Herberg. De tre nigerianere, der blev anholdt, havde aftenen før forgæves søgt ly for natten på herberget for hjemløse udlændinge i Stengade på Nørrebro.
Foto: Ditte VALENTE (arkiv)

Herberg. De tre nigerianere, der blev anholdt, havde aftenen før forgæves søgt ly for natten på herberget for hjemløse udlændinge i Stengade på Nørrebro.

Danmark

Frank Jensen vil af med hjemløse, der sviner

Overborgmesteren forsvarer omstridt udsmidning af udenlandske hjemløse. Ellers ender København som en svinesti, mener han.

Danmark

Hvis ikke man slår ned på hjemløse udlændinge, der overnatter på eksempelvis en skole på Nørrebro, risikerer byen at blive til en svinesti.

Det mener overborgmester i Københavns Kommune, Frank Jensen (S), der reagerer på en omstridt anholdelse af tre hjemløse afrikanere fra Nigeria, som natten til onsdag overnattede under et halvtag på Nørrebro Park Skole i København.

Nigerianerne, der alle har lovligt ophold i Danmark, blev sigtet for ulovlig indtrængen på skolens område og taget med på politistationen, hvor de blev pålagt en bøde.

LÆS ARTIKEL

Politiets anholdelser kan ske, fordi økonomiforvaltningen i Københavns Kommune sidste år afgav en såkaldt påtalebegæring til Københavns Politi omkring skolen.

Det betyder juridisk set, at politiet kan skride til anholdelse for ulovlig indtrængen, fordi der ligger en privat påtale. I den konkrete sag bad forvaltningen om, at personer, som overnatter på skolen, må sættes ud og blive »sigtet, tiltalt og straffet«.

Det vækker kritik fra blandt andre ngo-organisationen Gadejuristen, der mener, at Københavns Kommune kriminaliserer hjemløshed.

»Socialforvaltningen har afsat nødpuljer til nødherberg og hjælp til hjemløse udlændinge, mens en anden forvaltning beder politiet om at retsforfølge hjemløse. Hvor er det, man vil hen? I stedet burde man udpege et sted, hvor de hjemløse kan være. Frank Jensen må finde ud af, om det er bedre, at de hjemløse sover i en skolegård end i folks baggårde eller trappeopgange, og de er jo væk, inden børnene kommer om morgenen«, siger Maja Løvbjerg Hansen fra Gadejuristen.

»Jeg er uforstående over for, at Københavns Kommune gør det her, og det ville klæde dem at stoppe det. Sociale problemer kan ikke løses gennem straffesystemet«.

En lang række problemer

Men der er ganske god grund til at slå ned på udenlandske hjemløse, der tager ophold på steder som Nørrebro Park Skole, mener Frank Jensen.

»Når vi skrider ind, er det fordi, vi erfaringsmæssigt ved, at når sådan nogle områder bruges til at lave camps, så følger der en lang række problemer med. Vi ved, at de hjemløse ofte efterlader affald, menneskelige fækalier og brugt toiletpapir, og det synes vi ikke, vi kan byde familier med børn, som bruger skoler og legepladser. Det er ulækkert«, siger han.

»Familierne skal have en tryghed ved, at deres børn kan bruge områderne, og skolerne har ikke resurser til at gå rundt og samle brugt toiletpapir op. Jeg ved, at der eksempelvis har været cykelkældre, hvor der er fundet menneskelig afføring. Det er noget værre svineri«.

De tre nigerianere – 36-årige Mike, 39-årige Anthony og 44-årige Jim – kendte ikke hinanden på forhånd, da de blev anholdt.

De havde aftenen før forgæves søgt ly for natten på herberget for hjemløse udlændinge i Stengade på Nørrebro.

Efter anholdelserne i onsdags fik nigerianerne desuden frataget et kontantbeløb svarende til størrelsen på bøden. Det betyder, at de hjemløse nu er afskåret fra at klage over bøderne, fordi politiet har registreret dem som betalt, hvorved de juridisk set anses for accepteret. En fremgangsmåde, der også har udløst kritik.

Må ikke blive »hjemløseby«

Sagen med de tre nigerianere er næsten identisk med en anholdelse, som fandt sted under skybruddet i København 31. august sidste år. Her blev 9 hjemløse flaskesamlere anholdt under halvtaget på nøjagtig samme skole.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men selv om de overnattende tilsyneladende ikke generer nogen ved at under skolens halvtag, er kommunen nødt til at skride ind, men overborgmesteren. Han peger på, at der er tale om udenlandske personer fra tredjeverdenslande, der på lovlig vis har fået til Danmark og arbejder ved at samle flasker. Det betyder, at de skal kunne forsørge sig selv og på politiets foranledning fremvise et kontantbeløb, der dækker mindst tre dages ophold i Danmark.

»De er ikke kommunale klienter. De er her frivilligt og kan skal kunne dokumentere, at de kan forsøge sig selv. Man kan selvfølgelig føle sympati med dem og deres situation, men vi har ingen hjemmel i kommunen til at hjælpe dem udover de tilbud, vi allerede giver gennem vores kommunale hjemløseenhed og varmestuer og herberg«, siger Frank Jensen.

Københavns Kommune har kun afgivet påtalebegæringer om enkelte andre steder i byen, siger Frank Jensen.

»Det her er ikke noget, vi benytter i kæmpe omfang. Og det er meget begrænset, hvor meget politiet bliver tilkaldt«.

Men når det en særlige tilfælde er nødvendigt at fjerne ubudne gæster, handler det også om det større billede, siger overborgmesteren:

»København skal ikke være en hjemløseby, der bare giver los og accepterer, at der er hjemløse, der laver camps«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce