Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Betjente skal undersøges for at have løjet i Tibetsag

Justitsministeren og Folketinget kan være blevet ført bag lyset, viser nyt materiale.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Retsordførerne på Christiansborg er indkaldt til orientering hos justitsminister Søren Pind (V) i morgen klokken 10. Her vil de blive orienteret om nye oplysninger i Tibetsagen, hvor politifolk kan have gjort sig skyldige i at tilbageholde oplysninger for blandt andre Folketinget.

Det sker, efter at Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) har meddelt, at man vil indlede en efterforskning mod Københavns Politi.

Udmeldingen sker, fordi DUP har afholdt et møde med politidirektøren i København, Thorkild Fogde, som har fremlagt nyt materiale i sagen.

Tibetsagen tager sit udgangspunkt i den kinesiske præsident Hu Jintaos statsbesøg i Danmark i 2012. Flere demonstranter stod her klar med tibetanske flag, men blev af politiet forhindret i at vise flagene frem.

I flere svar til Folketingets Retsudvalg har Københavns Politis ledelse fastholdt, at der ikke var tale om en generel forholdsordre til betjentene om at fjerne tibetanske flag under statsbesøget.

Imidlertid tyder en lydoptagelse på det modsatte, og en de involverede betjente er siden stået frem i fagbladet Dansk Politi og har udtalt, at der var tale om »en ordre oppefra«.

Undersøger flere statsbesøg

Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) finder mistanken i den såkaldte Tibetsag tilstrækkeligt velbegrundet til at indlede en efterforskning mod Københavns Politi for misinformation af Folketinget, oplyser politiklagemyndigheden.

Beslutningen om at gå ind i sagen er blandt andet truffet efter en gennemgang af det materiale, som politidirektøren i København har fremlagt for politiklagemyndigheden. Der er ifølge DUP tale om materiale, som ikke tidligere har været fremme.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed oplyser i en pressemeddelelse, at man vil undersøge, hvorvidt personale i Københavns Politi eventuelt har begået strafbart forhold, herunder blandt andet »tjenestemisbrug eller -forsømmelse ved at afgive urigtige oplysninger - bl.a. til brug for justitsministerens besvarelser af spørgsmål fra Folketinget« - og »tjenestemisbrug eller -forsømmelse i øvrigt i forbindelse med Københavns Politis efterfølgende håndtering af sagerne om de kinesiske statsbesøg«.

DUP oplyser også, at dens efterforskning vil omfatte politiets håndtering af to andre statsbesøg i 2013 og 2014.

Justitsministeren holder pressemøde om sagen

Østre Landsret slog i en nylig dom fast, at betjente flere steder i 2012 forsøgte at hindre borgere i at vise Tibets flag for Kinas præsident, Ju Hintao.

Københavns Politi har flere gange givet oplysninger om håndteringen af statsbesøget, der blandt andet er blevet brugt af justitsministeren under samråd i Folketingets Retsudvalg, som dermed kan være vildledt.

Justitsministeriet meddeler, at justitsminister Søren Pind (V) holder pressemøde i morgen formiddag klokken 10.30 »vedrørende nye oplysninger i Tibetsagen«. Det fremgår ikke, hvilke nye oplysninger der er tale om.

Pressemødet vil altså blive afholdt i umiddelbar forlængelse af, at retsordførerne på Christiansborg bliver orienteret af justitsministeren.

Ender DUP med at konstatere, at politifolk har gjort sig skyldige i tjenestemisbrug eller tjenesteforsømmelse, kan det ende med straffesager.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden