0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Jeg synes faktisk, det er udemokratisk«

Belal El-khatib er født og opvokset i Danmark. Han er fortørnet over, at han nu måske alligevel ikke får det statsborgerskab, han blev stillet i udsigt.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

uvished. 25-årige Belal El-khatib er vred over, at han atter skal gå i uvished om, hvorvidt han kan blive dansk statsborger.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når man spørger 25-årige Belal El-khatib, hvorfor han så gerne vil være dansk statsborger, lyder svaret:

»Jeg er født i Danmark, Jeg er opvokset i Danmark, og jeg har gået i skole i Danmark. Jeg regner med at være i Danmark resten af mit liv«.

BREVET

Og han sammenfatter: »For mig er det lidt absurd, at jeg ikke har dansk statsborgerskab«.

Belal El-khatib er barn af en mor med palæstinensisk baggrund og israelsk statsborgerskab og en far, der oprindelig var statsløs palæstinenser, men fik dansk statsborgerskab for omkring 10 år siden.

Glæde vekslet til vrede

Belal El-Khatib er dog stadig israelsk statsborger, men søgte tilbage i 2013 om dansk statsborgerskab. Da han havde modtaget offentlig forsørgelse længere tid, end de normale kriterier tillader, måtte han dog søge om dispensation fra kriterierne.

Som hundredvis af andre dispensationsansøgere blev hans sag derfor forelagt politikerne i Folketingets Indfødsretsudvalg, hvor et flertal til Belals held stemte for, at han skulle have dispensation.

Stor var hans glæde derfor, da han for et halvt års tid siden fik brevet fra Justitsministeriet. Nu stod han endelig til at komme på et lovforslag til oktober, der formelt skulle give ham statsborgerskabet.

Ifølge grundloven kan statsborgerskab nemlig kun tildeles ved egentlig lov, hvorfor regeringen hvert halve år fremsætter et lovforslag, der skal give statsborgerskab til flere hundred personer, der det forgangne halvår har levet op til kriterierne eller fået dispensation i Indfødsretsudvalget.

Men denne procedure bekymrede ham ikke, for brevet fra Justitsministeriet tog ikke noget forbehold for, at der kunne ske ændringer af retningslinjerne. Det forbehold begyndte Justitsministeriet nemlig først at tage i breve, der blev sendt efter valgudskrivelsen i slutningen af maj.

Men onsdag blev glæde vekslet til vrede, da Politiken kunne fortælle om udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) nye plan. S