Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
LASSE KOFOD
Foto: LASSE KOFOD

GRAVPLADS. Zenia Stampe besøgte den muslimske gravplads, da hun hørte om hærværket. Her ses hun med Nadeem Anjam, hvis far blev bisat på stedet i søndags.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Zenia Stampe: Ødelæggelser på muslimsk gravplads er en hadforbrydelse

Der begås ofte hærværk mod kirkegårde. Men når det rammer en muslimsk gravplads, er det næppe tilfældigt, finder hun.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den Muslimske Gravplads i Brøndby fik fredag aften væltet omkring 50 gravsten.

Det opfatter den radikale politiker Zenia Stampe som et udtryk for islamofobi, selv om politiet indtil videre mener, at der er tale om »drengestreger«, hvor gerningsmændene ikke har haft et politisk eller religiøst motiv.

»Det kan ikke være nogen hemmelighed for dem, der har sparket løs på gravstenene, at det vil blive opfattet som et angreb på muslimer. Jeg tror, at det er politisk eller religiøst motiveret - en hadforbrydelse. Derfor skal det ses i en større sammenhæng«, siger Zenia Stampe.

Hun afviser, at der er grund til at reagere mod hærværk på kristne kirkegårde med tilsvarende retorik: Gårsdagens smadrede gravsten indgår i den forfølgelse af muslimer, hun ser som stigende i samfundet, forklarer hun.

Flere tilfælde af kirkegårdshærværk i år

Danske kirkegårde er ellers ofte ramt af hærværk. Det skete blandt andet 5. januar, hvor gravsten og gravpynt ifølge Fyens Stiftstidende blev ødelagt på to kirkegårde i Faaborg. Den 12. januar ramte det kirkegården i Stagstrup i Thy, hvor 16 gravsten blev væltet, skriver Nordjyske.

Ingen af hændelserne blev kommenteret af Zenia Stampe, der i de dage fokuserede på humanisme og på, at en række moskeer og muslimer i Frankrig var blevet angrebet i kølvandet på terrorangrebet mod Charlie Hebdo.

I april gik det ud over en række gravsten på kirkegården i Lime på Djursland, hvor der blev fundet væltede gravsten. I påskedagene blev Østre og Nordre kirkegård i Randers også ramt af hærværk - hvilket allerede i årets første måneder er sket en håndfuld gange.

Det kan ikke være nogen hemmelighed for dem, der har sparket løs på gravstenene, at det vil blive opfattet som et angreb på muslimer.

Heller ikke de hærværksepisoder blev omtalt af den radikale politiker. Her var temaet på hendes Facebookside blandt andet de konservatives 'Stop nazi-islamisme'-kampagne og omtale af et antisemitisk hærværk mod en jødisk forretning i København.

Zenia Stampe mener dog, at der er forskel på hærvæksepisoderne, og ser nattens angreb som et udtryk for en generel hetz mod muslimer:

Intet tyder vel på andet, end at hærværket i Brøndby var et ødelæggelsestogt? Det sker beklageligvis også hyppigt på kirkegårde uden at vi af den grund går ud og siger, at det er kristenforfølgelse, ikke sandt?

»Hvis man taler det ned, så tror jeg, at man overser en større problemstilling. Jeg er bange for, at det har en sammenhæng med den generelle hetz mod muslimer. Der har været et stigende antal angreb på muslimer, både muslimske kvinder og moskeer. Jeg oplever, at det ikke bliver taget alvorligt. Det bliver bekræftet fuldstændigt af politiets reaktion her«.

Politiet mener, at det er drengestreger

Københavns Vestegns Politi har undersøgt begravelsespladsen i Brøndby med hunde og vurderer, at der er tale om drengestreger og ikke om en målrettet aktion.

»Det er jeg stødt over. Det er det for alvorligt til. De siger, at det ikke som udgangspunkt er rettet mod muslimer. Jeg kan simpelt hen ikke forstå, hvordan man kan konkludere det, medmindre man vil bagatellisere det eller tale det ned«, lyder hendes reaktion.

Zenia Stampe afviser, at hun gør forskel ved at betegne hærværket på den muslimske gravplads som en hadforbrydelse, når hun ikke samtidig har reageret mod ødelæggelser på kristne kirkegårde.

Man kommer ikke herud, medmindre man har et ærinde.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg kan ikke forestille mig andet, end at det er folk, der er gået målrettet efter det her. Hvorfor gør man det ellers? Der ligger jo også en dansk kirkegård i nærheden. Og den her begravelsesplads ligger ikke lige ved siden af et diskotek. Det er ikke sådan, at man lige bruger fem minutter på at gå herover og rasere. Man kommer ikke herud, medmindre man har et ærinde«, begrunder hun sin opfattelse.

Men det viser sig jo, at hærværk mod begravelsespladser foregår over det hele?

»Der er kun en muslimsk gravplads i Danmark. Der er rigtig mange kirkegårde. Og det her kommer så kort tid efter terrorangrebet i København. Jeg har svært ved at se, at det er helt tilfældigt«, finder Zenia Stampe.

Besøgte gravplads for at bese ødelæggelserne

Hun hørte om ødelæggelserne på Den Muslimske Begravelsesplads fra bekendte i miljøet og hastede lørdag morgen derud for at tage hærværket i øjesyn.

»Det er voldsomt. Gravskænderi er altid alvorligt. Det er ikke første gang, der sker gravskænderi nogen steder. Men normalt er det gamle gravsteder. Her er blomsterne friske, og der ligger gaver fra børn. Det er en relativt ny begravelsesplads. Så det rammer mennesker i dyb sorg, som skal se pårørendes gravstene flækkede«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden