Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Betjente retter nyt angreb på PET i Blekingegadesag

Et flertal uden om regeringen overvejer at lade danmarkshistoriens største kriminalsag undersøge på ny.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere af de betjente, der op gennem 1980’erne var med i efterforskningen af Blekingegadebandens millionrøverier, retter nu igen en hård kritik mod Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Justitsministeriets for deres rolle i danmarkshistoriens største kriminalsag.

I en ny bog beskylder tidligere ansatte i Rigspolitiets Rejsehold, Lyngby Politi og Københavns Politi de to myndigheder for at have obstrueret efterforskningen.

Mistanken er, at PET og ministeriet i årevis var mere interesseret i at overvåge bandens kontakter til palæstinensiske terrorister og dyrke samarbejdet med fremmede efterretningstjenester.

Kriminalbetjent: Det værste jeg har oplevet

Derfor delte PET ikke al sin viden med det åbne kriminalpoliti, lyder anklagen.

Kriminalbetjenten Karsten Høy, der arbejdede i Lyngby Politi under efterforskningen af et millionrøveri i 1983, kalder sine oplevelser for »det værste, jeg har oplevet som politimand«.

Angiveligt skulle hans chefer have bremset efterforskningen med ordene: »Vi har fået ordre på at stoppe. Og hvis I trodser den her ordre og fortsætter arbejdet, bliver I fyret«.

Det er Københavns Politis tidligere efterforskningsleder, Jørn Moos, der er hovedperson i den nye bog ’Politiets Hemmeligheder’. Den pensionerede kriminalinspektør har fra sit otium genoptaget efterforskningen og når frem til, at Blekingegadebanden kunne være bremset og Købmagergade-mordet i 1988 på betjenten Jesper Egtved Hansen forhindret.

»Jeg er nået til den konklusion, at PET allerede i 1980 kunne have grebet ind over for bandens medlemmer. Tjenesten har haft en begrundet formodning om, at de var gerningsmænd til en stribe røverier«, siger Jørn Moos.

Kritikken er ikke mindst rettet mod PET’s daværende operative chef, Per Larsen, der i dag er chefpolitiinspektør ved Københavns Politi. Han har ved flere lejligheder afvist, at tjenesten kunne have handlet anderledes: Det er rene efterrationaliseringer, der måske dækker over, at kriminalpolitiet ikke selv havde held til at fælde Blekingegadebanden.

Hvis PET virkelig ville spænde ben for politiets efterforskning, hvorfor hjalp tjenesten så Lyngby Politi med navnene på bandens medlemmer? Samtidig lægger Per Larsen afgørende vægt på, at PET’s oplysninger i første omgang ikke var tilstrækkelig tunge til at få forlænget varetægtsfængslingen i 1988. Først efter fundet af bandens våbenarsenal og dæklejlighed på Amager rullede sagen.

I sommer nåede den såkaldte PET-kommission frem til, at tjenesten ikke kan kritiseres for sin rolle i Blekingegadesagen. Men nu tegner der sig et flertal uden om regeringen for en ny undersøgelse.

Det ser Per Larsen frem til med sindsro, siger han: »PET havde ikke skyggen af fældende beviser mod banden. Men jeg er hamrende ked af, at tidligere betjente skal blive ved med vade rundt i et gammelt sår«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden