Teologi. Fra januar vil man kunne tage en master i islamisk teologi på Københavns Universitet. Her ses moskéen i Rovsingsgade på Nørrebro.
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

Teologi. Fra januar vil man kunne tage en master i islamisk teologi på Københavns Universitet. Her ses moskéen i Rovsingsgade på Nørrebro.

Danmark

Universitet åbner master i islamisk teologi

Masteren kan med tiden udvikle sig til en egentlig imamuddannelse, siger initiativtagerne.

Danmark

Danmark får nu sin første islamiske teologiske uddannelse på et universitet.

Det sker, når Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet fra januar næste år udbyder en såkaldt fleksibel master i islamisk teologi, hvor deltagere på Åbent Universitet selv kan sammensætte forskellige undervisningsmoduler, som skal sluttes af med et afgangsprojekt.

Kurser i eksempelvis social etik i islam og forkyndelse i islam vil blive udbudt, og målgruppen vil være imamer, sjælesørgere og faggrupper, som varetager behov i muslimske menigheder, institutioner og i samfundet generelt.

Sjælesorgsbehandling

Det første modul, som bliver udbudt, om sjælesorg i islam, rammer lige lukt ind i et enormt behov i landets offentlige institutioner, skriver initiativtagerne bag masteren i Kroniken i dagens Politiken.

En af dem er Naveed Baig, som er imam og tilknyttet Rigshospitalet og Herlev Hospital, og som selv skal undervise på masteruddanneslen.

Der er behov for en dybere indsigt i islamisk teologi

»Islam fylder ret meget i debatten, og der er behov for en dybere indsigt i islamisk teologi, som eksempelvis kan fremme forståelse for, hvordan man kan hjælpe mennesker i forskellige livssituationer. Danske muslimer indgår i offentlige institutioner som hospitaler, fængsler, psykiatrien og plejehjem, og ligesom i alle andre familier er det i vid udstrækning de offentlige institutioner, som har overtaget den omsorg, som familien i gamle dage ville yde«, siger han.

LÆS KRONIKEN

Uddannelsen er praktisk orienteret og henvender sig blandt andet til faggrupper som sygeplejersker, politi, skolelærere, socialrådgivere og andre, som arbejder med etniske minoritetsgrupper i Danmark.

Et fagligt løft til diskussionerne

Naveed Baig nævner politifolk, som arbejder i ghettoer, og som måske skal banke på en dør et sted og give meddelelse om et dødsfald. Det kan være sørgearbejde for muslimske patienter, som ligger for døden, eller patienter, som har spørgsmål om medicin eller abort i forhold til religion:

»I mit arbejde som imam på hospitalerne møder jeg patienter og pårørende, der har brug for samtaler og rådgivning eller praktisk hjælp ved tilrettelæggelse af begravelser«.

I Dansk Sygeplejeråd ser næstformand Dorte Steenberg positivt på masteruddannelsen: »Generelt er der brug for kompetencer for sygeplejersker og andre, der arbejder med borgere med anden baggrund end dansk. Sygeplejersker har allerede i dag de kompetencer, så om de vil søge ind på det her, er for tidligt at sige«.

Niels Valdemar Vinding, der er adjunkt ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, og som ligeledes skal undervise på modulerne, håber, at unge muslimer vil søge masteruddannelsen.

»Iden er også, at unge mænd og kvinder, som har lyst til at engagere sig i den religiøse udvikling blandt muslimer i de her år, kan få nogle kompetencer og et fagligt løft til de diskussioner og debatter, der måtte være ude i moskeer og i forskellige trossamfund rundtomkring. Det kan være inden for emner som flygtninge, kriminalitet, forholdet til retsvæsnet og forholdet til de andre trossamfund«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Undervisning på dansk

Masteren tager ikke umiddelbart sigte på afradikalisering, men mere at udvikle kompetente islamkendere. Naveed Baig påpeger, at mange af modulerne også vil være gode at følge for moskeernes imamer.

»Der er en tendens til, at mange imamer har meget travlt i moskeen, og de kunne godt bruge det sjælesørgende aspektet, for mange af de unge muslimer kommer fra en dansk kontekst, og de har nogle udfordringer, hvor imamerne ikke altid er kvalificerede nok til at møde de nye muslimske borgere«, siger han.

Naveed Baig mener, at masteruddannelsen er en anerkendelse af alle samfundsborgere uanset tro, fordi der bliver mulighed for at læse islamisk teologi i Danmark. »Undervisningen kommer fortrinsvis til at foregå på dansk, og masteren kan blive en frontløber for en egentlig dansk imamuddannelse længere ude i fremtiden på muslimske læreanstalter«, siger han.

En af Europas førende islamforskere, adjungeret professor Jørgen S. Nielsen, er særlig rådgiver og gæsteforlæser på kurserne.

Der er også forelæsninger af dr. Nazila Isgandarova, som er forsker og muslimsk sjælesørger i Canada, hvor hun varetager islamisk omsorgsfunktion på offentlige institutioner.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce