0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danskerne er vilde med kokain

Ifølge ny rapport ligger danskernes forbrug af kokain langt over det europæiske gennemsnit.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
JOHNNY FREDERIKSEN
Foto: JOHNNY FREDERIKSEN

Kokain. Den ’hvide sne’ bliver sniffet i særlig lange baner i Danmark, Spanien, Storbritannien, Italien og Irland.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Danmark skiller sig ud blandt de lande i Europa, hvor trangen til at tage kokain er stor.

Ifølge en ny årsberetning fra Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug bliver den ’hvide sne’ sniffet i særlig lange baner i Danmark, Spanien, Storbritannien, Italien og Irland, »mens brugen af stoffet fortsat er relativt lav andre steder i Europa«.

Mange unge har prøvet stoffet
Ikke mindst når det gælder de helt unge under 25 år ligger Danmark langt over det europæiske gennemsnit. Inden for det seneste år har knap 6 procent af de unge danskere prøvet at tage kokain.

Det er den højeste andel kokainbrugere i Europa og dobbelt så mange som for ni år siden.

Især mænd er interesserede
Samtidig viser undersøgelsen, at mænd har klart mere appetit på stoffet.

Ifølge Sundhedsstyrelsen hører det med til billedet, at de danske tal er mere opdaterede end i flere andre lande:

»Men det er rigtigt, at Danmark er med i den bølge af lande, hvor man ser en stigning i kokainmisbruget. Det skyldes ikke mindst, at kokain indgår i et blandingsmisbrug og bliver taget af misbrugere, der ikke tidligere havde adgang til stoffet. Vi er inde i en stime, hvor folk eksperimenterer mere med forskellige stoffer, og hvor kokainen indgår. Prisen og tilgængeligheden har også ført til en større udbredelse«, siger specialkonsulent Kari Grasaasen fra Sundhedsstyrelsen.

Pæne samfundsbrugere
På Vesterbro oplever Kirkens Korshær, at kokain i dag »fylder mest«, selv om man stadig møder mange heroinmisbrugere. Men Mads Uffe Pedersen, leder af Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet, tilføjer, at der er et »enormt mørketal« i forhold til det reelle problem:

»Ud over de forhutlede misbrugere, for hvem kokain er blevet et hovedstof i stedet for heroin, er der en ukendt gruppe pæne samfundsborgere, der ikke kommer i nærheden af behandlingssystemet og derfor ikke indgår i statistikkerne«, siger han.

Inden for de senere uger er der blevet ført en række retssager om det hvide stof, blandt andet mod erhvervskvinden Rigmor Zobel, der blev idømt en bøde for at have købt 6 gram kokain. Senest er en 35-årig mand fra Hørsholm blevet straffet med 14 års fængsel – blandt andet for at ligge inde med flere kilo kokain.

Politiet efterlyser oplysning
Politiet tager det som udtryk for, at kokainen strømmer ind i landet og er umuligt at dæmme op for, nu da den handles for mellem 400 og 500 kroner per gram:

»Vi kan kun gøre os håb om at få fat i en brøkdel af stoffet. Det er en skrue uden ende«, siger Henrik Gunst fra Nordsjællands Politi. Steffen Thaaning Steffensen fra Københavns Politi tilføjer: »Selv om vi fik ti gange så mange folk, så kan vi ikke stoppe det. Oplysning er den eneste vej frem«.

Ekspertgruppe er nedsat
Kokain er let at blive afhængigt af, og misbrug af stoffet er vanskeligt at behandle, fordi der ikke findes alternative stoffer, der tager abstinenserne.

Det gør problemet til en særlig stor udfordring for behandlingssystemet.

Sundhedsministeriet har nedsat en ekspertgruppe, der skal se på, hvad myndighederne kan stille op over for det stigende kokainmisbrug.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu