Politiken lancerer nyt historiemagasinLæs mere

Afkriminalisering. Flere prominente politikere opfordrer til at ændre en den hårdhændede narkopolitik. FN's tidligere generalsekretær Kofi Annan fortalte sidste år, at forkert politik har ødelagt flere liv end selve narkotikaen har.
Foto: Martin Lehmann (arkiv)

Afkriminalisering. Flere prominente politikere opfordrer til at ændre en den hårdhændede narkopolitik. FN's tidligere generalsekretær Kofi Annan fortalte sidste år, at forkert politik har ødelagt flere liv end selve narkotikaen har.

Danmark

Indflydelsesrig organisation: Narko er en menneskeret

Det er en krænkelse af retten til privatliv, når politiet forhindrer folk i at tage narko, mener Human Rights Watch.

Danmark

Det er en menneskeret at kunne tage hash, heroin, kokain og andre euforiserende stoffer, og derfor bør det være tilladt i alle lande at have narko på sig til eget forbrug.

Den opsigtsvækkende udmelding kommer fra en af verdens største og mest indflydelsesrige menneskerettighedsorganisationer, Human Rights Watch, der nu opfordrer FN og verdens regeringer til at omlægge årtiers hårdhændede kamp mod narko.

»Retten til privatliv indbefatter også, hvad folk gør med deres egen krop. Vi tillader, at folk i andre sammenhænge gør alt muligt med deres krop – drikker og spiser for meget og mange andre ting. Det bliver de ikke smidt i fængsel af, mens folk, der tager stoffer, bliver straffet«, siger Maria McFarland, direktør for Human Rights Watch i USA.

Hun påpeger, at det er et personligt valg, om man vil tage hash og hård narko, og at det derfor er en krænkelse af retten til privatliv, når det i Danmark og mange andre lande er strafbart at være i besiddelse af stoffer. Straf bør kun bruges, når man gør skade på andre eller udsætter andre for fare, mener hun.

Hvis man vil de kriminelle bander til livs, er der kun ét at gøre, og det er at uddele stoffer fra apoteker, mener narkoman. Organisationen Human Rights Watch opfordrer regeringer i hele verden til at omtænke indsatsen mod narko. Kilde: politiken.tv / Claus Blok Thomsen, Nima Hajarzadeh

Taber krigen

Human Rights Watch mener desuden, at indsatsen mod narkobagmændene er slået fejl, og at krigen mod narko i stedet for at komme misbrug til livs har medført, at tusindvis af mennesker i Mexico, Thailand, Ukraine andre lande er blevet dræbt og udsat for overgreb i opgør med politiet eller rivaliserende narkobander.

Derfor ønsker Human Rights Watch, at alle lande omlægger narkoindsatsen.

Narko har ødelagt mange liv

»Man er nødt til at tænke i alternative løsninger, der blandt andet kan indebære, at staten uddeler narko eller tillader, at andre kan gøre det, så man tager profitten væk fra narkobagmændene. Vi har ikke selv lagt os fast på en bestemt model, men vi konstaterer, at den nuværende kamp mod narko medfører store problemer«, siger Maria McFarland.

Farlig politik

Human Rights Watch står ikke alene med sin opfordring. I en tale til Verdenssundhedsorganisationen, WHO, sidste år opfordrede FN’s forhenværende generalsekretær Kofi Annan også til, at det bliver lovligt at have narko på sig til eget forbrug.

»Narko har ødelagt mange liv, men en forkert politik fra regeringer har ødelagt mange flere«, sagde han og tilføjede: »I mange dele af verden bliver folk, der tager stoffer, stigmatiseret, og de udsættes for en konstant trussel om at blive arresteret, hvilket forhindrer dem i at søge behandling og hjælp«.

Herhjemme vurderer Sundhedsstyrelsen, at der siden 2006 er kommet omkring 20 procent flere stofmisbrugere, og at 33.000 mennesker i Danmark har et stofmisbrug.

Regeringen har dog ikke tænkt sig at følge opfordringen fra Human Rights Watch. I en skriftlig kommentar siger sundhedsminister Sophie Løhde (V), at »man hellere bør fokusere på stofmisbrugsbehandlingen«.

Hun afviser at lovliggøre stoffer til eget forbrug, fordi »stoffer kan give alvorlige skadevirkninger, ligesom en lovliggørelse vil sende et forkert signal om, at stofferne er ufarlige«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce