Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Irak. Danske soldater på patrulje ved Basra. I starten foregik det uden hjelm og skudklare våben. Situationen blev imidlertid hurtigt kaotisk og farlig. I alt 8 danske soldater blev dræbt i Irak.
Foto: Peter Hove Olesen(Arkiv)

Irak. Danske soldater på patrulje ved Basra. I starten foregik det uden hjelm og skudklare våben. Situationen blev imidlertid hurtigt kaotisk og farlig. I alt 8 danske soldater blev dræbt i Irak.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Soldater var i krig uden klare ordrer fra København

Forsvarets interne undersøgelse af Irakkrigen viser, at den danske bataljon i perioder ikke vidste, hvordan de skulle forholde sig over for fanger. Det var en uriaspost, siger officersformand.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I perioder havde de danske soldater i Irak ikke nogen ordre fra Danmark om, hvordan de skulle håndtere tilbageholdte irakiske fanger.

Det fremgår af notatet fra forsvarets egen Task Force Irak, der i 2010 af den daværende VK-regering med Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen blev sat til at undersøge fangehåndteringen i Irak.

»Der er konstateret perioder på timer til dage, hvor der har været et ’direktivvakuum’ i form af tilsyneladende manglende retningslinjer for denne del af virksomheden ved bataljonen«, hedder det i notatet. Det skulle have indgået i den nu lukkede Irak-Afghanistan-kommissions arbejde.

LÆS OGSÅ

Men heller ikke når der var direktiver, var beslutningerne lette for soldaterne og deres officerer, skriver undersøgelsesgruppen. Dens vej gennem de afgivne direktiver – eller ordrer – fra København afslørede rod i rækkefølgen, besvær med at finde ud af, hvornår den ene ordre var gældende, og hvornår den næste trådte i kraft.

Det var ifølge notatet simpelthen besværligt at finde ud af, »hvornår direktivet i praksis dannede grundlag for bataljonens opgaveløsning«, skriver forsvarets egen undersøgelsesgruppe.

Ikke fair for de udsendte

Netop klare retningslinjer for soldaternes adfærd, når de tager fanger, er en del af et lands forpligtelser ifølge Genèvekonventionerne.

Niels Tønning, der er formand for Officersforeningen i Danmark, taler om, at styrkerne i Irak blev sat på en uriaspost.

»Det forekommer mig mærkeligt, at der skulle være perioder uden direktiver, men det må jo være rigtigt, når arbejdsgruppen skriver det«, siger Niels Tønning.

En ting er, at folk i felten, der var under pres, har haft problemer med rapporteringer og den slags, men det er jo hele systemet, hele kommandolinjen, der svigter

»Der er formentlig kommet en lind strøm af forholdsordrer til de indsatte enheder, og direktiverne er så blevet ændret«.

Var den situation fair for soldaterne?

»Nej, det var ikke fair over for de udsendte, at der var så meget tvivl om direktiverne, og i perioder slet ikke var nogen. Men jeg forstår også situationen – det var en meget hektisk mission, hvor der skete mange ting. Derfor undrer det mig ikke, at der kunne komme mange direktiver på en dag til de indsatte enheder, og det kunne skabe tvivl om, hvilke der var gældende«, siger Niels Tønning.

MAGASINET FEATURE

Officersformanden fastslår i øvrigt, at han har svært ved at forestille sig, at »danske officerer med fuldt overlæg har udleveret irakiske fanger til en sikker dødsstraf«.

Politiken beskrev i går, hvordan notatet fra forsvarets arbejdsgruppe havde fundet 12 tilfælde, hvor danskerne imod en ordre fra København havde udleveret fanger til irakerne, efter at Irak havde indført dødsstraf også for mindre forbrydelser som tyveri af statens ejendom.

»Det må undersøges, hvis der er tvivl om, om danske officerer ulovligt har udleveret fanger«, siger officersformanden.

Søren Søndergaard fra Enhedslisten peger på, at den enkelte soldat på jorden blev ladt i stikken.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Soldaterne var i en svær situation

»At sende dem i krig på den måde uden klare og forståelige retningslinjer skaber jo enorm usikkerhed i enhederne. De måtte spørge sig selv: »Hvad må vi i den her situation? Hvad skal vi gøre?«. Man mangler efterhånden ord for det her; det er ufatteligt«.

»En ting er, at folk i felten, der var under pres, har haft problemer med rapporteringer og den slags, men det er jo hele systemet, hele kommandolinjen, der svigter«, siger Søren Søndergaard.

Samme tilgang har de tre forhenværende ministre Martin Lidegaard (R), Henrik Dam Kristensen (S) og Holger K. Nielsen (SF).

»Den allervigtigste opgave, man har hjemme fra den centrale kommando, er, at man udstyrer sine soldater med ordentlige direktiver. Så det er en alvorlig ny information, at der ikke var direktiver i perioder«, siger Martin Lidegaard.

Holger K. Nielsen kalder det uforståeligt med det tilsyneladende kaos i ordrerne til danskerne i Irak. »Selvfølgelig var det en ny udfordring, vi havde ikke prøvet det før, men det virker alligevel helt uacceptabelt, at styrkerne dernede i perioder ikke har vidst, hvad de skulle gøre«.

Henrik Dam Kristensen finder, at de manglende eller for mange og for uforståelige ordrer er en central del af opklaringen af den danske fangehåndtering.

»Det er måske det vigtigste at få klarlagt, hvordan det kan ske, at de stod uden ordrer om fangehåndteringen«, siger Socialdemokraternes forsvarsordfører.

V: Ikke ond vilje

Forsvarsminister Carl Holst er på ferie og kan ikke forholde sig til kritikken fra forsvarets egen arbejdsgruppe. Det samme gælder forsvarschef Peter Bartram og chefen for hæren, H.-C. Mathiesen.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, godt kende nogle af problemerne.

»Det er jo rigtigt, og der er derfor, jeg taler om den situation, som man stillede vores soldater i. Det var der ikke nogen, der gjorde af ond vilje, men det var, fordi vi ikke havde erfaringerne. Det har vi nu, og derfor skal vi fremadrettet sikre, at vi ikke sætter vores soldater i den situation«, siger Venstres ordfører.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ

Liberal Alliances Mette Bock vil ikke forholde sig i detaljer til oplysningerne i notatet, som hun har fået tilsendt.

»Det her relaterer direkte til konkrete handlinger i forsvaret, som jeg ikke føler mig kompetent til at svare på. Men jeg fastholder LA’s støtte til at lukke kommissionen og i øvrigt give offentligheden adgang til det indsamlede materiale«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden