Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Borberg Thomas
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I søgelyset: Lovudkast om overvågning møder skepsis

Nødhjælpere og imam forstår ikke planer om overvågning.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En video af al-Qaedas afdeling i Syrien, Jabhat al-Nusra, som indtager den syriske by Idlib. Et direkte link til en tale af Islamisk Stats talsmand. En hyldest til den afdøde leder af al-Qaeda på Den Arabiske Halvø, Ayman al-Zawahiri.

Det kræver kun få klik på Facebook at finde frem til de fora, hvor herboende personer deler deres ekstremistiske tankegods. Det er netop personer, der deler den slags materiale – og altså ikke alene de såkaldte fremmedkrigere, som ellers hidtil antaget – regeringen har haft til hensigt at give Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) lov til at spionere imod.

LÆS ARTIKLEN

Et lovudkast fra februar, som Politiken er i besiddelse af, viser, at planen reelt har været at brede FE’s overvågningsnet langt bredere ud, så det også omfatter personer, der propaganderer eller »faciliterer«, at andre vil deltage i aktiviteter, som kan true Danmarks sikkerhed – en intention, der nu kritiseres skarpt af jurister. Men hvem er disse propagandister og facilitatorer? Og hvorfor vil FE gerne overvåge dem?

De vage juridiske vendinger gør det svært at indkredse, præcis hvem der er tale om, men følge PET’s seneste vurdering af det militante islamistiske miljø i Danmark skriver tjenesten, at »der findes nogle hundrede, der aktivt støtter en militant islamistisk ideologi i Danmark, og at der findes et langt større antal sympatisører«.

Det er svært at blive mere konkret om, hvor mange der er tale om, vurderer terrorekspert Magnus Ranstorp fra den svenske forsvarshøjskole. Men:

»Gruppen er meget sammensat. Den rummer alt fra uskyldige ungdomsoprørere til de mere centrale radikale skikkelser. De fleste ville aldrig gøre noget, men er søgende og interesseret i ideologien«, siger Ranstorp.

Det virker, som om man vil prøve endnu en grænse af, i forhold til hvor vidt man kan gå i at overvåge mennesker, der udtrykker bestemte holdninger

Når regeringen vil give FE nye beføjelser, betyder det langtfra, at enhver, som har udtrykt sig mistænkeligt, kommer på radaren, siger han. Men øgede beføjelser vil have klare fordele for tjenesterne: »Dels har du soloterrorister, som ikke har kontakt til andre. Dels har du mulighed for at identificere radikal adfærd, sociale strukturer og et eventuelt internationalt kontaktnetværk«.

En meget elastisk formulering i lovudkastet handler om at give FE lov til at overvåge nødhjælpsorganisationer, der ikke »anses som anerkendte«. Hos Viomis Aid, der driver en flygtningelejr i Syrien, er næstformand Kocher Dilsher Taher uforstående: »Det er en skidt idé. Ét er at mistænkeliggøre organisationer som os, noget andet er at mistænkeliggøre alle dem, der bidrager til os. Vi ser det som en hæmsko for vores arbejde«.

Regeringens intention »vækker undren« hos talsmand for Dansk Islamisk Center Fatih Alev. De elastiske formuleringer gør det utydeligt at forstå, hvad regeringen konkret sigter imod: »Det virker, som om man vil prøve endnu en grænse af, i forhold til hvor vidt man kan gå i at overvåge mennesker, der udtrykker bestemte holdninger«, siger han.

Alev vurderer, at forslaget vil blive mødt med to forskellige reaktioner blandt danske muslimer.

»Jeg er ret overbevist om, at der vil være en stærk utilfredshed fra nogle muslimer, som i forvejen føler, at ytringsfrihed kun gælder, når den bruges til at tale imod muslimerne. Og så vil der være en anden gruppe af muslimer, som vil betragte det som fair«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden