angreb på den demokratiske samfundsorden, og det lagde retten også vægt på. Dommen sender et stærk signal om, at man skal være påpasselig med at sende truende udtalelser«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce