URENT Ulækre toiletter er et problem på mange folkeskoler. Her er toilet fra Amager Fælled Skole, hvor eleverne hellere undgår at drikke vand end at gå på toilettet.
Foto: PER FOLKVER (arkiv)

URENT Ulækre toiletter er et problem på mange folkeskoler. Her er toilet fra Amager Fælled Skole, hvor eleverne hellere undgår at drikke vand end at gå på toilettet.

Danmark

Elever klager over klamme skoletoiletter

Alvorlig sundhedsrisiko, siger forsker. Et vilkår i folkeskolen, mener Skolelederforening.

Danmark

Afføring på væggene, brugt toiletpapir på gulvet, dårlig udluftning og kummer, der ikke er skyllet ud.

Det er et syn, som flere folkeskoleelever møder, når de skal bruge skolens toiletter. Endda så ofte, at kun tre procent af de ældste elever kan svare ja til, at deres skoles toiletter er rene, viser en ny trivselsundersøgelse, som er blevet offentliggjort af Undervisningsministeriet i dag.

TRIVSELSMÅLING

Ifølge undersøgelsen, der er den første nationale trivselsmåling og omfatter knap 500.000 skoleelever, mener 48 procent af eleverne i indskolingen og 60 procent af de ældre elever ikke, at deres skoles toiletter er rene. Tidligere undersøgelser har ligefrem vist, at ulækre toiletter betyder, at hvert femte barn helt undgår at gå på toilettet i skoletiden.

Og fyldte blærer betyder ikke kun urolige børn i timerne, det kan også have alvorlige sundhedskonsekvenser, fortæller Konstantinos Kamperis, der er overlæge på Skejby Sygehus og forsker i børns vandladnings- og afføringsproblemer.

»Hvis man som barn ikke besøger toilettet jævnligt, kan det føre til forstoppelse og nedsat blærefunktion. Og så har det stor betydning for inkontinens«, siger han og peger på, at børnene også kan opleve mavesmerter, koncentrationsbesvær og hovedpine.

Han tilføjer, at børn er meget afhængige af, at der er gode toiletforhold, og derfor forstår han ikke, at det ikke bliver prioriteret.

»Vi har et betydeligt antal børn, der er indlagt på grund af det her. Og vi har på fornemmelsen, at hvis der var bedre toiletforhold på skolerne, kunne man undgå mange sygehusbesøg«.

75 elever om ét toilet

På Statens Institut for Folkesundhed har man på Center for Interventionsforskning undersøgt, hvorfor det står så galt til på de danske skoletoiletter.

Vi har et betydeligt antal børn, der er indlagt på grund af det her. Og vi har på fornemmelsen, at hvis der var bedre toiletforhold på skolerne, kunne man undgå mange sygehusbesøg

Først og fremmest handler det om, at der ikke bliver gjort rent ofte nok, men faciliteterne er også nogle steder så gamle og slidte, at det gør det svært at gøre ordentligt rent, siger Anette Johansen, der har været projektleder på forskningsprojektet.

»Når der er sprækker i toiletsæder eller i gulvet, så er det svært at gøre rent og svært at få lugten væk. Men det handler også om, at eleverne ikke tager et ansvar. De lægger papir på gulvet og glemmer at trække ud«, forklarer hun og opfordrer til, at man taler med eleverne om deres brug af skoletoiletterne og også udvikler toiletregler.

REPORTAGE

Men det er ikke nok kun at lave toiletregler, mener Lars Münter, der er sekretariatsleder i Rådet for Bedre Hygiejne. Han mener også, at de større skoleenheder i dag bærer en del af skylden for, at toiletforholdene er blevet værre med årene:

»Sundhedsstyrelsen anbefaler, at der højst er 10 børn, der deles om et toilet. 15 i de større klasser. Men nogle steder er det det dobbelte, og jeg har endda hørt om steder, hvor der er helt op til 75 børn, der deles om et toilet« siger han og tilføjer:

»Problematiken er ikke ny, men det er stadig et overset problem. For det er hele tiden et problem - det er bare ikke det største problem«.

Skolelederforening: Ulækre toiletter er et vilkår i folkeskolen

Klamme toiletter er dog ikke et fænomen, der kan udryddes i folkeskolen, mener formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal.

»Det bliver ikke sidste gang, vi får den kritik. Vi vil alle sammen gerne sidde på et ordentligt toilet. Men et sted, hvor så mange bruger et toilet, så kan man ikke rengøre sig ud af det. Det er et vilkår«, siger han.

LÆS MERE OM EMNET

Han sammenligner toiletforholdene med offentlige toiletter og minder om det faktum, at det her er børn, der bruger dem:

»Der skal ikke så meget til, før det ikke ser så lækkert ud, når det er børn der bruger dem. Men at renovere toiletterne og få mere rengøring er en kommunal opgave og ikke en skoleopgave. Det er en bekostelig affære«, siger han og slutter:

»Vi når aldrig op i fuld tilfredshed. Det kan ikke lade sig gøre«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce