Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

flygtninge. Kamal Karim (th.) og Qasem Saleh Qasem i deres hjem pavillon Tigerbo.
Foto: LASSE KOFOD

flygtninge. Kamal Karim (th.) og Qasem Saleh Qasem i deres hjem pavillon Tigerbo.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pressede kommuner må bruge pavilloner til flygtninge

Halvdelen af kommunerne kan ikke finde permanente flygtningeboliger nok. Ventetid op til tre år.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I alt 12.000 flygtninge skal 92 kommuner finde boliger til i år – plus familiesammenføringer. I en rundspørge fra Politiken Research svarer halvdelen af kommunerne, at de ikke har kunnet finde tilstrækkeligt med boliger indtil nu i år.

»Vi har nået bristepunktet«, siger Vesthimmerlands borgmester, Knud Kristensen (K), som i år modtager 108 flygtninge.

Vi har nået bristepunktet Knud Kristensen, borgmester (K)

Et tilsvarende antal blandt de 61 kommuner, der har svaret, skønner, at mangelsituationen vil være lige så slem resten af året.

Især permanente boliger er der et skrigende behov for. I fire af kommunerne i undersøgelsen er der ventetider på tre år eller mere, mens ti kommuner har en venteliste på et år på en fast adresse til flygtningene fra især Syrien og Eritrea.

Ud på landet

I Vesthimmerland er der ifølge borgmester Knud Kristensen ikke mere kapacitet i de forskellige by- og landsbysamfund, »så vi skal nu overveje, om vi kan finde enfamilieshuse helt ude på landet«.

»Men hvordan skal de kunne komme til indkøbsmuligheder og sprogskoler, hvis vi spreder dem så meget?«, spørger han.

Men også de midlertidige indkvarteringer i nedlagte skoler, plejehjem og andet er opbrugt mange steder.

I stedet begynder flere kommuner at bestille pavilloner, som stilles op på ledige grunde. I undersøgelsen er indtil videre otte kommuner gået den vej.

Almene boliger belaster økonomi

I Allerød blev teknik- og planudvalget i Allerød Kommune ekstraordinært indkaldt for få uger siden for at tage stilling til placering af flere flygtningepavilloner ud over de fem pavilloner, der allerede er blandt andet ved Lillerødhallerne.

Allerøds konservative borgmester, Jørgen Johansen, kalder modtagelsen af de 74 flygtninge plus 25 familiesammenførte i år for »en kæmpe udfordring«. Ventetiden på en permanent bolig er et år.

»Pavillonerne er ikke permanent løsning for nogen, og kan vi fortsat ikke finde permanente boliger, bliver vi nødt til selv at opføre byggeri i form af almene boliger. Men det vil belaste vores økonomi«.

Allerøds borgmester fastslår også, at presset på kommunen er så stort, at »det kan være svært at løse andre problemer som at finde boliger til dem, der er blevet skilt eller af andre grunde har behov for en mindre bolig«.

Inlogeret på en campingplads

I Næstved bygges en hel pavillon-miniby til 60 personer. Dragør vil opføre 25 pavilloner.

Og i Hillerød, hvor man i år får tildelt 106 flygtninge, vil kommunen bygge en pavillon med plads til tyve flygtninge på en grund ved siden af rådhuset.

Sektionsleder i Hillerøds jobcenter Niels Rasmussen fastslår, at pavilloner er nødvendige, fordi andre midlertidige ordninger er uhensigtsmæssige. Som at kommunen har indlogeret flygtninge på en campingplads uden for kommunen.

»Det giver jo lidt transportproblemer«.

»Vi skal ikke ud i kvaksalverløsninger«

I Odense er billedet et helt andet. Her kan socialcenterchef Susanne Kvolsgaard konstatere, at stort set alle 131 flygtninge, kommunen modtager i år, kan flytte direkte ind i en permanent bolig.

»Det skyldes, at vi har en stor almen boligsektor, som vi samarbejder tæt med, og at vi udnytter vores muligheder for at få hver fjerde ledig almen bolig stillet til rådighed. Den eneste ulempe, jeg kan komme i tanke om, er, at andre boligsøgende måske skal vente en måned ekstra«, siger Susanne Kvolsgaard.

Vesthimmerlands borgmester, Knud Kristensen, vægrer sig ved at bygge pavilloner, selv om hans kommune er presset.

»Barakbyer er det sidste, man skal gribe til. Vi skal ikke ud i kvaksalverløsninger«.

Kommunerne skal også næste år huse 12.000 nye flygtninge.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden