Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joach im Adrian (arkiv)
Foto: Joach im Adrian (arkiv)

Børn. »Man kan glemme alt om at rette op på den negative sociale arv, hvis ikke normeringen er i orden. Så forstærker vi de sociale uligheder«, lyder det fra professor ved Psykologisk Institut under Aarhus Universitet Dion Sommer.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udsatte børn lider, når der er for få voksne

Ny børnepakke har fokus på børn, der har det svært. Men bedre normering er afgørende.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børn med diagnoser. Børn af forældre, der har psykiske lidelser eller misbrugsproblemer. Eller børn med sproglige vanskeligheder.

Disse børn bliver ifølge forskere og pædagogisk personale særlig hårdt ramt, når antallet af børn per voksen i daginstitutioner er for højt.

Vi har fokus på de børn, der har det sværest

»Socialt udsatte børn er særligt sårbare. Normeringen i dag er slet ikke tunet til børn med særlige behov. Den er ikke tilstrækkelig«, siger Grethe Kragh-Müller, børnepsykolog og lektor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet.

En ny undersøgelse fra FOA, der organiserer pædagogmedhjælperne, konkluderer det samme.

86 procent af de 1.148 pædagogmedhjælpere og dagplejere, der har deltaget, svarer, at de har at gøre med børn, der er berørt af »økonomisk eller social ulighed«. 70 procent oplever, at normeringen er for dårlig til, at de »kan tage sig ordentligt« af børnene.

15 procent har særlige udfordringer

Samme virkelighed oplever pædagogerne ifølge Bupl-formand Elisa Bergmann. Ifølge hende har 15 procent af alle børn særlige udfordringer.

»Vi har udsatte børn, hvor der er en særlig opgave for pædagogerne. Det kan være rigtig svært at løfte den opgave med en dårlig normering. Der kan være tidspunkter på dagen, hvor man er alene, hvor det er svært at guide barnet i forhold til for eksempel konflikter med andre børn. Har vi ikke ressourcerne, risikerer de her børn at blive tabt«, siger Bupl-formanden, der havde håbet, at regeringen i sin kommende børnepakke ville sikre en bedre normering i daginstitutionerne, hvilket dog ikke sker. Til gengæld roser hun regeringens fokus på udsatte børn i udspillet.

»Men man kan glemme alt om at rette op på den negative sociale arv, hvis ikke normeringen er i orden. Så forstærker vi de sociale uligheder«, lyder det fra professor ved Psykologisk Institut under Aarhus Universitet Dion Sommer.

Samme vurdering har Grethe Kragh-Müller:

»Er der store grupper af børn, der skal finde ud af at lege sammen, er det dem med de bedste sproglige og sociale færdigheder, der klarer sig bedre, når der ikke er så mange voksne. Man ved også fra anden forskning, at hvis et barn har sproglige udfordringer, har det mere brug for at være sammen med voksne, fordi det er via voksne, at børn lærer sproget«, siger hun og tilføjer, at udsatte børn kan have problemer med at »regulere deres følelser«:

»Så har man ekstra brug for en voksen til at hjælpe, så man for eksempel ikke kommer til at tage de andres legetøj eller sætter tænderne i de andre. Nogle gange kan et barn ikke styre de handlinger. Og er der et utilstrækkeligt antal voksne, kan barnet ikke lære det«.

Annette Lind, børneordfører for S, har »stor tillid til, at kommunerne leverer god pasning og har de kompetencer, der skal til«.

Men hvad siger du til, at normeringen i dag ikke er tunet til at rumme børn med særlig behov?

»Normeringen er vigtig, men vi synes ikke, at det er det eneste, der spiller en rolle. Vi gør rigtig mange gode ting i den her børnepakke og har blandt andet fokus på de børn, der har det sværest i vores dagtilbud, fordi en tidlig indsats virker. Havde man penge nok, kunne man putte alle de penge, man ville i området. Men vi har allerede givet mange penge til børneområdet«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden