Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Legalisering. Ifølge overlæge Henrik Rindom bør man legalisere narkotika istedet for at kriminalisere unge mennesker og folk som gennemlever større livskriser.
Foto: Miriam Dalsgaard(Arkiv)

Legalisering. Ifølge overlæge Henrik Rindom bør man legalisere narkotika istedet for at kriminalisere unge mennesker og folk som gennemlever større livskriser.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk narkoekspert: Lad os tillade stoffer

Indsatsen mod hash og hård narko har spillet fallit, mener ekspert i rusmidler Henrik Rindom.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hash, heroin og andre euforiserende stoffer skaber så store lidelser for så mange mennesker i Danmark, at man er nødt til at udtænke nye måder at løse narkoproblemerne på, mener Henrik Rindom, en af Danmarks førende eksperter i rusmidler.

Han er psykiater og overlæge og tilknyttet Hvidovre Hospital og Stofrådgivningen i København.

»Narkomarkedet er ikke blevet mindre til trods for en massiv politiindsats de sidste 20 år. Tværtimod har vi set et stigende forbrug af for eksempel hash«, siger han.

Derfor tilslutter Henrik Rindom sig et kontroversielt forslag fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch om at tillade, at folk kan have stoffer på sig til eget forbrug.

Han er desuden enig med organisationen i, at man bør overveje at lade staten uddele narko.

»Hvis man legaliserer narko, kan man også begynde at stille krav til kvaliteten af de stoffer, som folk bruger. I dag kan mange ulykker tilskrives, at unge mennesker ikke aner, hvad det er, de tager«, siger han.

Hvis man vil de kriminelle bander til livs, er der kun ét at gøre, og det er at uddele stoffer fra apoteker, mener narkoman. Organisationen Human Rights Watch opfordrer regeringer i hele verden til at omtænke indsatsen mod narko. Kilde: politiken.tv / Claus Blok Thomsen, Nima Hajarzadeh

Dybereliggende problemer

Henrik Random foreslår, at den danske stat begynder at uddele narko fra særlige steder, hvor der også er tilknyttet eksperter som ham selv, der kan rådgive og træde til, hvis nogle får det dårligt.

»Mange af dem, der bliver ved med at tage stoffer ud over til fester, gør det, fordi de har det dårligt og oplever en krise i deres liv. Vi bør se på dem på samme måde som mennesker, der søger hjælp for deres smerter på en smerteklinik. Her står læger og andet personale jo parat til at hjælpe«, siger Henrik Random.

I Portugal straffer man ikke folk for at have stoffer på sig til eget forbrug, og det ikke medført flere stofmisbrugere

Han understreger, at formålet med en statslig uddeling af narko skal være at forsøge at få folk ud af deres misbrug.

Hvis man gav narko frit på den måde, som du skitserer, vil du så ikke lokke endnu flere mennesker ud i et misbrug?

»Det kan godt være, at det i begyndelsen vil have en nyhedens interesse. Men på sigt tror jeg ikke, forbruget vil stige. I Portugal straffer man ikke folk for at have stoffer på sig til eget forbrug, og det ikke medført flere stofmisbrugere«.

Men mener du, at staten bør løbe en risiko for at lokke endnu flere ud i et misbrug. Vi taler jo om, at folk kan blive afhængige og dø?

»Ja, den risiko mener jeg er værd at løbe ud fra en betragtning om, hvor meget lidelse der er i dag«, siger Henrik Rindom og peger på, at det er en modsætning, at staten forbyder narko, men tillader alkohol, selv om folk drikker sig ihjel.

»Man straffer jo ikke folk, der drikker i Danmark. Dem prøver man at hjælpe. Hvorfor gør man så ikke det samme med folk, der tager stoffer«, siger han.

Ifølge de danske sundhedsmyndigheder er der cirka 33.000 stofmisbrugere i Danmark, mens 160.000 mennesker er afhængige af alkohol.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden