Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

asylcenter. Borgmester Anna Mee Allerslev (i midten) blev i går vist rundt på Røde Kors Center Kongelunden i Dragør af centerleder Gitte Nielsen (tv.). Foto: Lærke Posselt

asylcenter. Borgmester Anna Mee Allerslev (i midten) blev i går vist rundt på Røde Kors Center Kongelunden i Dragør af centerleder Gitte Nielsen (tv.). Foto: Lærke Posselt

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

København vil huse asylansøgere

Asylansøgere skal ud af »lejrene«, foreslår københavnsk borgmester.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens det har vakt opstandelse, at Odensebydelen Vollsmose skal have et nyt asylcenter, erklærer København sig nu for første gang parat til at huse et stort antal asylansøgere, blandt andet fra det borgerkrigsramte Syrien.

Efter canadisk forbillede vil beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) oprette et nyt velkomsthus, hvor asylansøgere kan bo den første måned og få hjælp med sprogundervisning, skolegang til børnene og et arbejde.

LÆS OGSÅ Ifølge borgmesteren er der et stort behov for at gøre op med det, hun kalder for »de skadelige asyllejre«: »Både forholdene og den ubestemte tid i danske lejre er helt uacceptabelt«, skriver hun i et debatindlæg i dagens avis. Anna Mee Allerslev henviser blandt andet til, at Røde Kors sidste år registrerede 41 selvmordsforsøg blandt asylansøgere. Derfor håber hun, at justitsminister Morten Bødskov (S) vil give asylansøgere lov til at bo, uddanne sig og arbejde uden for centrene, hvilket kræver en ændring af udlændingeloven.

Blandet modtagelse
En mulig placering for velkomsthuset kan være Ørestad, Ny Carlsberg eller Nordhavn, og borgmesteren forestiller sig, at kommunen skal tage imod 360 asylansøgere – 10 procent – om året. I dag tager kommunen ingen asylansøgere.

Forslaget får en blandet modtagelse.

Socialdemokraternes Trine Bramsen, der er formand for Udlændinge- og Integrationsudvalget, synes umiddelbart, at det flugter godt med regeringens plan for en ny asylpolitik, der skal forhandles på plads i de kommende uger.

Et flertal med Enhedslisten og Liberal Alliance tegner sig for, at asylansøgere – herunder også afviste asylansøgere, der samarbejder med myndighederne om en hjemsendelse – skal kunne arbejde og bo uden for centrene efter seks måneder i landet:

»Hvis København tilbyder at huse og hjælpe asylansøgere på en ny måde, har vi ingen planer om at stille os i vejen. Det er dejligt, at kommunen byder ind på at løfte en vigtig opgave. I modsætning til den tidligere regering ligger der et andet menneskesyn bag vores politik. Selv om asylansøgere kun er midlertidigt i Danmark, har de bedre af at stå op til et arbejde og en meningsfyldt hverdag«, siger Trine Bramsen.

Pres på systemet

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, er til gengæld kritisk. Han betegner det som en »smart måde at undergrave asylsystemet på«: »Problemet er, at når asylansøgerne har boet her i et år og skal sendes ud af landet, står de selv samme politikere og siger, at det kan vi ikke tillade os. For nu har de fået et netværk i Danmark og er blevet integrerede. Vi bør hellere arbejde på en løsning, hvor man afskaffer muligheden for at søge om asyl i Danmark og yder hjælpen i nærområderne«, siger han.

LÆS OGSÅ Presset på asylsystemet stiger markant i disse uger, fordi der både kommer 20 procent flere flygtninge og på grund af problemer med at hjemsende afviste asylansøgere.

I alt opholder der sig cirka 5.000 flygtninge i danske asylcentre, hvoraf omkring halvdelen har fået endeligt afslag. Dansk Røde Kors, der driver flertallet af centrene, har ingen kommentarer til det københavnske udspil i lyset af de aktuelle politiske forhandlinger.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden