Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sandby ligger på Lolland og er dermed en del af den kommune, der har landets højeste andel af tvangsauktioner. Foto: Joachim Adrian
Foto: ADRIAN JOACHIM

Sandby ligger på Lolland og er dermed en del af den kommune, der har landets højeste andel af tvangsauktioner. Foto: Joachim Adrian

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forfattere: Thornings løfter til udkanten er en politisk manøvre

Regeringens udspil rører ikke ved udkantsdanmarks reelle problemer, lyder kritikken.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringens nye udkantsplan til gavn for Danmarks landdistrikter er en politisk manøvre – og indeholder ingen initiativer, der kan gøre en reel forskel for de udsatte områder.

Det mener Finn Slumstrup, der er en af initiativtagerne bag bogen og manifestet 'Oprør fra Udkanten - mulighedernes land 2.0', der udkom i marts.

»Der er overhovedet ikke noget i udspillet, der går ind og piller ved de fundamentale problemer i yderområderne. Danmark mangler stadig en udkantspolitik«, siger Finn Slumstrup og bakkes op af Kaare Dybvad, forfatter til den aktuelle bog 'Udkantsmyten':

LÆS MERE

»Regeringens forslag er en hjælp til den deciderede 'udkant', det vil sige de kommuner, der har det allerværst, herunder økommunerne, Lolland og en række nordjyske kommuner. Men den overordnede problematik i yderområderne – den, som omfatter næsten halvdelen vores land – adresserer udspillet ikke«, siger Kaare Dybvad, der er uddannet geograf og folketingskandidat for Socialdemokraterne.

Ingen sammenhæng i initiativer

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har i dagens Berlingske lanceret 50 initiativer, der skal skabe mere vækst i landdistrikterne. Det skal blandt andet ske via lempelser i planloven, så det bliver nemmere at bygge i landzoner, samt forbedringer i den kollektive trafik, tilskud til færgetrafik foruden bedre bredbåndsforbindelser.

»Det handler om, at væksten skal komme hele Danmark til gode. Det skal ikke være sådan, at det er de store byer, som får al væksten«, siger Helle Thorning-Schmidt til Berlingske.

UDKANTSKOMMUNER TIL THORNING

Men vækstforslagene har ingen sammenhæng, lyder det fra forfatter Finn Slumstrup.

»Det er så karakteristisk, at det er noget, der først skal konkretiseres efter næste valg. Jeg opfatter det som en politisk manøvre«, siger han.

Kommuner har større behov

Ifølge Finn Slumstrup er det dejligt, at den seneste tids intensive omtale og mediedækning af udkantens problemer nu giver pote. Men det politiske handlingsmønster er det samme som valgkampen i 2011.

»Regeringen føler sig nødsaget til at gøre noget, og oppositionen mener, at der skal gøres meget mere. Der er ingen selvstændig tænkning bag udspillet«, siger han.

Kaare Dybvad, der i sin bog argumenterer for, at fordomme om Udkantsdanmark er med til at knække landet midt over, efterspørger en mere nuanceret forståelse for landdistrikternes udvikling.

»En samlet løsning går jo ind over en masse politikområder – det handler både om udflytning af statslige arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner samt at sørge for, at bankområdet og realkreditten bliver udvidet alle steder i landet. For bare at nævne nogle få forslag«, siger han.

Men de danske kommuner er samtidig meget forskellige. Dermed bliver det vel sværere at lave en samlet pakke, der favner samtlige problematikker i landdistrikterne?

»Det er godt, at man nu tager fat i temaet og hjælper i hvert fald 10-15 yderkommuner, som jeg ser det. Men det er vigtigt, at vi fortsætter diskussionen, fordi der er en lang række kommuner, der har et langt større behov end det her«, siger Kaare Dybvad.

Udkanten som tema i valgkampen

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Både Finn Slumtrup og Kaare Dybvad tror på, at udviklingen i Danmarks yderområder bliver et af de store temaer valgkampen, ligesom flere politiske iagttagere ser dagens udkantspakke som et af regeringens sidste store skud i bøssen inden valget.

Men det bliver hovedsaligt i de små og mellemstore kommuner, at denne dagsorden vil slå igennem, mener de to forfattere.

»På landsplan vil det nok blive ”klassikere” som indvandring og økonomi, der får størst vægt i debatten. Fordi landdistrikternes udvikling ikke har samme konkrete betydning i folks bevidsthed«, siger Kaare Dybvad.

LÆS OGSÅ

For Finn Slumstrup er kampen for Udkantsdanmark kun lige begyndt.

»Det er fint, at der kommer et par politiske dryp, men vi har brug for en stor samfundsmæssig debat efterfulgt af sammenhængende politiske beslutninger om udkantens udvikling. Vi står stadigvæk der, hvor politikerne skal forholde sig til, om hele Danmark skal være beboet eller ej«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden