Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Integration. Unge til fodbold ved Netværkshuset - et samarbejde mellem flygtningeorganisationer og Gentofte Kommune. Fra venstre Ibrahim og Yyman fra Irak, Radmehr fra Iran og Jonathan fra Eritrea.
Foto: Joachim Adrian (arkiv)

Integration. Unge til fodbold ved Netværkshuset - et samarbejde mellem flygtningeorganisationer og Gentofte Kommune. Fra venstre Ibrahim og Yyman fra Irak, Radmehr fra Iran og Jonathan fra Eritrea.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiken samler ind til flygtningebørns integration

Dansk Flygtningehjælp og Politiken starter indsamling til fritidsaktiviteter.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fodboldstøvler, spejderuniform og kontingent til svømmeklubben.

Politiken begynder i dag sammen med Dansk Flygtningehjælp en indsamling til flygtningebørns fritidsaktiviteter.

Baggrunden er den ny integrationshjælp, der giver flygtninge et lavere rådighedsbeløb, og som træder i kraft netop i dag.

Med den nye ydelse får et par med børn fremover lige omkring 16.600 kroner om måneden før skat, mens de i dag får, hvad der svarer til en kontanthjælp, godt 28.800 kroner.

Sparer på fritisaktiviteter

Erfaringen er, at noget af det første, der ikke bliver råd til i et stramt budget, er fritidsaktiviteter, fortæller Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp. Og samtidig er netop fritidsaktiviteterne vigtige for integrationen.

»Integration er at være sammen med andre, der er som én selv, og hvis man skal sikre børnene en vellykket integration, skal man sikre dem, at de kan være sammen med andre, også selv om de ikke selv har pengene til et kontingent eller til fodboldstøvler«, siger Andreas Kamm, der er glad for det fælles initiativ.

Målgruppen for indsamlingen er børn og unge under 18 år, og vurderingen er, at det vil være cirka 4.300 personer ved årets udgang.

Social fond støtter med millioner

Indsamlingen er støttet af Oak Foundation Denmark, en fond, som støtter sociale formål.

Fonden har afdelinger i flere lande og har i Danmark tidligere støttet projekter for flygtninge og asylansøgere, eksempelvis Sundhedsklinikken for udokumenterede migranter.

Fonden vil bidrage med 3 kroner for hver indsamlet krone, dog maksimalt 3 millioner kroner. Penge, som skal sikre, at midlerne kommer ud til de rigtige.

Hos fagforeningen for pædagogerne, Bupl, mener formand Elisa Bergmann, at det burde være en offentlig opgave at give flygtningene nok penge til at kunne betale fritidsaktiviteter til deres børn, men hun frygter, at den lave starthjælp kan gå ud over netop fritidsaktiviteterne.

Sport er et internationalt sprog. En god aflevering bliver anerkendt på samme måde i Afghanistan som i Danmark

»Fritidslivet er vigtigt for integrationen og for et godt børneliv, for det er et fællesskab, hvor man selv kan være med til at bestemme og skabe relationer til andre børn. Det er et sted, hvor man er en del af samfundet og et fællesskab, hvor man føler sig godt tilpas, og alle har brug for at føle, at vi hører til et sted«, siger Elisa Bergmann, som er meget kritisk over for integrationsydelsen, som, mener hun, vil kaste flygtningene ud i fattigdom.

»Vi ved fra undersøgelser, at bare et enkelt års fattigdom betyder meget for et barn, og disse børn er så oven i flygtninge, jeg er meget bekymret for, at familierne bliver presset unødigt«, mener Elisa Bergmann.

Sport er et internationalt sprog

I Danmarks Idrætsforbund bliver indsamlingen også hilst velkommen. Mest fordi de om nogen har erfaringer med, hvad fritidsaktiviteter kan betyde for integrationen.

»Sport er en aktivitet uden sprog. Du kan være med, selv om du ikke kan perfekt dansk. Det er et internationalt sprog, og en god aflevering bliver anerkendt på samme måde i Afghanistan som i Danmark«, siger idrætspolitisk chef Poul Broberg.

Han forklarer, at flygtninge og indvandrere i idrætsforeninger møder civilsamfundet, og at det er helt anderledes, end når de skal til møde på kommunen eller hos en anden offentlig myndighed.

»I idrætten er det frivillige, som er i bestyrelsen, og som er ledere, og de gør det af lyst, så det et helt andet møde«, siger Poul Broberg.

Danmarks Idræts Forbund har i undersøgelser kunnet fastslå, at ikke kun er idrætsklubben et sted, hvor børnene trives, den har også betydning for, hvor godt de trives i andre dele af deres hverdag. Således er børn, der går til idræt, gladere for at gå i skole, og de har et 30 procent bedre skolefremmøde, oplyser Poul Broberg.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han forklarer, at de oplever, at økonomien kan være en af barriererne for, om nydanskere melder deres børn til idræt i fritiden, selv om der i mange klubber er stor forståelse for, at de ikke har det luft i økonomien. Samtidig er det dog også sådan i foreningssammenhæng, at alle forventes at bidrage.

Dansk breddeidræt

En anden barriere er, at flygtningene i nogle tilfælde kommer fra lande, hvor det at dyrke idræt er et overklassefænomen, og der er en informationsopgave, som består i at forklare flygtningene, at vi i Danmark har breddeidræt, og at vi her »synes, at det er sjovt at spille på femteholdet«, som Poul Broberg udtrykker det.

Han glæder sig derfor over, at der i uddelingen af midler også vil være samarbejde og partnerskab med idrætsforeninger, spejderkorps og andre.

LÆS LEDEREN

De indsamlede penge vil blive delt ud ved hjælp af Dansk Flygtningehjælps netværk af 6.000 frivillige og frivilligkonsulenter over hele landet.

De vil kunne sørge for, at hjælpen når ud til dem, som har mest brug for den, ved at opsøge familier og fortælle dem om muligheden.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden