Danmark

Russerne ville hverve spioner på universitet

Professor ville angiveligt udlevere navne på spionkandidater blandt de studerende til russerne.

Danmark

Den finske professor Timo Kivimäki var i gang med at forsyne russiske agenter fra ambassaden i København med navne på spionemner blandt de studerende på Københavns Universitet, da han 8. september 2010 i et tog blev anholdt af Politiets Efterretningstjeneste (PET).

PET havde gennem otte år fulgt Timo Kivimäkis kontakt med russerne. Han nåede frem til 2010 at holde omkring en snes møder med fire forskellige russiske ambassadefolk, der på lyssky mødesteder betalte ham nogle tusinde kroner i kontanter i små kuverter, erfarer Politiken.

Er suspenderet fra universitetet
Timo Kivimäki blev løsladt straks efter anholdelsen i 2010, men har i over et år været suspenderet fra sin stilling på universitetet.

Han er nu tiltalt i en spektakulær spionsag, som PET’s tidligere operative chef Hans Jørgen Bonnichsen kalder »historisk«:

»Det er første gang i 20 år, at der bliver rejst tiltale i Danmark for spionage til fordel for Rusland. Samtidig er det en yderst delikat affære, da den drejer sig om vores diplomatiske forhold til en stormagt«.

LÆS ARTIKEL Både udenrigsminister Villy Søvndal (SF) og justitsminister Morten Bødskov (S) har været orienteret om sagen, før der for et par uger siden blev truffet beslutning om at tiltale den finske professor efter den såkaldt milde spionparagraf. Den handler om samarbejde med udenlandske efterretningstjenester. Konstitueret statsadvokat for Københavns vestegn og Nordsjælland, Gyrithe Ulrich, bekræfter, at der er rejst tiltale, men vil ellers ikke udtale sig, da hun vil forsøge at få Retten i Glostrup, hvor sagen kommer for i maj, til at lukke dørene hermetisk for enhver omtale af sagen. »Det vil ske med henvisning til lovens bestemmelser om statens sikkerhed og forholdet til fremmede magter«. Hvilke forhold til fremmede magter?»Det har jeg ingen kommentarer til«. Hverken justitsministeren, rigsadvokaten, PET eller Udenrigsministeriet vil kommentere sagen, herunder hvorfor dørene skal lukkes for offentligheden.

LÆS ARTIKEL

PET begyndte efter Politikens oplysninger at overvåge professoren, da han i 2002 indledte sine kontakter til personer fra den russiske ambassade i Danmark. Han havde ikke adgang til klassificeret materiale, og PET skred derfor først ind, da russerne nærmede sig deres egentlige ærinde med kontakten til professoren. K

Kommende spioner i den danske centraladministration

Russerne bad Timo Kivimäki om navne på studerende fra Københavns Universitet, som kunne hverves som kommende agenter.

Timo Kivimäki var professor i statskundskab på Københavns Universitet, og mange af de studerende der vil traditionelt om nogle år sidde centralt i ministerier og styrelser.

Russerne var med andre ord i gang med et forsøg på rekruttere kommende spioner i hjertet af den danske centraladministration.

LÆS ARTIKEL Det er ikke lykkedes at få kontakt til professoren, men til Weekendavisen siger Timo Kivimäki, at han er uskyldig. Han siger, at han mødtes med »almindelige diplomater fra ambassaden«, og at han forsynede dem med vurderinger af politiske forhold, bl.a. om forholdene i Iran og Irak. Han fortæller, at PET har fotograferet ham sammen med russerne og optaget samtalerne, så »jeg går ud fra, at de har haft mikrofoner skjult i askebægre eller potteplanter på restauranterne«. På den russiske ambassade siger ministerråd Aleksej Rogov: »Vi har ingen kommentarer på det foreliggende grundlag, hvor vi kun kender sagen fra medierne«. Hvad hvis de diplomater, som professoren har haft kontakt med, bliver udvist?»Det må vi selvfølgelig tage stilling til, men først hvis vi kontaktes af de danske myndigheder om sagen«. FACEBOOK
Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden