Gitta Hansen undskylder, at hun har fugle, katten Laban og den 50 kilo tunge schæfer Mille, for det koster jo penge at have husdyr. Men det er dem, som giver hende livskvalitet, og turene med hunden er det, som holder hende i gang trods smerter.
Foto: Lasse Kofod

Gitta Hansen undskylder, at hun har fugle, katten Laban og den 50 kilo tunge schæfer Mille, for det koster jo penge at have husdyr. Men det er dem, som giver hende livskvalitet, og turene med hunden er det, som holder hende i gang trods smerter.

Danmark

»Vi er ikke fattige, vi har bare aldrig nogen penge«

Gitta Hansen har omkring 4.000 kroner om måneden til tøj, sko og mad til sig selv og sin søn, når de faste udgifter er betalt.

Danmark

Møblerne er fundet brugt, tøjet er købt i genbrugsbutikker, og sodavandsmaskinen har hun fået forærende af en ven.

»Én gang i løbet af det sidste år, har jeg haft penge på kontoen den 11. i måneden, normalt er jeg nede på nul den 5.«, forklarer Gitta Hansen.

Hver måned udskyder hun regninger, for at de har lidt penge at leve for. Det meste af maden til hende og hendes 13-årige søn skralder de i containere uden for butikker.´

Hun har meldt forsikringerne fra, har ikke været til tandlægen siden 2007, ligesom nye briller er en umulighed. Alligevel er Gitta Hansen en af dem, som lever over fattigdomsgrænsen. Indtægten er ledighedsydelse, for Gitta Hansen har en gigtsygdom og er visiteret til et flexjob. Det blev hun i slutningen af 2006, men hun har ikke kunnet finde arbejde.

Lever over fattigdomsgrænsen

Af Gitta Hansens budget, som er tastet ind i et excel-ark i tre forskellige farver, fremgår det, at hun – inklusive børnepenge og boligstøtte – har lige omkring 15.000 kroner udbetalt om måneden – og det er på årsbasis næsten 30.000 kroner mere end fattigdomsgrænsen for en familie på to personer. Så officielt er hun ikke fattig, og sådan føler hun sig heller ikke, forklarer hun.

»Vi er ikke fattige, for vi mangler ikke ting, men vi har bare aldrig nogen penge«.

Trækker man indtægter og faste udgifter fra hinanden er der i gennemsnit omkring 4.000 kroner tilbage. Så er husleje, el, varme, diesel til bilen, licens, telefon, internet og fritidsaktiviteter betalt. Tilbage er så alle øvrige udgifter til tøj, sko, tandlæge og frisør og så mad. Gitta Hansen forklarer, at der nogle måneder er mindre, fordi børnepengene jo kommer kvartalsvis.

Jeg har et godt liv, og jeg synes, at det er et flot beløb, det er bare så dyrt at leve i Danmark

Denne måned udskød hun alle regninger, rykkerne må hun betale, når der kommer børnepenge. I stedet prioriterede hun at betale gæld af til en ven.

»Det bliver et skævt forhold til venner, fordi jeg hele tiden er i en modtagersituation. Jeg ville godt give mere«, forklarer Gitta Hansen.

Hun er ellers en mønsterbryder. Kommer fra en familie med tunge sociale problemer. Hun tog en uddannelse som jurist og arbejdede på Christiansborg. I nogle år havde hun sit eget firma. Før hun blev syg.

LÆS ARTIKEL

I 2004 fik hun en blodprop i den ene lunge, og i 2006 blev hun diagnostiseret med sin gigtsygdom. I dag har hun en fjerdedel af sin muskelkraft og må hvile en 12-15 timer i døgnet. På skulderen viser hun et plaster, som tilfører kroppen morfin. Hun tager en rød plastikkurv ned fra skabet. Den er fyldt med pilleglas.

»Lægerne vil gerne trappe mig ned, men de ved heller ikke, at jeg er nødt til at supplere lidt med dem her, som jeg fandt i et dødsbo«, siger hun og vifter med et ark med små blå piller.

Skrabet økonomi giver spekulationer

Sygdommen slog bunden ud af økonomien, så meget at Gitta Hansen er i RKI og ikke må have et dankort. Siden har hun været kreativ. Sælger gamle ting for at tjene lidt ekstra, låner ting og jonglerer med udgifterne. På badeværelset står hårfarve sat ned til 6.95 kroner, og hvis sønnen vil have en is, lægger de saftevand i fryseren.

»Økonomi fylder 80 procent af min tid. Og jeg kan spekulere meget, hvis køleskabet siger en mærkelig lyd«, siger Gitta Hansen.

Hun undskylder, at hun har to parakitter, en undulat, katten Laban og den 50 kilo tunge schæfer Mille. Men det er dem, som giver hende livskvalitet, og turene med hunden er det, som holder hende i gang trods smerter.

Andre udgifter er sværere at skrue på. Hun flyttede med sønnen for et par år siden ind i lejligheden i det centrale Ringsted. Der er mus i køkkenet, men med en husleje på 4.600 var den billigere. Den er så bare i to etager, og Gitta har faktisk ikke kræfter til at gå ovenpå særlig tit. Der har sønnen værelse, mens Gitta bliver i køkkenet og i stuen, som også fungerer som hendes soveværelse.

Hun har handikapbil, fordi hun i en periode sad i kørestol, når hun skulle på gaden. Siden har hun trænet sig op til at gå i syv minutter, så hun føler ikke, at det er muligt at leve uden en bil. Fordi Gitta Hansens muskelstyrke i arme og ben er kraftigt nedsat, har hun fået 11 såkaldte kørekortskrav af politiet, og hun må kun køre en bil, som er bygget efter det. Specialbygningen af bilen har kommunen betalt.

Bilen kører 8 kilometer på literen og er fra 2008. Bilen er også ved at nå en alder, hvor der kommer reparationer, og Gitta har ikke haft penge til at vedligeholde den.

»Det er dyrt at være fattig. Så kører jeg til ophuggeren og køber dæk, som så kun holder kort tid. Og så er der en som skærer hul i dækket, men selvfølgelig ikke i det dæk, som i forvejen taber luft«, fortæller hun.

LÆS DEBATINDLÆG

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Gitta Hansen er en speedsnakker. Især når hun taler om sønnen. De penge hun har, bruger hun på at prioritere ham. Tøjet er købt i genbrug, selv om det er begyndt at blive svært, efter han er blevet stor og bruger voksenstørrelse.

Brugte konfirmationspenge på dyrlægeregning

Det sværeste er de uforudsete udgifter. Som da katten blev kørt over af en bil og måtte til dyrlæge. De fik en klækkelig rabat, fordi de sagde til lægen, at de ingen penge havde, så de kom ned på 3.500 i dyrlægeregning, noget sønnen betalte af de 5.000 kroner, han dagen før havde fået af familie og venner i konfirmationsgave.

Jeg ville så gerne ud af systemet. For hver gang der kommer en sms om, at der er noget nyt på borger.dk, så får jeg ondt i maven over, hvad de nu har fundet på

Gitta forklarer, at det er umuligt at undgå få gæld til venner og til det offentlige, når man hele tiden kører på grænsen.

»Det fungerer sådan, at du hele tiden er nødt til at låne penge for at betale din gæld«.

Fogeden var da også forbi for et par år siden, men der var ikke noget, de kunne gøre udlæg i, så de gik igen.

Gitta mener selv, at det er flot, at hun får lige godt 15.000 kroner udbetalt.

»Jeg har et godt liv, og jeg synes, at det er et flot beløb – det er bare så dyrt at leve i Danmark«, forklarer hun.

Hun mener ikke, at ydelsen skal sættes op, men hun mener, at skatten skal sænkes for de lavest lønnede, så hun fik flere af pengene mellem hænderne.

Vil arbejde - selv om det giver lavere indtægt

Allerhelst vil hun have et job. Hun mener ikke, at hun ville kunne tjene flere penge på det, faktisk mener hun, at hun ville gå 500 kroner ned i indtægt. Men hun vil alligevel gerne arbejde:

»Jeg ville så gerne ud af systemet. For hver gang der kommer en sms om, at der er noget nyt på borger.dk, så får jeg ondt i maven over, hvad de nu har fundet på«, siger hun og ryster sin Samsung-telefon, fordi den har det med at gå ud.

Hun ved dog, at det er svært at finde et flexjob med en ugentlig arbejdstid på en 6-10 timer, som er det, hun kan arbejde, men hun har ansøgninger ude ved seks forskellige arbejdssteder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ

Lige nu står der 368 kroner på hendes konto, knap halvvejs gennem måneden. Pengene skal bruges på sommerferien. Gitta har lånt et primitivt kolonihavehus på Falster gennem en ven. Det ligger to kilometer fra stranden, og der er også en svømmehal med varmt vand, hvor hun og sønnen kan bade sammen. En veninde har vist hende, hvor man bedst skralder mad. Så det bliver en dejlig ferie.

Hun vil også gerne tage sønnen, som er vild med rollespil, med på Middelaldercenteret. Men så må hun ud at låne.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce