win-win. Pensionist Bent Nielsen (tv.) vil gerne arbejde frivilligt for at holde sig i gang, og flygtningene Jalal Soran Lias og Abdulaziz Chiikno nyder at arbejde og bruge deres evner.
Foto: Joachim Adrian

win-win. Pensionist Bent Nielsen (tv.) vil gerne arbejde frivilligt for at holde sig i gang, og flygtningene Jalal Soran Lias og Abdulaziz Chiikno nyder at arbejde og bruge deres evner.

Danmark

Jalal og Abdulaziz vil opnå flotte karrierer i Danmark

Bent R. Nielsen er en af de frivillige kræfter i Egedal Kommune. For nylig har han sammen med to syriske flygtninge lavet en 'interkulturel syklub'.

Danmark

Rutineret hiver Jalal Soran Alias en sort tråd ud af symaskinens nål, fører den op til munden og lader tænderne bide sammen.

Den ene ende af tråden lægger den 23-årige mand fra sig, og så sætter han igen en fod mod symaskinens pedal. Det lille rum fyldes med maskinens hurtige taktfaste snurren, mens et stykke stof tager imod nål og tråd.

Ved siden af sidder 36-årige Abdulaziz Chrikho, der også har sit blik vendt mod en symaskine og et mørkt stykke stof, som hurtigt bevæger sig forbi maskinens nål. Begge mænd er flygtet fra borgerkrigen i Syrien og er nu endt i Danmark, hvor de først boede i flygtningelejre på Bornholm og siden er flyttet til Egedal Kommune, der skal tage imod godt 150 af de 12.000 flygtninge, som landets kommuner i alt skal finde plads til i år.

LÆS ARTIKLEN

De to mænd har også det til fælles, at de er uddannet skræddere i deres hjemland. Abdulaziz Chrikho har endda arbejdet for en kendt designer i Libanon i en periode. Og han håber at kunne opnå en lignende karriere her i Danmark, hvor han har været i 10 måneder. Jalal Soran Alias ankom for 11 måneder siden.

Tiden har de blandt andet brugt på at finde sig til rette i det danske samfund. Og her kommer Bent R. Nielsen ind i billedet. Han er pensionist og en af Stenløses aktive frivillige, der er med til at hjælpe byens flygtninge med alt fra at få dem sat ind i NemID, e-boks, hvad en licensregning er, og til at vise dem rundt i byen.

Blandt boder med burgere, hotdogs og tacos skyder en syrisk street-food bod op til Kødbyens Mad & Marked på Vesterbro i København. Bag kødgryderne står en gruppe mennesker, som for nyligt sad sammenklemt i en båd på en livsfarlig flugt fra det borgerkrigsramte Syrien. I dag laver de farserede squash i tomatsovs, dybstegte zucchini blomster og et væld af andre retter med rødder i det syriske køkken. Kilde: Politiken.tv / Johannes Skov Andersen

Et samlingssted for alle

Senest har Bent R. Nielsen sammen med andre stenløseborgere arbejdet på at skabe forskellige aktiviteter i det lokale kulturhus. Han har blandt andet åbnet en ’interkulturel syklub’ sammen med de to syriske mænd.

Tanken er på sigt, at alle typer borgere kan komme og deltage – og derved kan flygtninge som de to skræddere både få dannet sig et netværk og øvet deres dansk. Og ikke mindst få noget fra hånden.

De vil så gerne. De vil gerne ud at bruge deres evner i stedet for bare - for at sige det lidt firkantet - sidde og glo ind i en væg

»Der er så mange ressourcer i vores flygtninge«, siger Bent R. Nielsen.

»Noget, som illustrerer det meget godt, er, da jeg forleden snakkede med en, der hedder Ahmed, som jeg hjælper med dansk; han spurgte mig: »Hvorfor må jeg kun gå i sprogskole tre dage om ugen og ikke fem«. De vil så gerne. De vil gerne ud at bruge deres evner i stedet for bare – for at sige det lidt firkantet – sidde og glo ind i en væg«.

Det samme siger Souad Taha, som er frivillig tolk og oversætter for de syriske mænd i dag.

»De får depressioner og bliver stressede, hvis de ikke kan lave andet end at sidde og tænke på deres ofte traumatiske fortid. Vi kan give dem mulighed for at lave noget, de er glade for«, siger hun.

Ved siden af døren, der fører ind til sylokalet, hænger et A4-ark, hvor der med en rød sprittusch er skrevet »systue«. Langs den ene væg står pose efter pose fyldt med stof. Også på en reol fylder stoffet godt op. Det er sirligt blevet foldet sammen og lagt i små bunker. Planen er, at en af væggene skal fjernes, så der bliver endnu mere plads til sygrejet.

»Kulturhuset skal være et samlingssted for alle«, konstaterer Bent R. Nielsen. Han fortæller, at det er en stor glæde for ham at hjælpe Stenløses flygtninge.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det giver indhold i livet som pensionist, og jeg synes, det er berigende at arbejde sammen med andre kulturer

»Det giver indhold i livet som pensionist, og jeg synes, det er berigende at arbejde sammen med andre kulturer. Og vi bor alle sammen i Egedal Kommune, så vi kan lige så godt bo godt sammen i stedet for at gå og pege fingre ad hinanden. Det får vi jo ikke noget ud af«, siger han.

Arbejde holder bekymring væk

Det er stadig svært for de to syriske mænd at kommunikere med de danske medborgere. Men Abdulaziz Chrikho er fortrøstningsfuld. Den seneste måned er han blevet medlem af et taekwondohold, hvor træneren er god til at huske at tale langsomt og tydeligt, så den syriske skrædder, der også er uddannet frisør, kan følge med.

»Det er vigtigste er, at jeg holder mig i gang«, konstaterer han.

Så slipper han nemlig for at bekymre sig alt for meget om sin kone og fire børn, der i øjeblikket befinder sig i Tyrkiet. Planen er, at de snart kommer til Danmark.

Jalal Soran Alias ankom også alene til Danmark, efter at han var flygtet fra sit hjemland til Tyrkiet og videre til Grækenland, hvor han betalte en stor sum penge for at komme med en lastbil, der kunne tage ham videre. Flugten fra Syrien til Danmark tog to måneder og kostede hans far alt, hvad han ejede.

»Jeg vil gerne vise, at jeg kan meget, selv om jeg ikke er dansker. Jeg er en dygtig skrædder«, siger han.

Han fortæller, at da han boede i flygtningelejren på Bornholm, var der et værksted med sysager. Men ingen brugte det. Jalal Soran Alias besluttede sig for at bruge værkstedet til at ordne de andre flygtninges tøj, hvis det var hullet, manglede knapper eller andet.

»Så kom der pludselig mange i værkstedet. Jeg håber, det samme sker her«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jeg vil gerne vise, at jeg kan meget, selv om jeg ikke er dansker. Jeg er en dygtig skrædder

De to syriske mænd pakker stof, symaskiner og en plade fyldt med tråd i alskens farve sammen. De kører begge en klud hen over maskinerne, inden de bliver sat på plads på en reol med et etui over. På vej ud af bygningen passerer de to mænd. Med begejstring i stemmen siger Bent R. Nielsen:

»De er også nogle af vores syriske venner«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce