Foto: Miriam Dalsgaard
Danmark

Støttegruppe: Udvisningen af transkønnet er i strid med menneskerettigheder

Danmark er på kollisionskurs med både FN og menneskerretighederne, mener forsker.

Danmark

På mandag står den transkønnede menneskeretsaktivist Fernanda Milán til at blive udvist til Guatemala.

Her vil hun være i alvorlig fare for overfald, tortur og drab, mener seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Ninna Nyberg Sørensen.

LÆS OGSÅ

Det fremgår af en pressemeddelelse fra T-Refugee, en støttegruppe for transkønnede flygtninge.

Forfølger transkønnede
Ninna Nyberg Sørensen er blandt andet ekspert i køn, migration og deportation i Mellemamerika og har indgående kendskab til forholdene for menneskerettighedsforkæmpere og transkønnede.

Hun beskriver Guatemala som »karakteriseret ved en dyb homofobi og diskrimination af transkønnede mennesker«, og forklarer derudover, at det er påvist, at myndighedspersoner ved den guatemalanske stat har været direkte involveret i forfølgelse og drab på disse befolkningsgrupper.

»Ligene er ofte frygteligt tilredt; det er ikke ualmindeligt, at kønsdele er skåret af, eller at liget er parteret og lagt ud til skræk og advarsel om, at kun heteroseksuel kønsidentitet og praksis bliver accepteret«, skriver forskeren.

Kønsidentitet som grundlag for asyl

Gennemsnitsalderen for transkønnede i Guatemale skønnes ifølge en rapport at være 25 år, fortæller forskeren, som påpeger, at Fernanda Milán vil være i alvorlig risiko allerede fra hun sætter foden på mellemamerikansk jord, da migrationsmyndighederne er kendt for at være blandt de mest korrumperede i landet.

»Det er ikke sikkert at sende Fernanda Milán tilbage til Guatemala«, slutter hun.

Emil Cronjäger fra T-Refugeesuplerer:

»Hvis vi vælger at fastholde denne afgørelse, er Danmark ikke bare på kollisionskurs med FN's Flygtningekommisions klokkeklare udtalelser om, at forfølgelse på baggrund af køn og kønsidentitet kan danne grundlag for asyl.

Vi er også med til at undergrave vores egen udenrigspolitik om at styrke menneskerettighederne rundt om i verden.

Jeg vil opfordre Justitsministeren til at gå ind i sagen og trække denne afgørelse tilbage«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce