Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Asylansøgere, der kommer til Danmark, har statistisk set gode chancer for at opnå asyl. Dette billede stammer fra asylcentret Avnstrup. Arkivfoto.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Asylansøgere, der kommer til Danmark, har statistisk set gode chancer for at opnå asyl. Dette billede stammer fra asylcentret Avnstrup. Arkivfoto.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Halvdelen af alle ansøgere får asyl

Den borgerlige regering har lovet en stram udlændingepolitik. I dag får mindst hver anden ansøger asyl – ligesom under Nyrup.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De seneste uger er medierne svømmet over med historier om de afviste irakiske asylansøgere i Brorsons Kirke, som regeringen står fast på skal sendes hjem. Men kommer man til Danmark som flygtning i dag, har man statistisk god chance for at få asyl.

I 2004 gav Udlændingeservice kun asyl til 10 procent af ansøgerne, men siden er udviklingen vendt, og i 2007 og 2008 har Udlændingeservice givet asyl i henholdsvis 56 og 50 procent af sagerne.

Den borgerlige regering kom til magten på løftet om en stram udlændingepolitik. Tallene viser, at det er lykkedes regeringen at få antallet af asylansøgere væsentligt ned. Men af dem, som kommer, er der nu procentvis lige så mange, der får asyl som i år 2000, da Poul Nyrup Rasmussens SR-regering var ved magten.

DF kræver minister-forklaring Tallene overrasker Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Peter Skaarup, som vil henvende sig til integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V). Han siger: »Vi har stadig en stram udlændingepolitik i den forstand, at færre søger asyl. Men ministeren skal forklare, om udlændingepolitikken administreres mere lempeligt, eller om der er god grund til at give asyl til de flygtninge, som kommer til landet i dag, fordi de er personligt forfulgte«.Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Birthe Rønn Hornbech, men Venstres integrationsordfører, Karsten Lauritzen, mener ikke, at der kan sættes spørgsmålstegn ved, at regeringen fører en stram udlændingepolitik.

»Vores mål har været at få færre asylansøgere til Danmark, og det er lykkedes«, siger Karsten Lauritzen.

Seks ud af ti irakere får asyl
Det er primært flygtninge fra Irak, Afghanistan, Iran og Rusland, som stadig oftere opnår asyl. Får en flygtning afslag på asyl af Udlændingeservice, kan vedkommende appellere til Flygtningenævnet.

Nævnet offentliggjorde i går nye tal, og de viser, at også nævnet i stigende grad giver asyl til blandt andre irakiske flygtninge. Således fik knap 60 procent af de irakere, der sidste år fik behandlet deres sag ved klageinstansen, opholdstilladelse i Danmark mod 3 procent i 2004.Ifølge sekretariatschef i Flygtningenævnet, Stig Torp Henriksen, bør tallene være med til at nuancere billedet.

»Når man følger den intense diskussion på udlændingeområdet, kan man let få det indtryk, at alle irakere bliver afvist. Men det holder ikke i virkeligheden, for sandheden er, at mange irakere ender med at få opholdstilladelse«, siger han.

På flugt fra militsgrupper
Nogle af de største kritikere af regeringens udlændingepolitik har været de radikale og Dansk Flygtningehjælp. Begge fastholder, at politikken er hård, selv om over halvdelen af alle asylansøgere de seneste år reelt har fået opholdstilladelse.

»Det stigende antal opholdstilladelser afspejler, at forholdene i de lande, som mange af flygtningene kommer fra, er blevet forværret. I det lys kan det jo godt være, at endnu flere burde have fået asyl«, siger asylchef i Dansk Flygtningehjælp Anne la Cour Vågen.

Hun peger på, at mange af de irakere, der tidligere søgte om asyl, var flygtet fra Saddam Hussein. Da han blev væltet, faldt deres asylgrundlag væk. Derimod er de irakiske flygtninge, som kommer i dag, på flugt fra blandt andet militsgrupper, der stadig eksisterer.

Radikale fastholder kritik

De radikales udlændingeordfører, Marianne Jelved, mener, at man ikke kun skal se på dem, der får asyl. »Regeringen giver ikke afviste asylansøgere lov til at blive, selv om de er blevet ødelagt af at sidde flere år i centre, fordi regeringen vil skræmme andre flygtninge fra at søge asyl i Danmark«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden