0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Betjente må ty til Google Translate for at undgå slåskampe i fængslerne

Hver sjette fængselscelle optages nu af tilrejsende kriminelle. Det er en tredobling på 10 år.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
DITTE VALENTE (arkiv)
Foto: DITTE VALENTE (arkiv)

Udlændinge. Mens de tilrejsende kriminelle i 2013 udgjorde 15 procent af alle indsatte herhjemme, er det tal steget til 17 procent 2014.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selvom det i årevis har været en politisk prioritet at sikre, at kriminelle udlændinge skal afsone i hjemlandet, bliver antallet af indsatte i de danske fængsler og arresthuse uden tilknytning til Danmark bare ved med at stige.

Det viser nye tal fra Kriminalforsorgen, som Fængselsforbundet i dag offentliggør.

Mens de tilrejsende kriminelle i 2013 udgjorde 15 procent af alle indsatte herhjemme, er det tal steget til 17 procent 2014. Det svarer til, at hver sjette fængselscelle er beboet af en udlænding, som hverken har dansk pas eller anden tilknytning til Danmark. Det er en tredobling på ti år.

Og den store koncentration af udlændinge bag tremmer gør, at de danske fængselsbetjente nu må ty til Google Translate som et vigtigt arbejdsredskab.

»Vi er nødt til at kommunikere med enten tegnsprog eller Google Translate og nogle gange trække på en anden indsat, der trods alt kan et gebrokkent engelsk«, siger Allan Kjær om situationen.

Han er tillidsrepræsentant for fængselsbetjentene i arresthusene i Syd- og Sønderjylland og på Fyn. I perioder er op mod 80-90 procent af de indsatte i især arresthusene tæt på grænsen til Tyskland udlændinge, siger han. Og de udenlandske kriminelle taler så dårligt engelsk, at det går ud over sikkerheden.

»Rigtig mange af dem er østeuropæere, og vi er for ofte i tvivl om, hvor meget de forstår. Det gør, at vi er i tvivl om, hvor vi har dem henne. Det er et problem, både i forhold til undvigelser og til de ansattes sikkerhed«, siger han.

De kommer fra et fængselssystem med kæft, trit og retning, og det finder de hurtigt ud af, det ikke er her. Så for dem er det ikke en straf at sidde i et dansk fængsel.

Bivirkningen af globaliseringen

Flere andre ansatte i de danske arresthuse fortæller samstemmende til Politiken, at Google Translate er et nødvendigt arbejdsredskab for at få hverdagen inden for murene til at fungere.

I Københavns Fængsler, der er landets største arresthus, var 40 procent af alle indsatte sidste år udlændinge. For 10 år siden udgjorde udlændinge kun 12 procent af de indsatte.

Og sprogproblemerne er ifølge fællestillidsrepræsentant i Københavns Fængsler, David Jensen, skyld i både verbale konflikter og deciderede slåskampe, som en ordentlig kommunikation kunne have afværget.

»Udlændingene opfører sig på en anden måde og har en anden indgang til fængselslivet. De kommer fra et fængselssystem med kæft, trit og retning, og det finder de hurtigt ud af, det ikke er her. Så for dem er det ikke en straf at sidde i et dansk fængsel. Tværtimod faktisk. De opfatter det som en slags hotelophold, hvorfra de kan sende penge hjem til familien«, siger han og peger på, at især rumænere er en stor kilde til problemer.

»Det er en kedelig bivirkning af globaliseringen. Det er jo nemt at komme til Danmark og begå kriminalitet. Bare en tur med Ryan Air, så er man i tyveri-heaven. Det kan også være prostituerede, som bliver sendt herop for at tjene penge«, siger tillidsrepræsentanten for fængselsbetjentene i arresthusene Midt- og Nordjylland, Robert Demény, til Fængselsforbundets medlemsblad, Fængselsfunktionæren.

Københavns Fængsler: Opret særlige afdelinger til udenlandske kriminelle

Stigningen i antallet af udlændinge i danske fængsler skyldes især, at antallet af etniske danskere bag tremmer er faldet sammen med det generelle belæg.