Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Privatfoto.
Foto: Privatfoto.
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Shell-medarbejder fyret for at stoppe spritbilister

Tankpassere må ikke tage fat i kunder - og så bar hun ikke påkrævet gul sikkerhedsvest, lyder begrundelsen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gitte Niegsch gjorde det to gange.

To gange forhindrede hun bilister, som var tydeligt berusede, i at køre fra Shell-tanken i Slagelse, hvor hun arbejder.

Eller rettere sagt: Arbejdede.

For firmaet har fyret hende for at foretage civile anholdelser og ringe til politiet i arbejdstiden, kunne sn.dk i dag fortælle.

Begrundelsen er, at den 33-årige tankpasser forbrød sig mod firmaets retningslinjer, da hun tilbageholdte kunder på tankstationen på Smedegade.

Som Shell-medarbejder må man nemlig ikke »tilbageholde kunder, der enten stjæler eller kører, når de har drukket«, som det lyder i hendes bortvisning, som Politiken er kommet i besiddelse af.

Og så bar hun i øvrigt heller ikke den gule sikkerhedsvest, som er påkrævet, når medarbejdere i arbejdstiden befinder sig på den anden side af butikkens skydedør.

»Jeg er forvirret, og jeg græd, da jeg fik bortvisningen. Hvorfor skal man straffes for noget, som er ens borgerlige pligt at gøre?« siger Gitte Niegsch til Politiken.

»Jeg føler mig ærlig talt svigtet«.

Anholdte spirituspåvirket stille og roligt

Gitte Niegsch havde arbejdet på tanken i 3,5 år, da en tydeligt beruset bilist parkerer sin bil foran stationens vinduespartier 22. februar i år.

Bilisten har svært ved at komme ud af bilen, bemærker Gitte Niegsch, der er på arbejde, så hun går ud til den ældre mands bil.

»Allerede inde fra butikken kan jeg se, at der er et eller andet galt. Og da jeg kommer ud, kan jeg så også lugte, at han er meget spirituspåvirket«, forklarer hun.

Gitte Niegsch er fra tiden før, hun blev ansat som tankpasser, uddannet som vagt ved et sikkerhedsfirma. Derfor har hun heller ikke noget problem med at bede om mandens bilnøgler og få ham til at gå med ind i butikken.

Du er gentagende gange blevet informeret om, at du skal bære sikkerhedsvest på forpladsen, og du ikke må tilbageholde eller have fysisk kontakt med kunder

»Og det gjorde han så stille og roligt. Jeg fortalte ham, at jeg foretog en civil anholdelse af ham, og han sidder så stille og roligt og venter på en stol i butikken, indtil politiet kommer. Der er ingen problemer, og politiet er der inden for fire minutter«, forklarer Gitte Niegsch.

»Da jeg taler med min chef, siger hun også: Det er sejt gjort, Gitte«.

Anholdelse belønnet af politiet

En uge efter forhindrer Gitte Niegsch for anden gang bilister i at køre påvirket fra Shell-tanken, da hun på en nattevagt stopper to unge mænd i 20'erne, der har købt mad inde på tanken.

Hun ringer til politiet, og med hjælp fra to kunder, der sætter efter mændene, som forsøger at flygte, lykkes det tankpasseren at sørge for, at de bliver anholdt.

I alt to episoder, som politiet i går belønnende Gitte Niegsch for med en dusør på 500 kroner.

»Vi er glade og taknemmelige for, der findes folk som dig, der med handlekraft og initiativ er med til at hindre ulykker«, sagde politidirektør Lene Frank ifølge sn.dk, da Gitte Niegsch fik overrakt dusøren.

En dusør, Gitte Niegsch dog måtte modtage som arbejdsløs.

4. marts - ugen efter de to unge mænds besøg på tanken - blev hun kaldt ind på kontoret af sin chef og souschef.

Her fik hun en skriftlig bortvisning og besked på, at hun skulle aflevere sin uniform og navneskilt inden for syv dage.

»Og så græd jeg. Ikke kun fordi jeg var ked af det, men også fordi jeg var forvirret. Jeg var jo blevet rost den ene uge, og nu blev jeg bortvist for det samme«, siger Gitte Niegsch.

»Jeg blev ved med at spørge dem, hvad grunden var, og det eneste, de havde at sige, var, at jeg havde overtrådt reglerne«.

»Groft brud« på reglerne

Af den skriftlige bortvisning fremgår det, at Gitte Niegsch blev bortvist »pr. dags dato« den dag - 4. marts.

Hvis vores medarbejdere begynder at gøre politiets arbejde, så pådrager de sig en risiko, som vi ikke kan stå inde for

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Du er gentagende gange blevet informeret om, at du skal bære sikkerhedsvest på forpladsen, og du ikke må tilbageholde eller have fysisk kontakt med kunder, der enten stjæler eller kører, når de har drukket«, står der i bortvisningen.

En formulering, Gitte Niegsch dog undrer sig over, fordi hun hævder, hun aldrig tidligere har tilbageholdt kunder.

I bortvisningen nævnes det så også, at Gitte Niegsch på sin nattevagt »gentagende gange« gik på forpladsen uden at bære sikkerhedsvest.

»Og du tilbageholdte en bil fra 2 mænd, du mistænkte for at være berusede. Dette gjorde du to gange og valgte 2. gang at løbe efter dem over forpladsen. Dette er et groft brud på Shells sikkerhedsregler, og da dette er sket gentagne gange, er vi nødsaget til at give dig en bortvisning«, står der.

Skal forhindre at folk udsættes for fare

Kommunikationschefen for Shell her i Danmark kan godt forstå konflikten.

Men han holder fast i, at fyringen er helt og aldeles sket i overensstemmelse med virksomhedens regler.

»Ja, det kan virke lidt firkantet at håndhæve sikkerhedsreglerne, når det i det her tilfælde er gået godt at bryde dem. Men de er jo til for at forhindre, at ansatte eller andre bliver udsat for fare«, siger Jesper Brieghel, der ikke umiddelbart vurderer, at procedurerne bør ændres.

»Hvis vores medarbejdere begynder at gøre politiets arbejde, så pådrager de sig en risiko, som vi ikke kan stå inde for«.

Så Shells medarbejdere skal bare lade spritbilister køre deres vej?

»De skal underrette myndighederne, aflæse kundens nummerplade og vise politiet den retning, de er kørt i. Og så kan man i øvrigt nægte dem at købe brændstof. Men at tilbageholde dem, det kan vi ikke bede om - eller acceptere«.

Hvorfor skal man straffes for noget, som er ens borgerlige pligt at gøre?

Ville gøre det igen

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi ønsker ikke at kommentere sagen. Også selv om Gitte Niegsch i går fik en dusør for det, hun er blevet fyret for.

For Gitte Niegsch' vedkommende er sagen endnu ikke afsluttet.

Hun fortæller, at hendes fagforening Krifa nu er gået ind i den.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Så nu fører vi en sag for uberettiget bortvisning«, siger den afskedigede tankpasser.

Men havde din arbejdsgiver nu bare givet dig en advarsel, havde du så gjort det igen?

»Ja, jeg havde gjort det igen. Det er ikke kun bilistens sikkerhed, der er i fare, og jeg ville ikke kunne leve med, hvis de havde kørt ud på vejen og kørt mennesker ned«

»Jeg håber bare, at andre mennesker vil gøre det samme«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden