Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Utilfreds. Søren Pind er godt træt af udlændingelovgivningens »lighedsmageri«, der gør det vanskeligt for vesterlændinge at blive familiesammenført.
Foto: LEHMANN MARTIN

Utilfreds. Søren Pind er godt træt af udlændingelovgivningens »lighedsmageri«, der gør det vanskeligt for vesterlændinge at blive familiesammenført.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pind advaret mod sortering af udlændinge

At lade nogle nationaliteter slippe for indvandringsprøve, strider mod råd fra Justitsministeriet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Integrationsminister Søren Pind (V) bevæger sig ud på tynd is med sit forslag om at gøre det lettere for udvalgte nationaliteter at blive familiesammenført.

Ifølge Politikens oplysninger har kronjuristerne i Justitsministeriet frarådet at favorisere mennesker fra blandt andet USA, Australien, Canada og Japan, så de ikke behøver at gå op til en obligatorisk indvandringsprøve ligesom andre udlændinge.

Trods advarslen er forslaget en del af en lovændring, der skal forhandles på plads i løbet af det næste par uger.

Når Tyskland og Holland har gjort noget tilsvarende, kan vi også gøre detVIl gøre op med hidtidige regler
Som Politiken tirsdag beskrev, er Søren Pind godt træt af udlændingelovgivningens »lighedsmageri«, der gør det vanskeligt for vesterlændinge at blive familiesammenført, selv om de bidrager positivt til det danske samfund.

Derfor vil integrationsministeren gøre op med regeringens hidtidige regler på familiesammenføringsområdet, der behandler nationaliteter uden for EU-landene ens.

Ifølge Søren Pind har både Holland og Tyskland indført nogle tilsvarende regler.

LÆS ARTIKEL Flere juridiske eksperter undrer sig imidlertid over, hvordan det pludselig kan blive lovligt at forskelsbehandle i sager om familiesammenføring: »Da regeringen i sin tid indførte 24-års reglen, kom den netop til at omfatte alle nationaliteter for ikke at forskelsbehandle og diskriminere. Nu kan jeg forstå, at Søren Pind vil tage et skridt, som hans forgængere afviste med stor kraft. Hvordan man har tænkt sig at administrere forslaget på en saglig måde, er et godt spørgsmål, som vi vil se nærmere på«, siger Jonas Christoffersen, der er direktør i Institut for Menneskerettigheder. Juraprofessor er ikke overrasketDet kommer heller ikke bag på juraprofessor ved Aarhus Universitet Jens Vedsted-Hansen, at Justitsministeriet er loren ved det nye forslag. Samtidig synes han, det virker ulogisk, at regeringen vil lempe familiesammenføringsreglerne for nogle nationaliteter, alt imens den nu nedsætter en kommission til at undersøge mulighederne for at undtage visse grupper fra integrationskrav. »Man skal huske på, at forslaget ikke kun berører udlændinge, men i høj grad også den herboende dansker, der gerne vil have sin ægtefælle til landet. Han kunne tænkes at gå til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol og spørge, hvorfor det skal være lettere at blive familiesammenført med en amerikaner end en brasilianer«, siger Jens Vedsted-Hansen. En form for forskelsbehandlingTil gengæld er chefjurist i den liberale tænketank Cepos Jacob Mchangama mindre betænkelig ved at give nogle nationaliteter nemmere adgang til Danmark: »Selvfølgelig er det en form for forskelsbehandling, men ifølge folkeretten har staterne lov til at bestemme, hvem der har adgang til deres territorium. EU-samarbejdet medfører også en form for forskelsbehandling, så en portugiser i modsætning til en amerikaner kan slå sig ned og bo, hvor han vil i Europa«, siger han. Mundtlig indvandringsprøve

Folketinget behandler for tiden regeringens lovforslag til en stramning af familiesammenføringsreglerne. Både tilknytnings- og forsørgelseskravet skal skærpes, og et flertal vil også indføre et særligt pointsystem, der tilgodeser mennesker i arbejde og med uddannelse.

LÆS ARTIKEL

Allerede i dag skal udlændinge forud for familiesammenføring gennem en mundtlig indvandringsprøve, der vurderer ansøgerens sproglige kunnen og indsigt i danske forhold.

Det er den prøve, som mennesker fra velstillede demokratier ikke behøver at tage i fremtiden, hvis det står til Søren Pind.

Ifølge integrationsministeren har Justitsministeriet ikke sagt ligeud, at forslaget er ulovligt:

»Jurister kan have 10.000 forskellige synspunkter, og jeg gider ikke gå ind i gradueringer. Det afgørende er, om Justitsministeriet mener, det er lovligt eller ulovligt. Når Tyskland og Holland har gjort noget tilsvarende, kan vi også gøre det«, siger Søren Pind.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden