Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Rune Pedersen/Copyright: Rune Pedersen
Foto: Rune Pedersen/Copyright: Rune Pedersen

Pladsmagel. Hvad hvis mennesker havde lige så lidt plads, som danske søer? Konstrueret foto

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pladsmangel i søernes bokse bliver ikke påtalt

Svin har for lidt plads. Men ingen producenter fik påtale for pladsproblemer.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fødevarestyrelsen oplyser, at ikke en eneste svineproducent i 2013 hverken fik påtale, indskærpelse eller politianmeldelse for at overtræde kravet om, at svin skal kunne rejse sig, lægge sig og hvile ubesværet.

Den optimistiske tolkning af 2013-tallene, som er de nyeste tilgængelige, er, at der slet ikke er pladsproblemer i den danske svineproduktion.

Men en ny stikprøve fra Aarhus Universitet i 5 tilfældigt udvalgte besætninger viser, at omkring 30 procent af de udvoksede søer i farestalden er for lange til at være i de metalbokse, de er fikseret i.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har ikke ønsket at stille op til interview, men i en skriftlig udtalelse undrer han sig over manglende påbud i de 160 besætninger med søer, der blev kontrolleret i 2013.

»For mig er det iøjnefaldende, at der på 160 kontrolbesøg ikke har været en eneste overtrædelse, når forskningsresultatet peger på, at søerne har for lidt plads. Derfor har jeg bedt Fødevarestyrelsen lave en redegørelse over, hvordan reglerne for ’tilstrækkelig plads’ fortolkes, samt om der kontrolleres og sanktioneres korrekt, når denne undersøgelse umiddelbart viser, at vi har et dyrevelfærdsproblem«, siger Dan Jørgensen

Seniorforsker Lene Juul Pedersen fra Aarhus Universitet, der præsenterede resultatet af stikprøverne på Fødevareministeriets dyrevelfærdskonference for nylig, er mere pessimistisk i tolkningen af de manglende påtaler.

»Tallene tyder på, at det kan være nødvendigt, at Fødevarestyrelsen sætter mere fokus på det her område for at finde misforholdene. I 2010 kørte de jo en kampagne i velfærdskontrollen på pladsforhold for søer i drægtighedsstaldene – de såkaldte rullepølsesøer – og kampagnen medførte en del sanktioner på området, som efterfølgende forbedrede pladsforholdene for søerne i det staldafsnit«, siger Lene Juul Pedersen.

Hun tilføjer, at svineproducenterne har egne anbefalinger til boksstørrelse, som tilsyneladende heller ikke bliver fulgt. Anbefalingen er, at fareboksen er mindst 210 cm i længden og 65 cm i bredden.

Brancheforeningen Danske Svineproducenter tror, at Fødevarestyrelsen ville indberette det, hvis de konstaterede pladsproblemer i kontrollerne.

»Jeg har ingen grund til at tro, at kontrollanterne fra Fødevarestyrelsen stryger producenterne med håret«, siger formand Henrik Mortensen.

»Simpelthen for ringe«

De manglende påtaler, indskærpelser og politianmeldelser i 2013 kunne i princippet være en afvigelse fra normen, men det er der intet, der tyder på. I 2012 lavede Fødevarestyrelsen en såkaldt nulpunktsundersøgelse for overholdelse af lovgivningen om dyrevelfærd i svinebesætninger. Den ekstra grundige undersøgelse blev foretaget for at fastlægge niveauet af produktionsdyrsbesætninger, der overtræder dyrevelfærdslovgivningen.

Kun en besætning fik i undersøgelsen fra 2012 indskærpelse for ikke at overholde kravet om, at alle svin skal kunne rejse sig, lægge sig samt hvile uden besvær.

Dyrenes Beskyttelse påpeger, at det over flere årtier er påvist, at der er meget trange forhold i de bokse, søerne står fikseret i. Og de nye tal understreger Fødevarestyrelsens svigt, mener chefkonsulent Birgitte Damm.

»Det er simpelthen for ringe, at myndighederne ikke sikrer sig, at loven bliver håndhævet. Det ligner en stiltiende overenskomst mellem erhvervet og myndighederne om, at det er i orden at fiksere søer, på trods af at det griber kraftigt ind i deres muligheder for at rejse og lægge sig og ikke mindst hvile uden besvær«, siger Birgitte Damm.

NYHED

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen, vil nu tage de manglende påbud op over for fødevareministeren.

»Fødevareministeren forsømmer ingen lejlighed til at tale om alt det gode, han vil gøre for dyrevelfærden. Han kunne starte med at sørge for, at reglerne blev overholdt i en i øvrigt helt uanstændig produktionsform, hvor man behandler dyrene rigtig dårligt«, siger Per Clausen.

Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen, vil have vished for, at den tilfældigt udvalgte stikprøve giver et et retvisende billede af landets øvrige besætninger.

»Vi kan ikke have en situation, hvor søerne er større end boksene. Det er ikke tilfredsstillende. Det her giver anledning til at se nærmere på det«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden