Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Skepsis. 9/11-skeptikeren Niels Harris nægter at bilve kaldt en tosse. I dag skal Østre Landsret afgøre, hvorvidt hans teorier er tossede.
Foto: FINN FRANDSEN

Skepsis. 9/11-skeptikeren Niels Harris nægter at bilve kaldt en tosse. I dag skal Østre Landsret afgøre, hvorvidt hans teorier er tossede.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Portræt: 9/11-skeptikeren, der nægter at blive kaldt en tosse

Landsretten skal i dag afgøre, om man må kalde Niels Harrits teorier tossede.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad skete der egentlig den 11. september, da de to fly fløj ind i tvillingetårnene i USA?

Det har 9/11-skeptikeren Niels Harrit en del teorier om, og i 2012 kaldte Søren Villemoes, journalist på Weekendavisen, derfor Niels Harris for en tosse. Det fik Niels Harris til at trække ham i retten, men Københavns Byret vurderede, at Søren Villemoes havde ret til at skrive, som han gjorde.

Niels Harrit ankede sagen til landsretten, og i dag skal Østre Landsret så afgøre, om 9/11-skepticisme er tosset eller ej, skriver Universitetsavisen.

LÆS OGSÅ

Men Niels Harrit har ikke altid brugt sin tid på at spekulere i 9/11-teorier. Tidligere har han undervist i kemi, spillet på fløjte og optrådt med Peter Belli. Politiken tegner et portræt af den kendte 9/11-skeptiker.

Lektor og musiker

Niels Harrit blev født 25. januar 1945. Da han var omkring 25 år, blev han ansat på Kemisk Institut ved Københavns Universitet. Her var han lektor i over 40 år.

Men udover at undervise i kemi, kan Niels Harrit også spille på både fløjte, saxofon og keyboard, og før World Trade Center blev angrebet, og Niels Harrit så en video af et syvende tårn, der styrtede sammen, bragte musikken ham vidt omkring.

Han har brugt en del af sin tid på at spille musik, og det foregik ikke for ham selv i en lille garage. Niels Harrit har spillet sammen med en lang række musikere, heriblandt Peter Belli, Lars Bisgaard og Bjarne Thanning. Og han har spillet med i en lang række forskellige bands.

Han har været keyboard- og saxofon-spiller i rockgruppen Maxwells. Han har spillet med i avantgardejazzgrupperne The Contemporary Jazz Quintet og Cadentia Nova Danica. Han har spillet med i swingsorkesteret Arnvid Meiers. Fra 1980 til 1986 var han med i fusionsbandet Blast, og fra 1991 til 1992 spillede han blues med Ken Lending. Og han har sågar også spillet latin med Salsa Na Ma og Belixa Brazil. Det fremgår af Muzikhusets hjemmeside.

Niels Harrit holdt sig altså ikke kun til hverken et enkelt instrument eller en enkelt musikgenre. Han har været vidt omkring i musikkens verden, og nu deler han ikke længere kun musikalske toner.

9/11-skeptiker:

I dag er Niels Harrit 70 år gammel. Han er pensioneret fra sit job som lektor og bruger store dele af sin tid på at dele sine teorier om, hvad der skete i USA den 11. september. Teorier der primært drejer sig om det syvende tårn.

World Trade Center bestod af syv tårne: de to tvillingetårne, WTC1 og WTC2, og fem mindre tårne med nummerbetegnelserne 3, 4, 5, 6 og 7. Det syvende tårn lå lidt afsides fra de resterende tårne og var en kæmpe kontorbygning på 47 etager.

Bygning 7 blev ikke ramt af noget fly, som tvillingetårnene gjorde, men alligevel styrtede det på få sekunder sammen syv timer efter de to tårne. Hvad der fik bygning 7 til at styrte sammen, har Niels Harrit længe forsøgt at skabe opmærksomhed omkring. Han mener nemlig ikke, at den officielle forklaring holder. Ifølge ham kunne det syvende tårn umuligt falde sammen på grund af en brand.

LÆS OGSÅ

Niels Harrit har derfor de seneste mange år, siden 2003, rejst rundt i landet og holdt foredrag om sine teorier. Teorier, der ifølge ham er videnskabelige og ikke 'konspirationsteorier'.

Han har længe krævet en ny undersøgelse af, hvad der skete med den syvende bygning 11. september, og det krav har nogle kendte mennesker i både Danmark og udlandet støttet. Det gælder skuespilleren Jesper Klein, arkitekten Jan Utzon, lægen Inge Genefke og præsten Flemming Pless.

Af udenlandske skeptikere kan nævnes Ruslands præsident, Vladimir Putin og den amerikanske instruktør Michael Moore.

Selv om han ikke er den eneste, der ønsker en ny undersøgelse, har han svært ved at finde støtte til sine teorier. Men modstanden stopper ikke 9/11-skeptikeren Niels Harrit i at sprede sit budskab. Og i at nægte at blive kaldt en tosse.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden