Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

OVERVÅGET. 1.200 overvågnings- kameraer har ifølge politi og beboere skabt mere ro og mere tryghed i den belastede bydel Tingbjerg, der har 5.600 indbyggere.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Videoovervågning giver ro i ghetto

Positive erfaringer med 1.200 kameraer i det socialt belastede Tingbjerg-kvarter øger nu brugen af tv-overvågning i København.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den lokale købmand i Tingbjerg er ikke i tvivl:

»Det er 100 procent sikkert, at det er videoovervågningens skyld. Siden kommunen i januar satte 36 kameraer op på Ruten (hovedgaden, red.), har der ingen ballade været. Tingbjerg er blevet en helt anden bydel. Det ligner snart Hellerup«, siger Bent Kristensen, der bestyrer SuperBest, som tidligere har været plaget af flere grove røverier.

I et forsøg på at komme kriminaliteten og utrygheden til livs i den socialt belastede bydel har Københavns Kommune og de almene boligselskaber investeret i omkring 1.200 kameraer, der nu overvåger alt fra hovedgaden til kældrene under beboelsesejendommene.

LÆS MERE Foreløbig tyder erfaringerne på, at tv-overvågningen har ført til markant mindre hærværk i Tingbjerg. Samtidig hænger færre ballademagere ud de overvågede steder.

Ifølge lederen af den boligsociale indsats, Margrethe Clausager, tilkendegiver beboerne, at de er mindre utrygge ved at færdes i kvarteret, der har ligget i bund på Københavns årlige tryghedsbarometer.

»Et kamera kan ikke stå alene, men for beboerne føles det mere trygt med tv-overvågning«, siger Margrethe Clausager.

Også Københavns Politi melder, at Tingbjerg gennem den seneste tid har været inde i en mere stabil og rolig periode.

»Kommunen og boligselskaberne gør et stort stykke socialt arbejde. Men videoovervågningen har også været et vigtigt element i den samlede indsats«, siger vicepolitiinspektør Benny Øchkenholt fra Station Bellahøj.

Det ligner snart Hellerup

»Om vi er landet på den grønne gren eller inde i en god periode, er for tidligt at sige og vil kræve en nærmere analyse af tallene. Men udviklingen i Tingbjerg går i den rigtige retning«, fortæller Benny Øchkenholt.

Tv-overvågningen øges i København

Sammen med Københavns Kommune vil politiet nu udbrede brugen af tv-overvågning til andre belastede bydele som på Nørrebro, hvor der foregår åbenlys hashhandel og chikane af borgere.

Kommunen har afsat 1,1 millioner kroner til at indkøbe og opsætte nyt overvågningsudstyr, der er blevet betydeligt billigere, bedre og lettere at bruge. Undersøgelser af tv-overvågning viser, at den har størst effekt i forhold til at forhindre hærværk og planlagt kriminalitet, mens kameraer sjældent får voldsmænd til at tænke sig om en ekstra gang ved impulsive forbrydelser.

LÆS OGSÅ

Ifølge Det Kriminalpræventive Råd er befolkningen generelt positivt stemt over for tv-overvågning, selv om den risikerer at give en »falsk tryghed«, når det gælder voldskriminalitet.

Peter Lauritsen, der er lektor ved Institut for Informations- og Medievidenskab ved Aarhus Universitet, har forsket i effekten af videoovervågning. Han tror, at de 1.200 kameraer i Tingbjerg kan have medvirket til, at bydelen er blevet mere rolig:

»Man ved, at tv-overvågning virker på parkeringspladser og i de tilfælde, hvor folk tænker sig om, inden de begår deres kriminalitet. Men nogle gange virker det desværre kun i en periode, indtil bøllerne finder ud af, at man kan tage en hætte over hovedet eller lave ballade et andet sted«, siger Peter Lauritsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden