Budgetforlig. Frank Jensen (S) og de øvrige partier på Københavns Rådhus med undtagelse af Enhedslisten er enige om næste års budget.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Budgetforlig. Frank Jensen (S) og de øvrige partier på Københavns Rådhus med undtagelse af Enhedslisten er enige om næste års budget.

Danmark

Børn, veje og idræt løber med pengene i København

Kun Enhedslisten står uden for budgetforlig i København

Danmark

Kort efter klokken halv to er alle partier i Københavns Borgerrepræsentation minus Enhedslisten blevet enige om byens budget for 2016.

Børn, renovering af byens veje og en grøn parkeringspakke står øverst på næste års dagsorden, hvor skatteprocenten og grundskylden bliver fastholdt på nuværende niveau.

»Jeg er superglad for, at vi her i København kan stå sammen om at prioritere børnene. Børnene er vores fremtid, og vi skylder dem at give de bedste muligheder«, siger overborgmester Frank Jensen (S) i en pressemeddelelse.

Overborgmesteren sætter overskriften 'børnene er Københavns fremtid' på budgetforliget for 2016. Der er sat penge af til at give dagpasningen af de små børn og folkeskolen bedre vilkår. Der kommer flere pædagoger og flere lærerkræfter.

Næste år er der ifølge overborgmesteren sat 45 millioner kroner ekstra af til børnepasning, og skolerne får 35 millioner kroner i 2016, så der blandt andet kan oprettes faste vikarkorps på de enkelte skoler. Der er et stort behov for vikarer på grund af sygefravær og et omfattende efteruddannelsesprogram for kommunens skolelærere.

Det har været et ønske fra specielt de radikale og SF at få flere lærerkræfter.

»Der bliver en mere kvalificeret vikardækning, når der er et fast korps, som kender skolen og den måde de arbejder på«, siger beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev (RV).

1.000 flere indbyggere

København får omkring 1.000 nye indbyggere om måneden, så der kommer også flere børn. Derfor skal der bygges 19 nye daginstitutionsgrupper, og der bliver skabt plads til 980 nye skolebørn. Der bliver lavet nye spor på eksisterende skoler.

Planen om at totalrenovere alle kommunens 70 skoler, så der bliver tidssvarende rammer om børnenes hverdag, fortsætter. Arbejdet er i gang eller afsluttet på 35 skoler. Næste år er der sat 641 millioner kroner af til at gå i gang med yderligere fem skoler, nemlig Amager Fælled Skole, Peder Lykke Skole, Lykkebo Skole, Rødkilde Skole og den fredede Skolen ved Sundet. .

Forliget rummer også en parkeringspakke, der samlet set kan sikre op mod 4.000 p-pladser til københavnerne. Pladserne findes blandt andet ved, at der indføres betalingsparkering i områder, hvor der i dag er overbelægning.

Prisen for pendler-parkering bliver sat op - også aften og nat. Der vil blive åbnet op for beboerparkering ved en lang række kommunale institutioner, og der vil blive sat gang i at bygge nye P-huse – i første omgang på Østerbro og i Indre by. Der indføres også fra 2017 en ny, mere fleksibel og grøn beboerlicens, så københavnere med miljøvenlige biler skal betale mindre for en beboerlicens.

Der bliver sat 180 millioner af til at vedligeholde og renovere nedslidte broer, veje og vejbrønde. Blandt andet får Valby Langgade og Frederikssundsvej penge til at genoprette cykelstier og fortove. Der er også investeringer i nye, grønne supercykelstier.

Ny skøjtehal på Østerbro

Siden Østerbro Skøjtehal blev revet ned for snart en halv snes år siden, har københavnerne været henvist til en midlertidig boblehal, som i øjeblikket ligger på Gasværksgrunden på Østerbro.

Nu er det besluttet at bygge en ny skøjtehal til 114 millioner kroner samme sted. Den tænkes bygget som et offentig-privat partnerskab - et såkaldt OPP-projekt. Det glæder kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF), der fremhæver bedre idrætsfaciliter som et resultat af forliget:

»For Dansk Folkeparti har det været vigtigt, at sundheds- og ældreområdet er sikret i aftalen. At det også er lykkedes at løfte kultur- og fritidslivet igen, er jeg meget tilfreds med. Københavnerne får nu udvidet mulighederne for at få rørt sig med nye fodboldbaner, en sportshal, skøjtehal og et vinterbad«, lyder det fra DF-borgmesteren.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden