Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: JENS DRESLING (arkiv)
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Betjente: Politiledelse taler usandt om fjernet tibetansk flag

Politiet ved udmærket, hvilke betjente, der i strid med loven fjernede demonstranters flag. Københavns Politi har hidtil påstået det modsatte.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tre politifolk, der ulovligt fjernede et tibetansk flag under den kinesiske præsidents besøg i København, gav sig selv til kende for et halvt år siden.

Det skriver fagbladet Dansk Politi på Facebook torsdag morgen.

Politiet har ellers fastholdt, at det ikke var muligt at identificere betjentene, selv om der var blevet taget billeder af de pågældende.

Det var en ordre oppefra. Og vi bad om at få den gentaget, fordi det ikke var helt i overensstemmelse med grundlovssikrede rettigheder. Det har vi alle fortalt og givet os til kende.

»Jeg er noget chokeret over at høre, hvordan vi ligefrem efterlyses. Vi er identificeret, vi har sagt, at det var os, jeg var inde til en samtale om sagen i marts«, fortæller en 29-årig politibetjent fra Vestegnens Politi til fagbladet.

Formand er chokeret

Over for Politiken bekræfter formand i Politiforbundet, Claus Oxfeldt, at han torsdag morgen modtog et opkald fra den ene af betjentene, der forklarede ham, at betjenten var til samtale i marts. Oxfeldt er også dybt forundret over den måde, betjentene nu er blevet fremstilliet.

»Jeg er fuldstændig chokeret over den måde, kollegaerne er blevet fremstillet på i den her sag, når de tydeligvis har rent mel i posen«, siger han.

Tirsdag fastslog Østre Landsret, at det var i strid med loven, da betjentene fjernede flagene fra demonstranterne i forbindelse med den forhenværende kinesiske præsident Hu Jintaos statsbesøg i Danmark i 2012.

Over for Folketingets retsudvalg har Københavns Politi afvist, at betjente målrettet gik efter at fjerne tibetanske flag under statsbesøget.

Den manglende identifikation bliver også påtalt i domsresumeet fra Østre Landsret :

»Trods et tydeligt foto (… ) har det ikke været muligt for Københavns Politi at identificere de pågældende betjente«.

Politiets manglende evne til at identificere de pågældende betjente er tidligere blevet kritiseret af blandt andet advokat for demonstranterne, Claus Bonnez.

»Det virker underligt for mig, at politiet, som til daglig opklarer kompliceret kriminalitet, ikke kan finde to af deres egne kolleger, når de får udleveret fotos af dem«, siger han til Information.

Ordren kom oppefra

Betjentene understreger samtidig over for fagbladet fagbladet Dansk Politi, at det var en beslutning truffet i Københavns Politis ledelse, at man skulle fjerne flagene. Og det undrede betjentene, der fik ordren.

»Det var en ordre oppefra. Og vi bad om at få den gentaget, fordi det ikke var helt i overensstemmelse med grundlovssikrede rettigheder. Det har vi alle fortalt, og (vi har, red.) givet os til kende, så jeg synes, at det er ubehageligt, at der lige pludselig kører debat i visse medier om, at vi ikke kan identificeres, eller at der ikke var tale om en ordre. Det var der«, fastslår den 29-årige betjent, der udtaler sig anonymt.

Advokat hos Kammeradvokaten, Flemming Orth, der førte sagen for Københavns Politi undrer sig over Østre Landsrets udlægning.

»Jeg noterer mig, at retten har en anden opfattelse end mig. Men det undrer mig, at man skriver, at det ikke har været muligt at identificere de pågældende betjente, når den ene var indkaldt som vidne og under sin vidneforklaring navngav den anden«, siger han til Politiken.

Justitsminister, Søren Pind (V), siger til Ritzau, at han har bedt Københavns Politi om en redegørelse

»Det har været en rodet fremstilling. Jeg har bedt Københavns Politi om en nærmere redegørelse«, siger ministeren, der ser frem til at kunne redegøre for sagen på et samråd i Folketingets retsudvalg.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden