Islamkritisk organisation fremviste Muhammed-tegninger i København

Formand tilskriver det frygt og mediernes selvcensur at ikke flere mødte op.

Danmark

»Alle er velkomne til at komme nærmere og kigge ind. Det er den mest kontroversielle af Muhammed-tegningerne«, siger Anders Gravers, da en indrammet karikaturtegning er på plads i det nyopslåede og lille-bitte kuppeltelt.

Anders Gravers er formand for den stormombruste organisation SIAD - Stop Islamiseringen af Danmark - som lørdag stod bag en demonstration for ytringsfrihed på Axeltorv i Købehavn.

En demonstration, hvor SIAD fremviste en stribe kontroversielle Muhammed-tegninger, som i maj var udstillet i Texas, USA - og hvor to militante muslimer åbnede ild mod en sikkerhedsvagt, før de selv blev skudt og dræbt.

SIAD har også tidligere uden held forsøgt at fremvise netop de Muhammedtegninger under Folkemødet på Bornholm og på en permanent udstilling i København. Sidstnævnte, fordi ingen ifølge SIAD turde lægge lokaler til.

Derfor tyede SIAD lørdag til en demonstration med håndholdte replikaer af tegningerne - og et lille, gult udstillingstelt.

En demonstration med et massivt politiopbud, og hvor antallet af demonstranter kun nåede op på 25.

Formand: Muhammed sidder med ved alle redaktionsmøder

Anders Gravers mener, at det er næsten symbolsk, at fotografer og kameramænd under lørdagens demonstration må ligge på knæ for at tage billeder ind i det lille udstillingstelt med Muhammed-tegningen.

»Fordi det er jo det, pressen normalt gør. De ligger på knæ for Muhammed. Og Muhammed sidder med ved alle redaktionsmøder«, siger Anders Gravers, mens en politihelikopter summer over hans hovede.

Foruden de utallige kampklædte og civilklædte betjente er demonstrationen skærmet af 13 hollændervogne og 'salatfade', som holder parkeret i en halvmåneform.

Blandt demonstranterne er også provo-kunstneren Dan Park og hans gallerist Henrik Rönnquist. Dan Park er i Sverige dømt for ’hetz mod en befolkningsgruppe’ og kendt for sine kontroversielle billeder af blandt andre Josef Fritzl og tre sorte mænd med galgeløkker om halsen.

Dan Park:

Den lille gruppe demonstranter gav sig til én for én at fremvise kopier af Mohammed-karikaturerne fra Texas.

En tegning forestillede den berygtede sektleder og massemorder Charles Manson portrætteret med en turban på hovedet. Over billedet stod ’Prophet Mohammed’ og i panden havde han malet en stjerne og en halvmåne - et traditionelt symbol for islam.

»Husk nu det gode humør«, råbte en ung, forbipasserende mand, mens en anden stiltiende gav sig til at række ’fuck’ til demonstranterne.

»Vi er altså nogen, der ikke er bange for at stå op for vores ytringsfrihed. Igen og igen«, fortsatte Anders Gravers, efter at han med egne ord havde fremvist sin »favorit« blandt Muhammed-karikaturerne.

Udenfor glanede cafegæster og biografgængere fra Palads-biografen mod optrinnet i midten af den afspærrede cirkel. Flere kommenterede på det ringe fremmøde, og nogle sortklædte unge gav sig til at råbe »ingen racister i vores gader«, men blev kort efter ført væk af politiet.

Tilskuer: Demonstrationen er »helt til grin«

En anden tilhører, 26-årige Sofie, der ikke ønsker sit efternavn i avisen, syntes, at demonstrationen var »sølle« og »helt til grin«.

»Jeg synes ikke, at ytringsfriheden er ukrænkelig. Det vigtigste man kan gøre, er at vise respekt for hinanden. At man ikke fører hetz mod befolkningsgrupper«, siger hun.

»Jeg synes heller ikke, at demokrati eller ytringsfrihed går ud på, at man har lov til at sige, hvad man vil. Der er alle mulige ting, man ikke må sige – der findes også racismeparagraffer og paragraffer omkring hate-crimes, så hvorfor handler det kun om nogle minoriteter?«.

»Og så er det forfærdeligt, at vi som skatteydere skal spilde vores penge på, at politiet skal have så mange ressourcer ude«.

Hun er faldet i snak med Ranaa, en ung og muslimsk kvinde, som også er kommet tilfældigt forbi demonstrationen. Ranaa føler sig personligt stødt af tegningerne og er ærgerlig over den måde, »man er begyndt at bruge ytringsfriheden på«, fortæller hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Ytringsfriheden handlede om at beskytte minoriteter og sørge for, at de også blev hørt. Men nu bliver den brugt til at udstille og gøre nar og grin med en minoritet«.

Ranaa synes desuden, det er interessant, hvorfor nogen har behov for at vise Mohammed-tegningerne frem.

»For det gør mig enormt ked af det at se tegningerne. Det er at udstille en person, jeg holder meget af, og jeg kan ikke forstå, hvorfor jeg skal kigge på, at profeten bliver tegnet på de mest ydmygende og nedværdigende måder«.

»Jeg prøver at forholde mig til, hvorfor de gør det. Og jeg kan ikke komme frem til andet, end at de simpelthen er nogle sølle mennesker, der foretrækker negativ opmærksomhed frem for ingen opmærksomhed. Jeg tænker, at både de – og dem der er imod tegningerne – ville få meget mere ud af at lave et debatarrangement«.

Formand: Dårligt fremmøde er pressens skyld

SIAD-formand Anders Gravers tilskriver det »frygt« og mediernes »selvcensur«, at ikke flere er mødt op til demonstrationen.

Nu sniger deltagerantallet sig op på 25-30 personer maks. Er det ikke et udtryk for, at der ikke er den store opbakning til jeres holdninger og demonstration?

(griner højlydt) »Undskyld, jeg griner. Men det er sjovt, at det kommer fra én af pressens repræsentanter, hvor I har Muhammed til at sidde med til hvert eneste redaktionsmøde. At specielt I ikke turde vise Muhammed-tegningerne efter terrorangrebet. I har besluttet, at I ikke tør. I skriver ikke om eventet, før det sker nu – hvordan skal folk så vide, at det foregår? I er selve baggrunden – I er skylden for – at der ikke er så mange her«, siger Anders Gravers.

OVERBLIK

Så hvis vi hypotetisk sagde, at alle danske aviser havde skrevet om det, var flere mødt op?

»Ja. Men det ville stadigvæk være meget få, for der er selvfølgelig en frygt for det her. Og det er I jo også med til at skabe, idet at I ikke tør vise dem (Muhammed-tegningerne, red.), og fordi vores undervisere i skolen ikke tør vise tegningerne, når de skal undervise om Muhammed-krisen«.

Hvis vi vender tilbage til deltagerantallet. Du tilskriver det ikke manglende opbakning til jeres holdninger?

»Nej. Hvis du går ind og ser på Facebook vil du finde ud af, at det ikke er et spørgsmål om opbakning. Det her er simpelthen ren og skær frygt. Og der siger jeg, at det er I skyld i – medierne«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den Facebook-opbakning, hvor ser du den henne?

»Den ser vi for eksempel på vores 7.000 medlemmer af vores gruppe. Og så havde vi 5.000 medlemmer ovre i en anden Facebookgruppe, som opførte sig pænt, men alligevel blev slettet fra Facebook. Så vi var jo omkring 12.000 i vores fælles communities«.

Tror du på, jeres demonstration flytter noget?

»Det gør det jo, for vi viser Muhammed-tegningerne. Vi viser, at vi ikke har frygt og bliver ved med at vise tegningen. Så længe de vil slå os ihjel for det, så længe viser vi de her tegninger. For ytringsfriheden er hjørnestenen i et demokrati. Forsvinder den, så er vores demokrati færdigt, og så er der en lille gruppe, som sidder og kan true alle de andre til at makke ret«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce