Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Henrik Kastenskov
Foto: Henrik Kastenskov

Hurtig. Mens Justitsministeriet smølede med Spoghmay Slemankhels ansøgning på statsborgerskab, kørte hun 73 km/t., i en 50 km/t.-zone. Så nu må hun formentlig vente tre år.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bøde: To års sagsbehandling ... og så lige tre års udskydelse

Efter to års sagsbehandling håbede Spoghmay Slemankhel på endelig at få statsborgerskab. Men nu har hun fået en bøde.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis Justitsministeriet havde overholdt de behandlingsfrister, ministeriet havde sat op for sig selv, havde der ikke været noget problem for 24-årige Spoghmay Slemankhel. Så havde hun nok været dansk statsborger nu.

Men fordi ministeriet foreløbig har været mere end to år om at behandle hendes ansøgning om statsborgerskab, resulterer en fartbøde fra i april i år nu sandsynligvis i, at hun må vente yderligere tre år på at få statsborgerskab. Et statsborgerskab og pas, hun meget gerne vil have, da hun i forbindelse med jordemoderstudiet i Esbjerg gerne vil en tur til udlandet.

»Og når man bor i Danmark og tænker, at man altid skal bo her, vil jeg også gerne være dansk statsborger. Lige nu ved jeg ikke, om jeg er afghaner eller dansker«, siger hun, der kom til Danmark i 2004 som familiesammenført med sin far, der var flygtet fra Afghanistan.

Forsinkelse på forsinkelse

Spoghmay Slemankhels danske sprog lyder mere østjysk end afghansk, og hun er et eksempel på en af de statsborgerskabsansøgere, som en række partier på begge fløje vil hjælpe. Som reglerne er i dag, medfører en bøde på 3.000 kroner eller mere nemlig automatisk, at en statsborgerskabsansøgning udsættes i mindst tre år. Justitsminister Mette Frederiksen (S) kom kritikerne delvis i møde i sidste uge.

Nogle lovovertrædelser med bøde i den størrelse skal ifølge Frederiksen ikke længere automatisk føre til udskydelse af statsborgerskabet. Det gælder eksempelvis tilfælde, som da en afghansk mand sidste år kom til at sætte ild til en hæk med en ukrudtsbrænder, fik en bøde på 3.000 kroner for at bryde beredskabsloven og som følge af bøden også fik udskudt sit statsborgerskab tre år.

Lige nu ved jeg ikke, om jeg er afghaner eller dansker

Men når det gælder brud på færdselsloven, skal sagsbehandlingen fortsat automatisk udskydes i tre år, hvis bøden er på 3.000 kroner eller mere, fastslog Mette Frederiksen. Spoghmay Slemankhel sendte oprindelig sin ansøgning om statsborgerskab i marts 2013.

Først lød beskeden fra Justitsministeriet, at der ville gå 14-16 måneder med sagsbehandlingen. Da de var gået, skrev ministeriet, at der ville gå yderligere 5 måneder. Og da de så var gået, skrev ministeriet, at der ville gå 3 måneder mere.

»Men så skete der det med fartbøden«, siger Spoghmay Slemankhel, der henviser til en dag i april i år, da hun i bil kørte fra sit uddannelsessted i Esbjerg mod sin bopæl i Ry. Hun erkender, at hun havde travlt, da hun skulle nå på arbejde hjemme i Ry. For travlt, viste det sig, for hun blev noteret for 73 km/t, hvor hun måtte køre 50 km/t.

»Jeg ventede jo på et svar fra Justitsministeriet om, at jeg nu omsider ville være på lovforslaget med dem, der næste gang skal have statsborgerskab, for alle andre i min familie er kommet på. Men så skrev de i stedet, at de kunne se, at jeg havde fået en fartbøde«, siger hun og griner opgivende: »Det er bare bad timing«. Og det har hun ret i. For efter alt at dømme bliver hendes statsborgerskab nu også udskudt i yderligere tre år.

Urimelig

Godt nok blev bøden halveret til 1.500 kroner, fordi Spoghmay Slemankhel er studerende. Men det gør formentlig ikke, at statsborgerskabet dermed ikke udskydes. For som Justitsministeriet svarer Politiken, »er det strafværdige forhold i fokus – og ikke ansøgerens økonomiske formåen« i den slags afgørelser.

»Det vil sige, at idømmes man en bøde på 3.000 kroner, indebærer dette karens i tre år uanset en eventuel rabat«, fortsætter Justitsministeriet.

Spoghmay Slemankhels kalder reglen urimelig.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvis ministeriet ikke havde været så længe om sagen, havde jeg jo været på lovforslaget for længst

»Det er fint og rimeligt, at man skal betale en bøde, hvis man kører for stærkt. Men jeg er provokeret og irriteret over, at statsborgerskab også skal udsættes. Den regel burde jo på en eller anden måde også gælde for andre danskere så«, siger hun og tilføjer:

»Hvis ministeriet ikke havde været så længe om sagen, havde jeg jo været på lovforslaget for længst. Jeg skulle selvfølgelig betale fartbøden, men jeg var blevet statsborger – og nu skal jeg i stedet nok vente tre år mere«.

Justitsminister Mette Frederiksen lader sig ikke påvirke af sagen:

»Jeg synes, det er en meget god ide at overholde landets love, hvis man gerne vil være dansk statsborger. Det er min grundlæggende holdning til det spørgsmål«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden