Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

fondsmidler. Rigsrevisionen vil nu undersøge pengestrømmen omkring den suspenderede  professor Milena Penkowa. Arkiv- foto: Finn Frandsen

fondsmidler. Rigsrevisionen vil nu undersøge pengestrømmen omkring den suspenderede professor Milena Penkowa. Arkiv- foto: Finn Frandsen

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rigsrevisor ind i sag om forskerfup

Han ser nærmere på to millioner kroner, som en fond havde doneret til Milena Penkowas forskning.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rigsrevisor Henrik Otbo har besluttet at gå ind og kulegrave pengestrømmene mellem Københavns Universitet og de fonde, der har støttet den suspenderede hjerneforsker Milena Penkowa.

Sidste år valgte Københavns Universitet at tilbagebetale omkring 2 millioner kroner til IMK Almene Fond, som havde støttet Milena Penkowas forskning med 5,6 millioner kroner. Baggrunden var, at de 2 millioner kroner var brugt til andre formål end dem, som fonden havde givet tilsagn om at støtte.

Og det vil Rigsrevisionen nu gennemgå nærmere, oplyser rigsrevisor Henrik Otbo.

»Vi har anmeldt en revision af de konti, den her sag vedrører. Vi er gået i gang, faktisk«, siger han.

LÆS

Københavns Universitet har ikke ønsket at give nogen oplysninger om, hvordan bevillingen på 5,6 millioner kroner er brugt.

Og universitetets ledelse har heller ikke ønsket at oplyse, om den har krævet en del af de 2 millioner, som er brugt til andre formål, tilbagebetalt fra forskeren.

Ifølge Politikens oplysninger har universitetet dog krævet 276.000 kroner tilbagebetalt, som Milena Penkowa hovedsageligt skulle have brugt til advokatregninger.

Risrevisor vil se på konti
Spørgsmålet er så, hvad de resterende 1,7 millioner kroner er brugt til, og hvorfor universitetet skal betale for udgifter, som lå uden for det formål, som fonden havde givet penge til?

Det er et af de spørgsmål, som Rigsrevisionen blandt andet skal finde svar på.

»Forskningsmidlerne på universiteterne har løbende vores interesse. Der er mange donorer, og i samme øjeblik pengene kommer ind på universiteterne, bliver det typisk staten, der bliver ansvarlig for forvaltningen. Så vi vil kigge på de konti, hvor forskningsmidler er gået ind, og hvor man bagefter har måttet betale noget tilbage«, siger Henrik Otbo.

LÆS

Misbruget af midlerne fra IMK Almene Fond blev opdaget sidste efterår. I marts blev Milena Penkowa suspenderet fra sit arbejde som professor på grund af en sag, som medierne er juridisk afskåret fra at skrive om.

På den baggrund skrev Penkowas institutleder til de fonde, der havde støttet Milena Penkowas forskning, og orienterede om sagen. IMK Almene Fond bad om et regnskab for, hvad pengene var brugt til, og da universitetet fremsendte det i oktober 2010, var det noget af en overraskelse for fonden.

Taxakørsel for over 385.000 kroner

I en mail fra fonden til universitetet, som Politiken er kommet i besiddelse af, fremgår det, at det var under halvdelen af bevillingen på 5,6 millioner kroner, som var blevet brugt til formålet. Støtten fra fonden skulle i henhold til aftalen alene bruges til indkøb af præparater og forsøg, men det viste sig, at der var mange andre udgifter i regnskabet, blandt andet: Rejseomkostninger inkl. taxakørsel for 385.173 kroner. Restauration og repræsentation for 131.889 kroner. Advokatudgifter for 43.130 kroner. Patentudgifter for 10.000 kroner. »Herudover er der diverse lønudgifter, kontormøbler, beklædningsartikler, husleje, diverse hardware og software m.v.«, fremgår det af mailen fra fonden.LÆS

Hverken IMK Almene Fond eller universitetet ønsker at kommentere sagen, men ifølge Politikens oplysninger endte det med, at fonden accepterede at betale nogle lønudgifter til laboranter og studerende og forskere, så tilbagebetalingskravet endte på 2 millioner kroner.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden