Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

De seneste exit-polls indikerer at DF er Danmarks næststørste parti. Kilde: politiken.tv/ Mathias Fjeldborg, Mikkel Fosgrau Stoumann

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Reportage: Politiken er til fest med Thulesens nye store folkeparti

De radikale græmmer sig. DF jubler.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis nu valget blev afgjort af, hvem der har pyntet mest imponerende op til fest på Christiansborg, er der ingen tvivl om vinderen.

Ikke Venstre. Der skal mere til at vinde den konkurrence end at stille nogle runde borde op i Landstingssalen, dække dem med hvide duge og pynte med blå papirflag i glaskarafler.

Heller ikke Socialdemokraterne, som tilsyneladende denne gang har valgt den helt asketiske model: En postmoderne talerstol centralt placeret i Fællessalen foran nogle få bannere med det store A på en baggrund af two shades of red … og det var vel det.

Næ, de overlegne, de helt suveræne vindere ville blive Dansk Folkeparti, som, for at sige det mildt, har givet den fuld skrue i Snapsetinget. Med rød løber helt ude fra Vandrehallen, med rød og blå ballonportal garneret med små margeritbuketter, med rød og hvidternede duge, med opulente blomsterdekorationer domineret af bøgegrene, med Liverpools slagsang ’You’ll Never Walk Alone’ strømmende ud af højttalerne, og med prikken over i’et

En bar af is foran en tre en halv meter høj udgave af den velkendte plakat med Kristian Thulesen Dahl i polotrøje og med valgkampens klareste pletskud af et slogan: ’Du ved, hvad vi står for’.

Næ, de overlegne, de helt suveræne vindere ville blive Dansk Folkeparti, som, for at sige det mildt, har givet den fuld skrue i Snapsetinget

Og tidligt på valgaftenen tyder meget på, at DF ikke alene vinder valgfestkonkurrencen, men også bliver valgets største vinder - præcis som meningsmålingerne gennem hele valgkampen har forudsagt.

Svingende exit polls

I den anden ende af Christiansborgs vandrehal begynder Socialdemokraterne, da klokken nærmer sig otte, at sive ind i Fællessalen. Blandt andre næstformand og overborgmester Frank Jensen og finansminister Bjarne Corydon med sin datter i hånden.

Corydon bliver omringet af journalister og fotografer og er nået et stykke ind i salen, da et par sosser kommer i tanke om, at det er kutyme at klappe, når stjernerne ankommer. Bifaldet er først tøvende, siden … pænt.

Klokken 20 lukker valglokalerne, dermed kan tv-stationerne bringe de første exitpolls, og det sker nærmest på slaget. TV 2 kommer først og resultatet sender et glædesfuldt gys gennem salen.

87 mandater til rød blok, 88 til blå. Hvilket med den forventede fordeling af de nordatlantiske mandater – 3-1 til rød blok – betyder at Helle Thorning Schmidts regering kan fortsætte.

»Yes«, er der en, der siger.

»Kan der ikke blive skruet ned for musikken«, siger en anden.

Kan der ikke blive skruet ned for musikken

Men det kan der åbenbart ikke, så Michael Jackson og ’Rock With You’ fortsætter med at kværne ud af højttalerne, mens DR’s første exit poll toner frem på den anden storskærm. Og den er ikke nådig for rød blok: 86 mandater til Helle Thorning og konsorter, 89 til de blå.

»Satans«, lyder det fra en i flokken.

Et folkeparti på vej

De radikale holder valgfest i et sidelokale til Snapstinget, lige ved siden af Dansk Folkepartis fest. Der er politisk stor afstand mellem de to partier. Og mindst lige så stor afstand mellem stemningsniveauerne i de to lokaler. De radikale står ifølge de første exitpolls og prognoser til noget, der minder om en halvering, og der er en noget mat atmosfære hos det lille regeringsparti.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Inde hos DF’erne, derimod, når begejstringen nye højder, da partiets leder Kristian Thulesen Dahl ankommer kl. 20.30. Bragende, taktfast bifald. Og igen ’You’ll Never Walk Alone’ – Thulesen Dahl er inkarneret Liverpool-fan – denne gang fremført live af trioen Davids Disciple.

Partilederen når frem til podiet i midten af lokalet, griber mikrofonen og synger (forbløffende højt og rent) med på omkvædet.

Bifaldt stiger endnu et par grader. Thulesen Dahl takker. Og holder en brandtale.

»Vi har kæmpet og slidt for at komme hertil«, siger han blandt andet. »Vi er på vej til at blive det folkeparti, vi har stræbt efter«.

Vi er på vej til at blive det folkeparti, vi har stræbt efter

Klokken 20.50 er der fyldt flere stemmer på TV 2’s exitpoll. Og det er skidt nyt for de røde, som nu står til kun 85 mandater, mens de blå står til 90. En forskel som de nordatlantiske mandater ikke kan rokke ved.

Mere jubel hos DF. Og mere græmmelse hos de radikale.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden