Forældreløs? Børn, der bliver væk fra deres forældre, kan blive erklæret forladte. Her er det børn, der har søgt tilflugt i en SOS Børnelandsby i Nairobi efter de politiske uroligheder i 2008.
Foto: Bernat Armang/AP

Forældreløs? Børn, der bliver væk fra deres forældre, kan blive erklæret forladte. Her er det børn, der har søgt tilflugt i en SOS Børnelandsby i Nairobi efter de politiske uroligheder i 2008.

Danmark

Dansk par fanget i adoptionsmareridt i Kenya

Dansk par risikerer at skulle levere deres adoptivbarn tilbage efter fem måneder sammen i Nairobi.

Danmark

Det ultimative adoptionsmareridt har ramt en dansk familie, som lige nu venter i uvished i Kenyas hovedstad i Nairobi på, om de får lov at beholde det barn, de allerede har levet sammen med i fem måneder.

Kenyas højesteret forlangte i fredags, at to svenske og et dansk par skulle aflevere de børn, de var i færd med at adoptere og som de har haft i deres varetægt siden februar-marts i år.

Lørdag formiddag mødte politifolk, børneværnsmedarbejdere og et helt tv-hold op i et lejlighedskompleks i en af Nairobis mere velstående bydele hvor familierne bor for at hente børnene. De måtte dog gå forgæves, for familierne havde valgt at tage ud af byen, så der var ingen hjemme.

»Vi mistænker at de er blevet tippet og har valgt med fuldt overlæg at tage børnene med sig til et ukendt sted«, siger advokat Seth Ojienda, som repræsenterer de tre kenyanske familier som kræver deres børn tilbage.

Eftersøgt af forældrene

I det danske pars tilfælde risikerer de at skulle aflevere en fireårig pige, som de fik overdraget i marts måned, og som siden da har boet hos dem i Nairobi mens de venter på at fuldføre den særlige kenyanske adoptionsproces, som kræver cirka 9 måneders ophold i landet.

Men pigens mor er nu dukket op og siger, at hun desperat har ledt efter sin datter i månedsvis, efter at hun blev væk fra hende under en bustur i Naivasha sidste år. Hun og familien har eftersøgt barnet og meldt sagen til politiet, men uden held.

Børnene er ikke blevet forladt. De er blevet væk fra deres forældre, og forældrene har desperat ledt efter dem

Chaufføren på den såkaldte matatu-bus havde afleveret pigen til den lokale politistation, som anbragte hende på et børnehjem, som kort efter erklærede hende forladt og forældreløs.

Men det passer ikke, siger advokat Seth Ojienda, som fører sagen for de tre kenyanske familier til børnene.

»Børnene er ikke blevet forladt. De er blevet væk fra deres forældre, og forældrene har desperat ledt efter dem, nogle af dem i årevis«, siger han.

Stop for udlandsadoptioner

Kenyas regering indførte i slutningen af 2014 et midlertidigt stop for adoptioner til udlandet, fordi der var anklager om børnehandel i forbindelse med adoptionerne.

Sager, der allerede var under behandling, fik dog lov at fortsætte, og derfor har det danske adoptionsbureau DIA (Danish International Adoptions, sammenlagt af de tidligere DanAdopt og AC Børnehjælp) lige nu tre familier i Kenya i færd med at adoptere, oplyser DIA’s direktør Robert Jonasen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er en dramatisk situation og familien er naturligvis utryg, rystet og bange«, siger han og oplyser, at han har holdt løbende tæt kontakt med den danske familie samt at en DIA-medarbejder mandag ankom til Nairobi for at yde støtte.

Mandag formiddag mødte de danske og svenske familier heller ikke op i retten med børnene, som beordret, men sendte deres advokat. Det fik igen deres modpart, advokat Seth Ojienda, til at anklage dem for at skjule børnene. »Børnene er væk. De er simpelthen forsvundet«, siger Seth Ojienda.

Den udlægning afviser DIA-direktør Robert Jonasen. »De danske forældre er indstillet på at følge hvad de kenyanske myndigheder beslutter og ønsker først og fremmest den bedste løsning for barnet«, siger han. »Lige nu arbejder familiens advokat på, at barnet enten kan blive hos familien, mens sagen opklares, eller at en af adoptivforældrene kan følge med, hvis barnet skal anbringes på en institution«, siger han.

Politisk betændt

De tre mødre havde i weekenden slået lejr foran den halvoffentlige børneværnsorganisation Child Welfare Society of Kenya (CWSK), som er modstander af adoptioner til udlandet og støtter dem i sagen. Ifølge CSWK er der mange kenyanske forældre på venteliste for at adoptere, men de store pengebeløb, som udenlandske forældre og organisationer betaler, åbner for misbrug.

Børnehjemmet, som har formidlet adoptionen af den fireårige pige, er en stor privat velgørenhedsorganisation finansieret af bl.a. skotske fonde. De afviser via en mail at have sjusket med sagsbehandlingen: »Kenya Children’s Home Adoption Society har udført alle de korrekte kontroller og fulgt alle lovens procedurer for dette forladte barn«, skriver deres hovedkontor i Perth, Skotland.

Ifølge DIA foreligger der altid en socialrapport om barnet, som beskriver hvor det er fundet eller afleveret og hvad der er forsøgt for at efterspore familien. En kommende retssag vil vise, om oplysningerne holder stik. Der kan blandt andet blive tale om at tage DNA-prøver for at undersøge, om der virkelig er tale om barnets biologiske mor.

Prudence Meutiso leder den juridiske afdeling hos den lokale ngo The Cradle, som forsvarer børns rettigheder og sidste år udgav en rapport, som advarede om børnehandel i Kenya.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hun siger, at sagen viser at selv om Kenya har ganske strenge regler for adoption er der stadig smuthuller i loven.

»Det ser ud til at adoptionsbureaer, børnehjem og politi måske ikke har været grundige nok i deres undersøgelser, og at børnene er blevet tilbudt til adoption uden samtykke fra deres værger«, siger hun.

»Dette er ikke den første sag, vi er stødt på. Der er også sager, som involverer kenyanske par. Men nu må vi afvente højesterets afgørelse«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce