Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Herberg. De tre nigerianere, der blev anholdt, havde aftenen før forgæves søgt ly for natten på herberget for hjemløse udlændinge i Stengade på Nørrebro.
Foto: Ditte VALENTE (arkiv)

Herberg. De tre nigerianere, der blev anholdt, havde aftenen før forgæves søgt ly for natten på herberget for hjemløse udlændinge i Stengade på Nørrebro.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frank Jensen vil af med hjemløse, der sviner

Overborgmesteren forsvarer omstridt udsmidning af udenlandske hjemløse. Ellers ender København som en svinesti, mener han.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis ikke man slår ned på hjemløse udlændinge, der overnatter på eksempelvis en skole på Nørrebro, risikerer byen at blive til en svinesti.

Det mener overborgmester i Københavns Kommune, Frank Jensen (S), der reagerer på en omstridt anholdelse af tre hjemløse afrikanere fra Nigeria, som natten til onsdag overnattede under et halvtag på Nørrebro Park Skole i København.

Nigerianerne, der alle har lovligt ophold i Danmark, blev sigtet for ulovlig indtrængen på skolens område og taget med på politistationen, hvor de blev pålagt en bøde.

LÆS ARTIKEL

Politiets anholdelser kan ske, fordi økonomiforvaltningen i Københavns Kommune sidste år afgav en såkaldt påtalebegæring til Københavns Politi omkring skolen.

Det betyder juridisk set, at politiet kan skride til anholdelse for ulovlig indtrængen, fordi der ligger en privat påtale. I den konkrete sag bad forvaltningen om, at personer, som overnatter på skolen, må sættes ud og blive »sigtet, tiltalt og straffet«.

Det vækker kritik fra blandt andre ngo-organisationen Gadejuristen, der mener, at Københavns Kommune kriminaliserer hjemløshed.

»Socialforvaltningen har afsat nødpuljer til nødherberg og hjælp til hjemløse udlændinge, mens en anden forvaltning beder politiet om at retsforfølge hjemløse. Hvor er det, man vil hen? I stedet burde man udpege et sted, hvor de hjemløse kan være. Frank Jensen må finde ud af, om det er bedre, at de hjemløse sover i en skolegård end i folks baggårde eller trappeopgange, og de er jo væk, inden børnene kommer om morgenen«, siger Maja Løvbjerg Hansen fra Gadejuristen.

»Jeg er uforstående over for, at Københavns Kommune gør det her, og det ville klæde dem at stoppe det. Sociale problemer kan ikke løses gennem straffesystemet«.

En lang række problemer

Men der er ganske god grund til at slå ned på udenlandske hjemløse, der tager ophold på steder som Nørrebro Park Skole, mener Frank Jensen.

»Når vi skrider ind, er det fordi, vi erfaringsmæssigt ved, at når sådan nogle områder bruges til at lave camps, så følger der en lang række problemer med. Vi ved, at de hjemløse ofte efterlader affald, menneskelige fækalier og brugt toiletpapir, og det synes vi ikke, vi kan byde familier med børn, som bruger skoler og legepladser. Det er ulækkert«, siger han.

»Familierne skal have en tryghed ved, at deres børn kan bruge områderne, og skolerne har ikke resurser til at gå rundt og samle brugt toiletpapir op. Jeg ved, at der eksempelvis har været cykelkældre, hvor der er fundet menneskelig afføring. Det er noget værre svineri«.

De tre nigerianere – 36-årige Mike, 39-årige Anthony og 44-årige Jim – kendte ikke hinanden på forhånd, da de blev anholdt.

De havde aftenen før forgæves søgt ly for natten på herberget for hjemløse udlændinge i Stengade på Nørrebro.

Efter anholdelserne i onsdags fik nigerianerne desuden frataget et kontantbeløb svarende til størrelsen på bøden. Det betyder, at de hjemløse nu er afskåret fra at klage over bøderne, fordi politiet har registreret dem som betalt, hvorved de juridisk set anses for accepteret. En fremgangsmåde, der også har udløst kritik.

Må ikke blive »hjemløseby«

Sagen med de tre nigerianere er næsten identisk med en anholdelse, som fandt sted under skybruddet i København 31. august sidste år. Her blev 9 hjemløse flaskesamlere anholdt under halvtaget på nøjagtig samme skole.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men selv om de overnattende tilsyneladende ikke generer nogen ved at under skolens halvtag, er kommunen nødt til at skride ind, men overborgmesteren. Han peger på, at der er tale om udenlandske personer fra tredjeverdenslande, der på lovlig vis har fået til Danmark og arbejder ved at samle flasker. Det betyder, at de skal kunne forsørge sig selv og på politiets foranledning fremvise et kontantbeløb, der dækker mindst tre dages ophold i Danmark.

»De er ikke kommunale klienter. De er her frivilligt og kan skal kunne dokumentere, at de kan forsøge sig selv. Man kan selvfølgelig føle sympati med dem og deres situation, men vi har ingen hjemmel i kommunen til at hjælpe dem udover de tilbud, vi allerede giver gennem vores kommunale hjemløseenhed og varmestuer og herberg«, siger Frank Jensen.

Københavns Kommune har kun afgivet påtalebegæringer om enkelte andre steder i byen, siger Frank Jensen.

»Det her er ikke noget, vi benytter i kæmpe omfang. Og det er meget begrænset, hvor meget politiet bliver tilkaldt«.

Men når det en særlige tilfælde er nødvendigt at fjerne ubudne gæster, handler det også om det større billede, siger overborgmesteren:

»København skal ikke være en hjemløseby, der bare giver los og accepterer, at der er hjemløse, der laver camps«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden