Brændt. Facaden blev sodet til, da gerningsmanden søndag 16. august tændte ild ved Islamisk Trossamfunds lokaler på Dortheavej i København. (arkivfoto)
Foto: FINN FRANDSEN

Brændt. Facaden blev sodet til, da gerningsmanden søndag 16. august tændte ild ved Islamisk Trossamfunds lokaler på Dortheavej i København. (arkivfoto)

Danmark

Politiet: »Det var et rent held, at han ikke blev en levende fakkel«

Sindssyg mand droppede medicin to uger før brandstiftelse hos trossamfund.

Danmark

Den 34-årige mand, der er fængslet for at sætte ild til Islamisk Trossamfunds lokaler, holdt op med at tage sin lægeordinerede medicin mod den alvorlige sindssygdom skizofreni omkring 14 dage inden, han blev anholdt for brandstiftelse.

Det forklarede han selv til politiet, da han blev afhørt umiddelbart efter anholdelsen for knap to uger siden.

»Vi efterforsker sagen, men den er meget ligetil. Der er folk, som har set ham sætte ild til. Og han har erkendt, at han har gjort det. Han forklarede os, at han ikke havde taget sin medicin i to uger, og at det har en uheldig indvirkning på ham. Der skete det, at han følte trang til at sætte ild til noget, så det var, hvad han gjorde«, siger politikommissær René Hansen fra Københavns Politis afdeling for personfarlig krimininalitet.

Hans tøj lugtede af benzin

På baggrund af blandt andet vidneforklaringer, fund af benzinlugtende tøj hos den formodede gerningsmand samt optagelser fra overvågningskameraer er politiet overbevist om, at de har fat i den rigtige mand.

Det er ifølge politiet uden for enhver tvivl, at det var den pågældende mand, der søndag 16. august købte to liter benzin på en tankstation, krydsede over til Dortheavej, hvor han hældte benzin ud over et vindue på Islamisk Trossamfunds lokaler og satte ild til.

Indenfor opholdt sig kvinder og børn på trossamfundets bibliotek, men ilden trængte ikke igennem facaden, og ingen kom til skade. Flammerne gik hurtigt ud igen.

LÆS ARTIKEL

Manden lider af skizofreni og blev for fire år siden dømt til psykiatrisk behandling, efter at han var fundet skyldig i at smadre ruder på en lang række butikker i Vanløse og på Frederiksberg. Han blev også fundet skyldig i at have overfaldet en kvinde under indlæggelse på en psykiatrisk afdeling. Han sparkede til hende, mens hun lå ned.

For et år siden blev dommen imidlertid ophævet, da både en overlæge i psykiatri og Kriminalforsorgen vurderede, at manden selv ville fortsætte i behandling, således at der ikke var risiko for, at han begik ny kriminalitet.

Den 34-årige er en af de såkaldte svingdørspatienter, der volder psykiatrien stort besvær. Det typiske forløb er, at en psykisk syg borger bliver indlagt, kommer i behandling, får det bedre og bliver udskrevet, hvorefter vedkommende efter noget tid holder op med at tage sin medicin, bliver dårlig igen og må indlægges.

Den sigtede i den aktuelle sag har været indlagt flere gange, og i mindst ét tilfælde har det været nødvendigt at bede politiet om hjælp til at lægge ham i bælte. Han har ifølge Politikens oplysninger også truet personale i psykiatrien.

Sigtet får medicin, men den virker ikke endnu

Manden er varetægtsfængslet i surrogat på en lukket psykiatrisk afdeling, hvor han nu modtager intensiv medicinsk behandling af sin sindssygdom.

Siden anholdelsen har han ligget i bælte det meste af tiden, da han opfører sig voldsomt og aggressivt, og ifølge lægerne er han til fare for sine omgivelser. Derfor har politiet ikke talt med ham siden et kort forhør umiddelbart efter anholdelsen, hvor han altså ifølge politiet erkendte, at det var ham, der satte ild til Islamisk Trossamfunds bygning.

»Han er for syg til at blive afhørt og smider rundt med de ting og sager, som han nu kan få fat i. Han har været spændt fast, lige siden den søndag hvor han blev anholdt. Han er uregerlig, og vi får at vide, at han ikke kan fremstilles for en dommer i den tilstand. Så man kan ganske enkelt ikke tale med ham. Personalet på den psykiatriske afdeling kan ikke sige noget om, hvornår han kan blive afhørt. Han får medicin, men der kan gå noget tid, før den virker«, siger politikommissær René Hansen.

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han lægger ikke skjul på, at sagen er usædvanlig.

Han er for syg til at blive afhørt og smider rundt med de ting og sager, som han nu kan få fat i. Han har været spændt fast, lige siden den søndag hvor han blev anholdt

»Det er ikke normalt, at folk er så syge, at vi ikke kan afhøre dem. Det er ikke almindeligt«, siger politikommissæren.

Var det terror?

Brandstiftelsen ved Islamisk Trossamfund blev omtalt som et angreb på alle muslimer i Danmark, og det blev flittigt diskuteret, om der var tale om terror. I weekenden blev der dannet en fredsring rundt om området på Dortheavej i sympati med Islamisk Trossamfund.

Initiativet kom, efter at en mand blev fængslet for på sociale medier at ytre støtte til brandstiftelsen og opfordre til en forbrydelse. »Godt. Respekt. Brænd kamellortet af«, skrev han blandt andet.

Ifølge Københavns Politi var ildspåsættelsen på ingen måde udtryk for et angreb på alle muslimer.

»Det skal man glemme alt om. Nu skal vi ikke piske en stemning op, vi skal ikke have en eller anden religiøs krig. Det handler om en psykisk syg mand, som har gjort et utjenligt forsøg på at sætte ild til. Det meste af benzinen havnede i øvrigt på ham selv. Hvis han havde været lidt mere uheldig, var der gået ild i ham. Det var et rent held, at han ikke blev en levende fakkel, som kom gående ned ad Tomsgårdsvej«, siger René Nielsen, politikommissær ved Københavns Politis afdeling for personfarlig kriminalitet.

LÆS ARTIKEL

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mandens forsvarsadvokat Knud Meden bekræfter, at hans klient fortsat er bæltefikseret, fordi han er »urolig«. Han har ikke talt med ham og oplyser, at personalet på den psykiatriske afdeling ikke kan sige noget om, hvornår han får det bedre.

Den 34-årige blev varetægtsfænglset mandag 17. august ved retten på Frederiksberg. Det skete, uden at han selv var i stand til at møde op, da han var bæltefikseret og opførte sig voldeligt og aggressivt. Det er planen, at han skal fremstilles for en dommer, så snart symptomerne på hans sygdom er dæmpet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden