Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Familiehygge. Fire-årige Anas i lænestolen, far, Fadi Haj Mohamed, mor, Faten Nassif og syv-årige Hussein slapper af i deres nye hjem i Gerlev i Frederikssund Kommune.
Foto: Line Ørnes Søndergaard/Line ¯rnes S¿ndergaard

Familiehygge. Fire-årige Anas i lænestolen, far, Fadi Haj Mohamed, mor, Faten Nassif og syv-årige Hussein slapper af i deres nye hjem i Gerlev i Frederikssund Kommune.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Hvis I ikke kan lide flygtninge, så sig det ligeud«

Syriske flygtninge vælger ikke Danmark på grund af pengene, men fordi det er muligt for familien at leve i fred. Bliver integrationsydelsen for lav, vil det højst fremme sort arbejde, siger syrisk familiefar.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den syriske familiefar Fadi Haj Mohamed klør sig lidt i håret.

»Altså, da jeg flygtede fra Syrien, havde jeg ingen anelse om, hvorvidt der var nogen form for kontanthjælp i Danmark«, siger han.

Så når den nye minister for udlændinge, integration og bolig, Inger Støjberg (V), begrunder regeringen og blå bloks nye lovforslag til lavere integrationsydelser for flygtninge med, at »ydelserne skal gøre det mindre attraktivt at søge asyl i Danmark«, rammer hun forbi målet, mener Fadi Haj Mohamed.

»Det er irrelevant. Pengene betød ikke noget. Det eneste, jeg vidste om Danmark, var, at det er et fredeligt land, hvor der er mulighed for familiesammenføring. Det vigtigste for mig var at komme hurtigt ud af Syrien og få min kone og børn med«, siger han.

For nylig lykkedes det at fuldføre den mission.

I slutningen af april blev Fadi Haj Mohamed familiesammenført med sin hustru, Faten Nassif, og deres to drenge, Hussein på syv og fireårige Anas. I starten af maj blev familien tildelt en bolig i Frederikssund Kommune, hvor de nu er flyttet ind i deres nye hjem i et rækkehus i nogle cirkelformede bebyggelser mellem grønne marker, en hvidkalket landsbykirke og kvidrende lærker i landsbyen Gerlev på Hornsherred.

Græsplænen i haven er slået. Ukrudt er ryddet og samlet i sorte affaldssække bag huset. I køleskabet er der mælk, æg, auberginer, tomater, citroner og vinblade med fyld.

Drengenes køjesenge står i den kombinerede stue og køkken. Mor og far har det enlige soveværelse, og vaskemaskinen snurrer på badeværelset.

Alt er fredeligt her. Syvårige Hussein går i 0. klasse inde i Frederikssund, og Anas skal starte i børnehave efter sommerferien. Fadi Haj Mohamed og Faten Nassif tager bussen ind til danskundervisningen tre gange om ugen.

POLITISK NYHED

Forældrene modtager hver 14.000 kroner om måneden i starthjælp, og når skat, husleje, el og gas, børnehave, internet og transport er betalt, har familien et rådighedsbeløb på godt og vel 11.000 kroner.

»Det er godt. Det er nok, og hvis man planlægger sin måned, så rækker det«, siger Fadi Haj Mohamed.

Familien er i første omgang ikke omfattet af lovforslaget om lavere integrationsydelser, men vil formentlig blive det, når Inger Støjberg igen til efteråret vil samle blå blok om planen om også at nedsætte ydelserne til familier, som er sammenført under den tidligere regerings ordninger.

Håber på praktik

Ifølge beregninger fra Beskæftigelsesministeriet vil det betyde en reduktion i rådighedsbeløbet på op mod 4.000 kroner for et ægtepar, der som her er over 30 år og har to børn.

»Hvis du så gav mig mindre end 10.000 kroner om måneden, ville jeg hellere have et job til 8.000 og tjene mine egne penge. Syrere kalkulerer ikke med, hvad de kan opnå, når de når frem til et land. Vi vil klare os selv og arbejde«.

Fadi Haj Mohamed er uddannet kok og har ledet køkkenerne på femstjernede hoteller i Mellemøsten. Faten Nassif manglede blot få måneder i at have afsluttet sit jurastudie, da de måtte flygte fra borgerkrigen. Hun arbejdede samtidig for sundhedsministeriet.

»Jeg havde to jobs i Syrien, og nu vil jeg bare lære dansk og i arbejde. Jeg er god til at lave mad, men jeg er parat til at lave hvad som helst. Jeg håber, at jeg kan komme i praktik i Netto inde i Frederikssund«, siger Fadi Haj Mohamed.

De tager bussen ind til Frederikssund og køber ind i Aldi og Netto. Madvarer og rengøringsartikler. Føtex er for dyrt, synes de. Tøj køber de i Røde Kors’ genbrugsbutik, og hallalkødet henter Fadi enten i Roskilde eller inde på Nørrebro i København.

De bruger også lidt penge på legetøj og slik til drengene.

»De er som andre børn. De vil gerne have spændende ting, og de forstår ikke stramme budgetter«, siger Faten Nassif.

Der er ingen computere i huset. Den er skåret fra.

Til daglig spiser de almindelige retter som salat, grøntsager, kylling og ris. Forældrene deles om de huslige opgaver og børnepasningen. Dog er Fadi Haj Mohamed som regel førstemanden i køkkenet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I Syrien boede de i en femværelseslejlighed.

»Vi har mindre at leve for end i Syrien, hvor vi kunne lægge penge til side til ture eller rejser. Det kan vi ikke her, men ellers er vores livsstil nogenlunde den samme. Jeg vil dog nødig skære ned på maden, for det kommer til at gå ud over børnenes ernæring«, siger hustruen.

Frederikssund Kommune har forsynet dem med nye stuemøbler, et køleskab, et spisebord og diverse pakker med eksempelvis bestik, glas, kopper og tallerkener.

Ifølge venstreregeringens lovforslag skal den nye integrationsydelse give et større »incitament« til at søge arbejde, blive »integreret« i det danske samfund og ikke mindst gøre det »mindre attraktivt« at søge asyl i Danmark.

Det sidste skal nok lykkes, mener Fadi Haj Mohamed.

»Det vil gøre det mindre attraktivt at være her, ja, men syrerne vil komme alligevel, for det vigtigste for os er at få børnene i sikkerhed. Men hvad får I ud af at gøre det mindre attraktivt? Vil det hjælpe til at integrere«, spørger han.

Sort arbejde

Især enlige og ægtepar uden børn vil mærke følgerne af en lavere ydelser. Fadi Haj Mohamed påpeger, at det kan tilskynde nogle til at tage sort arbejde for at kunne betale udgifter.

»I skal forstå os. Vi er alle sammen parate til at arbejde for ingenting for at kunne klare os. Det er det, vi vil. Men måske er der nogle rådne æbler i kurven, som vil ty til kriminalitet, hvis ydelserne bliver meget lave, og med den danske tendens til at generalisere risikerer vi, som vil noget ordentligt med vores liv, at blive kriminaliseret«.

Han understreger, at familien er taknemmelig for den nye chance her i landet.

»Men hvis det her er en måde at fortælle os, at I ikke kan lide flygtninge, så vil jeg foretrække, at I siger det ligeud. Så kan I løse os fra vores tilknytning her til landet via vores fingeraftryk, så vi kan rejse et andet sted hen«.

Ville I rent faktisk rejse?

»Med det samme. Måske til Canada eller Tyskland«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Problemet er, at regeringer altid spiller spil med flygtninge, mener Fadi Haj Mohamed.

»Jeg har mærket, hvad det betyder. Det er lidt ligesom i Syrien: Man føler sig hele tiden usikker, man ved aldrig, hvad der kommer til at ske. Det er ikke til at holde ud, og alle taler kun om penge«.

Hvad laver I om aftenen?

»Vi laver ikke noget. Vi putter børnene. Drikker kaffe og ser tv. Det er et tomt liv uden arbejde«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden