Hvis du føler dig fanget i en krop, der ikke matcher det køn, du oplever at have, er der lang vej til behandling i Danmark. Ni måneder tager det i gennemsnit at komme i et udredningsforløb hos Rigshospitalets Sexologiske Klinik, der i dag er det eneste sted i landet, der må vurdere, om du som transkønnet kan komme i hormonbehandling.
»Mange transkønnede oplever betydelig lede ved den krop, de går rundt i, og det kan give dem alvorlige problemer. Når de starter i hormonbehandling, får mange det hurtigt markant bedre, fordi de oplever, at deres krop begynder at passe til deres kønsidentitet«, siger Claus Juul, som er jurist hos Amnesty International. Han er meget bekymret over den lange ventetid.
LÆS MERE
Ventetiden er blandt andet et resultat af, at Sundhedsstyrelsen i en ny vejledning sidste år indskærpede, at privatpraktiserende gynækologer, der tidligere har behandlet transkønnede i hundredvis, ikke må tage nye patienter ind.
Amnesty kalder Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer for en »helt unødvendig forværring af transkønnedes mulighed for at få den behandling, de har brug for«. Ikke blot på grund af den øgede ventetid, men også fordi Sexologisk Kliniks behandlere ofte er flere år om at vurdere, om en transkønnet kan starte i hormonbehandling.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her