Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Stramning. Inger Støjberg holdt i går et såkaldt doorsteppressemøde om regeringens lavere ydelser til flygtninge.
Foto: Anthon Unger

Stramning. Inger Støjberg holdt i går et såkaldt doorsteppressemøde om regeringens lavere ydelser til flygtninge.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flygtninge: Økonomien bliver ringere, end Støjbergs tal viser

For nyankomne flygtninge bliver rådighedsbeløbet formentlig lavere end de tal, som integrationsministeren fremlagde i går.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Konsekvenserne af regeringens kommende udlændingestramning kan bliver mere omfattende for nyankomne familier, end integrationsminister Inger Støjberg (V) i går lagde op til, da aftalen med de tre andre borgerlige partier blev præsenteret.

Stramningen indebærer en ny integrationsydelse svarende til SU-niveau for personer, der ikke har haft ophold i Danmark i mindst syv af de otte seneste år.

Det betyder ifølge det medfølgende ’faktaark’ fra ministeren, at et ægtepar med tre børn med den nye ydelse vil opleve en nedgang i rådighedsbeløb på 4.300 kroner til 12.600 kroner.

Ikke det fulde billede

Det egentlige rådighedsbeløb vil dog blive mindre for en lang række familier.

I de oplistede nye rådighedsbeløb er nemlig medregnet børnefamilieydelser og børnetilskud, og netop de ydelser lægger regeringen med et andet hastelovforslag fredag op til at indføre et optjeningsprincip til.

Rådighedsbeløbene bliver med andre ord mindre, hvis familierne er nyankomne og endnu ikke har optjent retten til den slags ydelser.

Nogle vil vinde lidt, og nogle vil tabe lidt

»Jeg er forundret over, at man laver faktaark, som tager børnefamilieydelsen med, når man i samme lovforslag redegør for, at man vil indføre en optjening til børnefamilieydelse, hvilket betyder, at de, der kommer til landet, ikke vil have adgang til dem det første par år. Det vil sige, at vi får en stor gruppe, der de første år, de er her, ikke har adgang til børnefamilieydelsen, og de tal fremlægger man ikke fra ministeriets side«, siger formand for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau.

Ud over den nye integrationsydelse og indførelse af optjeningsprincipper til forskellige ydelser rummer aftalen med de konservative, LA og DF indførelse af en bonus på 1.500 kroner månedligt, hvis man består prøve i dansk på niveau 2.

Inger Støjberg bekræfter, at de egentlige rådighedsbeløb meget vel kan være mindre for nyankomne, der i sagens natur ikke har optjent retten til eksempelvis børneydelser. Men hun tilføjer, at det heller ikke er talt med i de angivne rådighedsbeløb, hvis nogle af dem får sprogbonussen. »Nogle kan jo vinde lidt, og nogle kan jo tabe lidt«, siger hun.

De, der lige er kommet, kan vel ikke dansk og dermed få sprogbonus?

»Nej, så skal de jo skynde sig at lære dansk«, svarer Inger Støjberg, der ikke har tal på, hvor lave rådighedsbeløbene for nyankomne reelt kan blive.

Integreret eller isoleret?

Når de fire borgerlige partier er enige om de nye stramninger, er det dels for at bremse tilstrømningen af nye flygtninge, dels for at allerede ankomne skal motiveres til at lade sig integrere ved at lære dansk og tage et arbejde.

Men aftalen vil hverken have effekt på det ene eller det andet, lyder det fra fagfolk.

»Der er kommet et udspil baseret på noget, vi ikke aner noget om. Nemlig at en lavere ydelse i Danmark betyder færre asylansøgere. Det er der ingen dokumentation for. Vi ved det simpelthen ikke. Det, vi til gengæld ved, er, at der kommer mere fattigdom ud af det«, siger generalsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl.

Også Amnesty International og Dansk Flygtningehjælp er bekymrede, og fra Dansk Socialrådgiverforening siger Majbrit Berlau: »Konsekvensen af at indføre så lav en sats vil være, at flygtninge, der kommer til Danmark, vil blive isoleret frem for integreret«.

Inger Støjberg fastholder dog, at dårligere økonomiske vilkår vil have en effekt på, hvor asylansøgere søger hen, og tilføjer, at det også vil have en integrerende effekt på dem, der allerede er her:

»Jeg tror, det vil tilskynde til, at man dels hurtigt lærer sig det danske sprog, dels også er et klart incitament til hurtigt at komme ud på arbejdsmarkedet og finde sig et job« forklarer hun om initiativerne, der ifølge hende på grund af lang sagsbehandlingstid vil få virkning allerede for dem, der kommer til Danmark fra på fredag.

Efter sommer vil partierne desuden lave regler, så også allerede ankomne vil blive omfattet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Løftebrud

Venstre bebudede i valgkampen, at en ny V-ledet regering straks ville indføre tre punkter, der skal bremse asylstrømmen. Et enkelt punkt mangler dog i den nye aftale: nemlig afskaffelse af muligheden for, at flygtninge kan opnå permanent ophold uden at kunne tale dansk.

»Det er godt, at de bryder det løfte, men ærgerligt, at de ikke lod det hele ligge, for der kommer bare flere fattige børn, og der kommer ikke færre flygtninge«, siger den radikale integrationsordfører Sofie Carsten Nielsen.

Inger Støjberg svarer: »Jeg vil sige til Sofie Carsten Nielsen, at jeg synes ikke, hun skal glæde sig for tidligt, for min ambition er helt klart også at få strammet op på permanent ophold og andre steder«.

Forslaget om en lavere integrationsydelse vil give omkring 400 millioner kroner i statskassen. Et godt stykke fra den milliard, som Venstre har bebudet at ville spare på området. DF’s udlændingeordfører, Martin Henriksen, kalder da også aftalen »en god begyndelse«.

»Og så skal vi arbejde videre med stramninger efterfølgende«, tilføjer han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden